2 °C Budapest

Ömlik a pénz a városi ingatlanokba: aggódnak a bankok...

Pénzcentrum
2007. szeptember 14. 14:00

A 2001-2002-es szinthez képest 300%-kal emelkedtek az ingatlanárak India északi régiójában, míg ugyanezen időszak alatt a nyugati térségben 150%-ra tehető a drágulás mértéke az ICICI Bank adatai szerint.

A legtöbb szakértő egyértelműen egyetért abban, hogy Indiában az elkövetkező években folytatódik majd az urbanizáció, így kiemelkedő lesz a kereslet a városi ingatlanok iránt. Az ingatlanláz az árak meredek emelkedése mellett a kamatemelkedés miatt aggasztja az ország bankjait.

A hitelintézetek álláspontja szerint a kamatszint emelkedése miatt félő, hogy megugrik a fizetésképtelen adósok száma. 2004 óta 4-4,5%-kal nőtt az alapkamat Indiában, mely a hitelek drágulásán keresztül - megfelelő banki gyakorlat esetén - visszavetheti az ingatlanpiaci keresletet.

A jelenlegi szituációban az okozza a legnagyobb problémát, hogy az urbanizáció miatt ömlik a külföldi tőke a városi ingatlanfejlesztésekbe, a kialakult árszintek mellett azonban úgy kellene értékesíteni az ingatlanokat, hogy egy esetleges kedvezőtlenebb környezetben se romoljanak sokat a banki hitelportfoliók.

Várakozások szerint az előttünk álló 2-3 év során 10 milliárd dollárnyi külföldi tőke áramolhat az indiai ingatlanpiacra. A bankok jelentős kihívással szembesülnek, hogy elegendő forrást tudjanak gyűjteni a finanszírozáshoz, miközben racionális feltételek mellett, az ingatlanpiac fékezése nélkül kellene hitelezniük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?