Kiadhatatlanok lettek az ingatlanok?

Pénzcentrum
2007. augusztus 17. 10:00

A kiadási célú ingatlanvásárlás aranykorának vége, a 90-es évek elején még kiemelkedő hozammal kecsegtető üzlet ma már csak tisztes jövedelmet biztosít, az ingatlanok megtérülési ideje pedig közelíti a nyugati országokban jellemző értéket - írja a Népszabadság.

A 90-es évek elején a multinacionális vállalatok megjelenésével kezdődött meg a hazai albérleti piac felfutása, az ide érkező nyugat-európai közép- és felsővezetők számára nehéz volt albérletet keríteni a szűkös kínálattal rendelkező hazai piacon.

A bérleti díjak a jobb minőségű ingatlanok esetében elérték a 60-72 ezer forintot, miközben az ingatlanok négyzetméterárai ennél alacsonyabbak voltak, így az ingatlanbefektetés várható megtérülési ideje körülbelül 6-8 év körül alakult, a nyugaton jellemző 15-20 éves mértékkel szemben.

Elsőként a külföldi vásárlók fedezték fel a magyar piacban rejlő lehetőséget, majd a hazai építési vállalkozók ébredtek és építettek kifejezetten kiadási céllal ingatlanokat. A legkésőbb a lakosság figyelme irányult az ingatlanok irányába, a 90-es évek pénzügyi válságai után, az ingatlanárak igazi robbanása ebben az időszakban következett be.

Az ingatlanpiac telítődése, a kínálat bővülése lefelé nyomta a bérleti díjakat, melyek az elmúlt 6-8 évben stagnáltak. Így alakulhatott ki az a helyzet, hogy manapság a kiadásból élőknek már a bérlők kegyeit kell kiszolgálnia és nem válogathatnak úgy köztük, mint ahogy azt a kilencvenes évek elején megtették.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Manapság egy 4 hálós, 2-3 fürdőszobával rendelkező családi házat elhelyezkedésétől, és a benne található extráktól függően 3500-6000 euróért lehet bérbe adni. A külföldiek továbbra is a budai oldalt, míg a fiatal pályakezdők inkább Pestet preferálják.

Persze manapság a külföldiek már nincsenek egyedül a hazai piacon, a magyar bérlők azonban az igencsak szerény, egy garzon esetében jellemző 35-40 ezer, egy másfélszobás lakásnál pedig 50-70 ezer forintos bérleti díjakat se tudják könnyedén kifizetni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?