Kiadhatatlanok lettek az ingatlanok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 10:00

A kiadási célú ingatlanvásárlás aranykorának vége, a 90-es évek elején még kiemelkedő hozammal kecsegtető üzlet ma már csak tisztes jövedelmet biztosít, az ingatlanok megtérülési ideje pedig közelíti a nyugati országokban jellemző értéket - írja a Népszabadság.

A 90-es évek elején a multinacionális vállalatok megjelenésével kezdődött meg a hazai albérleti piac felfutása, az ide érkező nyugat-európai közép- és felsővezetők számára nehéz volt albérletet keríteni a szűkös kínálattal rendelkező hazai piacon.

A bérleti díjak a jobb minőségű ingatlanok esetében elérték a 60-72 ezer forintot, miközben az ingatlanok négyzetméterárai ennél alacsonyabbak voltak, így az ingatlanbefektetés várható megtérülési ideje körülbelül 6-8 év körül alakult, a nyugaton jellemző 15-20 éves mértékkel szemben.

Elsőként a külföldi vásárlók fedezték fel a magyar piacban rejlő lehetőséget, majd a hazai építési vállalkozók ébredtek és építettek kifejezetten kiadási céllal ingatlanokat. A legkésőbb a lakosság figyelme irányult az ingatlanok irányába, a 90-es évek pénzügyi válságai után, az ingatlanárak igazi robbanása ebben az időszakban következett be.

Az ingatlanpiac telítődése, a kínálat bővülése lefelé nyomta a bérleti díjakat, melyek az elmúlt 6-8 évben stagnáltak. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy manapság a kiadásból élőknek már a bérlők kegyeit kell kiszolgálnia és nem válogathatnak úgy köztük, mint ahogy azt a kilencvenes évek elején megtették.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Manapság egy 4 hálós, 2-3 fürdőszobával rendelkező családi házat elhelyezkedésétől, és a benne található extráktól függően 3500-6000 euróért lehet bérbe adni. A külföldiek továbbra is a budai oldalt, míg a fiatal pályakezdők inkább Pestet preferálják.

Persze manapság a külföldiek már nincsenek egyedül a hazai piacon, a magyar bérlők azonban az igencsak szerény, egy garzon esetében jellemző 35-40 ezer, egy másfélszobás lakásnál pedig 50-70 ezer forintos bérleti díjakat se tudják könnyedén kifizetni.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24