20 °C Budapest

Egyre több ingatlan kerül kalapács alá - nyertesek a válság árnyékában

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 13:00

Egy lassuló növekedési ütemet mutató, erősen túlkínálatos ingatlanpiacon könnyen előtérbe kerülhetnek addig csak ritkán alkalmazott értékesítési módszerek, melyeket az eladók a minél magasabb ár reményében vonnak be. Az aukció, mint értékesítési forma, már évek óta kedvelt eljárás az Egyesült Államokban, ám jelentőségének növekedéséhez a jelenlegihez hasonló hitelválságra volt szükség.

Az ingatlanok kalapács alá vitele 2007-ig mindössze az értékesítésre kerülő családi házak és lakások csupán 1 százalékánál volt jellemző, mely azonban a 1,74 ezer milliárd dolláros ingatlanpiaci volumen fényében, nem tekinthető elhanyagolható tényezőnek.

Az üzletág igazi fejlődését azonban csak az idei krízis indította el, persze nem a végrehajtási eljárások végeredményeként létrejövő árverésekről van szó ez esetben, hanem az aukciós értékesítésre szakosodott cégek által rendezett eseményekről.

A gyakorlat az mutatja, hogy manapság már a hitelezők is szívesebben viszik ki a szélesebb publikumot elérő piacra a bedőlt hitelek folytán hozzájuk kerülő ingatlanokat, sőt az is előfordul, hogy a végrehajtási eljárás végén ők maguk veszik meg a hitel fedezetét, hogy később magasabb áron értékesítsék azt egy aukció keretében.

Az aukciós cégeket szövetségbe tömörítő szervezet adatai szerint az elmúlt évben 12,5 százalékkal nőtt az aukcióból származó jövedelem, a 2005-ös évben jellemzőhöz képest, miközben a bevétel elérte a 16 milliárd dolláros nagyságrendet.

A licitálók a jó vétel lehetőségét várják az aukcióktól, melyek most a piaci ár reményét adják a kínálati oldalon állóknak. Az érdekek persze ezen a ponton összeütköznek, így a végeredményben jelentős szerepet játszik, hogy az eladó által megbízott cégnek az érdeklődők mekkora tömeget sikerül felhajtani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pontosan a tömeg az oka annak, hogy a cégek egyre nagyobb szerephez jutnak a magánaukciók terén, és nem is tanácsolják, hogy az eladók egyedül vágjanak neki a nagy csatának. Egy sikertelen kezdeményezésen az eladó több ezer dollárba veszthet.

Az aukciók azonban nem csak a használt, de az új lakások piacán is egyre nagyobb szerephez jutnak, a fejlesztők ugyanis sok esetben ily módon próbálnak megszabadulni a nyakukon maradt lakásoktól.

Bár a túlkínálatos piac hazánkban is indokolhatná az aukciós értékesítés megjelenését, jelenleg még nem volt példa arra, hogy egy eladó bízott volna a licitálásban rejlő lehetőségben, vagy megkockáztatta volna a sikertelenséget.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 6. kedd
Norbert, Cintia
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?