Ingatlanpiaci ingadozás: most kell lakást venni a briteknél?

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 14:00

A korábbi hetekben folyamatosan növekedtek a lakásárak Nagy Britanniában, eddig soha nem látott mértékben. A szakemberek sem tudták megmondani, hogy meddig folytatódhat az emelkedés, most viszont úgy tűnik az árak elindultak visszafelé, nem is kis mértékben...

Az ingatlanok kínálati ára augusztus hónapban 2,6 százalékot esett, ami körül belül 6 200 fontot (2 292 884 forint) jelent Angliában és Walesben, így a lakások átlagos kínálati ára 235 ezer fontra (86 907 700 forint) csökkent.

Azoknak, akik most szeretnének lakást vásárolni, valószínűleg jó hír, mivel az éves árnövekedés így már nem 12,8 százalék, hanem "csak" 9,6 százalék. Viszont a jelenleg egyébként sem békés piac számára további aggodalmakat okoz, mivel ez a kínálat ár, nem pedig a vételi, ami az esetek legnagyobb részében még ennél is alacsonyabb.

A lakáspiac hangulata nem túl jó az eddigi 5 jelzálog kamat emelés miatt, nem is beszélve arról, hogy az ötödik legnagyobb brit jelzáloghitelezőnek a Bank of England tőkebevonására volt szüksége az ingatlanárak változásának negatív hatásai miatt.

Az eséshez az augusztus 1-én bevezetett lakás információs csomag (HIP) is hozzájárult. A négy vagy több hálószobás lakásokról eladás előtt különböző szempontok szerint egy információs csomagot kell összeállítani, melynek ára eléri az 500 fontot (184 910 forint). Emiatt sokan inkább nem adják el a lakásukat, mert nem akarják viselni ennek a költségét.

Egyesek szerint habár a csökkenés olyan mértékű, amit 2002 óta nem volt tapasztalható, ez mindössze egy statisztikai anomália amit a lakás információs csomag bevezetése okozott. Az elmúlt 4 hétben ugyanis közel 41 százalékkal csökkent a 4 vagy annál több hálószobával rendelkező lakások száma a kínálati piacon. Január és július között havonta körül belül 40 ezer ilyen lakás került a piacra, ezzel szemben augusztusban mindössze 23,4 ezer.

Anglia és Wales szinte minden területén estek a lakások árai, a dél-nyugati területeken 4,1 százalékkal, a dél-keleti területeken pedig 3,3 százalékkal. Még Londonban is két kerület kivételével olcsóbban lehet lakást venni, mint az elmúlt hónapban. A legnagyobb mértékű esés Camdenben volt tapasztalható, 7,7 százalék, ami több mint 50 ezer fontot (18 491 000 forint) jelent.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?