12 °C Budapest

Ömlik a pénz a városi ingatlanokba: aggódnak a bankok...

Pénzcentrum
2007. szeptember 14. 14:00

A 2001-2002-es szinthez képest 300%-kal emelkedtek az ingatlanárak India északi régiójában, míg ugyanezen időszak alatt a nyugati térségben 150%-ra tehető a drágulás mértéke az ICICI Bank adatai szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbb szakértő egyértelműen egyetért abban, hogy Indiában az elkövetkező években folytatódik majd az urbanizáció, így kiemelkedő lesz a kereslet a városi ingatlanok iránt. Az ingatlanláz az árak meredek emelkedése mellett a kamatemelkedés miatt aggasztja az ország bankjait.

A hitelintézetek álláspontja szerint a kamatszint emelkedése miatt félő, hogy megugrik a fizetésképtelen adósok száma. 2004 óta 4-4,5%-kal nőtt az alapkamat Indiában, mely a hitelek drágulásán keresztül - megfelelő banki gyakorlat esetén - visszavetheti az ingatlanpiaci keresletet.

A jelenlegi szituációban az okozza a legnagyobb problémát, hogy az urbanizáció miatt ömlik a külföldi tőke a városi ingatlanfejlesztésekbe, a kialakult árszintek mellett azonban úgy kellene értékesíteni az ingatlanokat, hogy egy esetleges kedvezőtlenebb környezetben se romoljanak sokat a banki hitelportfoliók.

Várakozások szerint az előttünk álló 2-3 év során 10 milliárd dollárnyi külföldi tőke áramolhat az indiai ingatlanpiacra. A bankok jelentős kihívással szembesülnek, hogy elegendő forrást tudjanak gyűjteni a finanszírozáshoz, miközben racionális feltételek mellett, az ingatlanpiac fékezése nélkül kellene hitelezniük.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?