7 °C Budapest

Ömlik a pénz a városi ingatlanokba: aggódnak a bankok...

Pénzcentrum
2007. szeptember 14. 14:00

A 2001-2002-es szinthez képest 300%-kal emelkedtek az ingatlanárak India északi régiójában, míg ugyanezen időszak alatt a nyugati térségben 150%-ra tehető a drágulás mértéke az ICICI Bank adatai szerint.

A legtöbb szakértő egyértelműen egyetért abban, hogy Indiában az elkövetkező években folytatódik majd az urbanizáció, így kiemelkedő lesz a kereslet a városi ingatlanok iránt. Az ingatlanláz az árak meredek emelkedése mellett a kamatemelkedés miatt aggasztja az ország bankjait.

A hitelintézetek álláspontja szerint a kamatszint emelkedése miatt félő, hogy megugrik a fizetésképtelen adósok száma. 2004 óta 4-4,5%-kal nőtt az alapkamat Indiában, mely a hitelek drágulásán keresztül - megfelelő banki gyakorlat esetén - visszavetheti az ingatlanpiaci keresletet.

A jelenlegi szituációban az okozza a legnagyobb problémát, hogy az urbanizáció miatt ömlik a külföldi tőke a városi ingatlanfejlesztésekbe, a kialakult árszintek mellett azonban úgy kellene értékesíteni az ingatlanokat, hogy egy esetleges kedvezőtlenebb környezetben se romoljanak sokat a banki hitelportfoliók.

Várakozások szerint az előttünk álló 2-3 év során 10 milliárd dollárnyi külföldi tőke áramolhat az indiai ingatlanpiacra. A bankok jelentős kihívással szembesülnek, hogy elegendő forrást tudjanak gyűjteni a finanszírozáshoz, miközben racionális feltételek mellett, az ingatlanpiac fékezése nélkül kellene hitelezniük.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem