24 °C Budapest

Egyre több ingatlan kerül kalapács alá - nyertesek a válság árnyékában

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 13:00

Egy lassuló növekedési ütemet mutató, erősen túlkínálatos ingatlanpiacon könnyen előtérbe kerülhetnek addig csak ritkán alkalmazott értékesítési módszerek, melyeket az eladók a minél magasabb ár reményében vonnak be. Az aukció, mint értékesítési forma, már évek óta kedvelt eljárás az Egyesült Államokban, ám jelentőségének növekedéséhez a jelenlegihez hasonló hitelválságra volt szükség.

Az ingatlanok kalapács alá vitele 2007-ig mindössze az értékesítésre kerülő családi házak és lakások csupán 1 százalékánál volt jellemző, mely azonban a 1,74 ezer milliárd dolláros ingatlanpiaci volumen fényében, nem tekinthető elhanyagolható tényezőnek.

Az üzletág igazi fejlődését azonban csak az idei krízis indította el, persze nem a végrehajtási eljárások végeredményeként létrejövő árverésekről van szó ez esetben, hanem az aukciós értékesítésre szakosodott cégek által rendezett eseményekről.

A gyakorlat az mutatja, hogy manapság már a hitelezők is szívesebben viszik ki a szélesebb publikumot elérő piacra a bedőlt hitelek folytán hozzájuk kerülő ingatlanokat, sőt az is előfordul, hogy a végrehajtási eljárás végén ők maguk veszik meg a hitel fedezetét, hogy később magasabb áron értékesítsék azt egy aukció keretében.

Az aukciós cégeket szövetségbe tömörítő szervezet adatai szerint az elmúlt évben 12,5 százalékkal nőtt az aukcióból származó jövedelem, a 2005-ös évben jellemzőhöz képest, miközben a bevétel elérte a 16 milliárd dolláros nagyságrendet.

A licitálók a jó vétel lehetőségét várják az aukcióktól, melyek most a piaci ár reményét adják a kínálati oldalon állóknak. Az érdekek persze ezen a ponton összeütköznek, így a végeredményben jelentős szerepet játszik, hogy az eladó által megbízott cégnek az érdeklődők mekkora tömeget sikerül felhajtani.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pontosan a tömeg az oka annak, hogy a cégek egyre nagyobb szerephez jutnak a magánaukciók terén, és nem is tanácsolják, hogy az eladók egyedül vágjanak neki a nagy csatának. Egy sikertelen kezdeményezésen az eladó több ezer dollárba veszthet.

Az aukciók azonban nem csak a használt, de az új lakások piacán is egyre nagyobb szerephez jutnak, a fejlesztők ugyanis sok esetben ily módon próbálnak megszabadulni a nyakukon maradt lakásoktól.

Bár a túlkínálatos piac hazánkban is indokolhatná az aukciós értékesítés megjelenését, jelenleg még nem volt példa arra, hogy egy eladó bízott volna a licitálásban rejlő lehetőségben, vagy megkockáztatta volna a sikertelenséget.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?