2 °C Budapest

Kiadhatatlanok lettek az ingatlanok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 10:00

A kiadási célú ingatlanvásárlás aranykorának vége, a 90-es évek elején még kiemelkedő hozammal kecsegtető üzlet ma már csak tisztes jövedelmet biztosít, az ingatlanok megtérülési ideje pedig közelíti a nyugati országokban jellemző értéket - írja a Népszabadság.

A 90-es évek elején a multinacionális vállalatok megjelenésével kezdődött meg a hazai albérleti piac felfutása, az ide érkező nyugat-európai közép- és felsővezetők számára nehéz volt albérletet keríteni a szűkös kínálattal rendelkező hazai piacon.

A bérleti díjak a jobb minőségű ingatlanok esetében elérték a 60-72 ezer forintot, miközben az ingatlanok négyzetméterárai ennél alacsonyabbak voltak, így az ingatlanbefektetés várható megtérülési ideje körülbelül 6-8 év körül alakult, a nyugaton jellemző 15-20 éves mértékkel szemben.

Elsőként a külföldi vásárlók fedezték fel a magyar piacban rejlő lehetőséget, majd a hazai építési vállalkozók ébredtek és építettek kifejezetten kiadási céllal ingatlanokat. A legkésőbb a lakosság figyelme irányult az ingatlanok irányába, a 90-es évek pénzügyi válságai után, az ingatlanárak igazi robbanása ebben az időszakban következett be.

Az ingatlanpiac telítődése, a kínálat bővülése lefelé nyomta a bérleti díjakat, melyek az elmúlt 6-8 évben stagnáltak. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy manapság a kiadásból élőknek már a bérlők kegyeit kell kiszolgálnia és nem válogathatnak úgy köztük, mint ahogy azt a kilencvenes évek elején megtették.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Manapság egy 4 hálós, 2-3 fürdőszobával rendelkező családi házat elhelyezkedésétől, és a benne található extráktól függően 3500-6000 euróért lehet bérbe adni. A külföldiek továbbra is a budai oldalt, míg a fiatal pályakezdők inkább Pestet preferálják.

Persze manapság a külföldiek már nincsenek egyedül a hazai piacon, a magyar bérlők azonban az igencsak szerény, egy garzon esetében jellemző 35-40 ezer, egy másfélszobás lakásnál pedig 50-70 ezer forintos bérleti díjakat se tudják könnyedén kifizetni.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm