11 °C Budapest

Ingatlanpiaci ingadozás: most kell lakást venni a briteknél?

Pénzcentrum
2007. szeptember 17. 14:00

A korábbi hetekben folyamatosan növekedtek a lakásárak Nagy Britanniában, eddig soha nem látott mértékben. A szakemberek sem tudták megmondani, hogy meddig folytatódhat az emelkedés, most viszont úgy tűnik az árak elindultak visszafelé, nem is kis mértékben...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ingatlanok kínálati ára augusztus hónapban 2,6 százalékot esett, ami körül belül 6 200 fontot (2 292 884 forint) jelent Angliában és Walesben, így a lakások átlagos kínálati ára 235 ezer fontra (86 907 700 forint) csökkent.

Azoknak, akik most szeretnének lakást vásárolni, valószínűleg jó hír, mivel az éves árnövekedés így már nem 12,8 százalék, hanem "csak" 9,6 százalék. Viszont a jelenleg egyébként sem békés piac számára további aggodalmakat okoz, mivel ez a kínálat ár, nem pedig a vételi, ami az esetek legnagyobb részében még ennél is alacsonyabb.

A lakáspiac hangulata nem túl jó az eddigi 5 jelzálog kamat emelés miatt, nem is beszélve arról, hogy az ötödik legnagyobb brit jelzáloghitelezőnek a Bank of England tőkebevonására volt szüksége az ingatlanárak változásának negatív hatásai miatt.

Az eséshez az augusztus 1-én bevezetett lakás információs csomag (HIP) is hozzájárult. A négy vagy több hálószobás lakásokról eladás előtt különböző szempontok szerint egy információs csomagot kell összeállítani, melynek ára eléri az 500 fontot (184 910 forint). Emiatt sokan inkább nem adják el a lakásukat, mert nem akarják viselni ennek a költségét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyesek szerint habár a csökkenés olyan mértékű, amit 2002 óta nem volt tapasztalható, ez mindössze egy statisztikai anomália amit a lakás információs csomag bevezetése okozott. Az elmúlt 4 hétben ugyanis közel 41 százalékkal csökkent a 4 vagy annál több hálószobával rendelkező lakások száma a kínálati piacon. Január és július között havonta körül belül 40 ezer ilyen lakás került a piacra, ezzel szemben augusztusban mindössze 23,4 ezer.

Anglia és Wales szinte minden területén estek a lakások árai, a dél-nyugati területeken 4,1 százalékkal, a dél-keleti területeken pedig 3,3 százalékkal. Még Londonban is két kerület kivételével olcsóbban lehet lakást venni, mint az elmúlt hónapban. A legnagyobb mértékű esés Camdenben volt tapasztalható, 7,7 százalék, ami több mint 50 ezer fontot (18 491 000 forint) jelent.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00