Egyre több ingatlan kerül kalapács alá - nyertesek a válság árnyékában

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 13:00

Egy lassuló növekedési ütemet mutató, erősen túlkínálatos ingatlanpiacon könnyen előtérbe kerülhetnek addig csak ritkán alkalmazott értékesítési módszerek, melyeket az eladók a minél magasabb ár reményében vonnak be. Az aukció, mint értékesítési forma, már évek óta kedvelt eljárás az Egyesült Államokban, ám jelentőségének növekedéséhez a jelenlegihez hasonló hitelválságra volt szükség.

Az ingatlanok kalapács alá vitele 2007-ig mindössze az értékesítésre kerülő családi házak és lakások csupán 1 százalékánál volt jellemző, mely azonban a 1,74 ezer milliárd dolláros ingatlanpiaci volumen fényében, nem tekinthető elhanyagolható tényezőnek.

Az üzletág igazi fejlődését azonban csak az idei krízis indította el, persze nem a végrehajtási eljárások végeredményeként létrejövő árverésekről van szó ez esetben, hanem az aukciós értékesítésre szakosodott cégek által rendezett eseményekről.

A gyakorlat az mutatja, hogy manapság már a hitelezők is szívesebben viszik ki a szélesebb publikumot elérő piacra a bedőlt hitelek folytán hozzájuk kerülő ingatlanokat, sőt az is előfordul, hogy a végrehajtási eljárás végén ők maguk veszik meg a hitel fedezetét, hogy később magasabb áron értékesítsék azt egy aukció keretében.

Az aukciós cégeket szövetségbe tömörítő szervezet adatai szerint az elmúlt évben 12,5 százalékkal nőtt az aukcióból származó jövedelem, a 2005-ös évben jellemzőhöz képest, miközben a bevétel elérte a 16 milliárd dolláros nagyságrendet.

A licitálók a jó vétel lehetőségét várják az aukcióktól, melyek most a piaci ár reményét adják a kínálati oldalon állóknak. Az érdekek persze ezen a ponton összeütköznek, így a végeredményben jelentős szerepet játszik, hogy az eladó által megbízott cégnek az érdeklődők mekkora tömeget sikerül felhajtani.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Pontosan a tömeg az oka annak, hogy a cégek egyre nagyobb szerephez jutnak a magánaukciók terén, és nem is tanácsolják, hogy az eladók egyedül vágjanak neki a nagy csatának. Egy sikertelen kezdeményezésen az eladó több ezer dollárba veszthet.

Az aukciók azonban nem csak a használt, de az új lakások piacán is egyre nagyobb szerephez jutnak, a fejlesztők ugyanis sok esetben ily módon próbálnak megszabadulni a nyakukon maradt lakásoktól.

Bár a túlkínálatos piac hazánkban is indokolhatná az aukciós értékesítés megjelenését, jelenleg még nem volt példa arra, hogy egy eladó bízott volna a licitálásban rejlő lehetőségben, vagy megkockáztatta volna a sikertelenséget.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?