8 °C Budapest

Miért kuporognál egy albérletben? Csak egy gombnyomásra van az álomotthon (x)

Pénzcentrum
2007. július 26. 06:10

A lakásvásárlás hazánkban tradíció, melynek létjogosultságát senki sem kérdőjelezi meg. A szándék azonban még nem minden, hiszen pénz nélkül még lakást vásárolni sem lehet, a források előteremtése pedig manapság sokak számára jelent egy életre szóló problémát. Részleges "megoldásra" - persze megfelelő ellenszolgáltatás ellenében - csakis a bankoktól számíthatunk, vagy mégsem? Nézzük az alternatív megoldásokat.

Tényleg létezhet olyan konstrukció, mellyel az álomlakáshoz állami támogatás mellett és alacsonyabb törlesztőrészlet ellenében juthatsz hozzá? Öt megkérdezettből négy hitelt felvenni szándékozó lakásvásárló biztosan azt válaszolná: nincs ilyen. Azonban minden ötödik tudná, már megérkezett a segítség, amely nem más, mint a lakáselőtakarékosság és a lakáscélú hitelek összefonódásával létrejött kombi hitel.

Gyakorta tapasztalhatjuk, hogy az állam támogatja a hosszú távú megtakarítási formákat, melyek a későbbiekben felmerülő szükségletek kielégítését célozzák, így például a nyugdíj- vagy lakáselőtakarékossági konstrukciókat. Külön előnye ezeknek, hogy az itt elhelyezett pénzünk a kamatadó bevezetése után sem rövidül, egy árva forinttal sem, sőt. Az állam megtoldja az általunk befizetett összeget, megtakarításaink 30 százalékával, bár a támogatás mértékét évi 72 ezer forintban maximalizálja. Ehhez minden hónapban 20 ezer forintot kell elhelyeznünk a Lakáskasszánál vezetett számlánkon. Ez összesen évi 240 ezer Ft megtakarítás, melyhez tehát plusz 72 ezer Ft állami támogatást is kapunk.

A szabályozás ugyanakkor biztosít egy kiskaput is az elszánt megtakarítók számára, nem mondja ki ugyanis, hogy egy család hány tagja köthet lakáselőtakarékossági szerződést. Így a családban ahányszor 20 ezer forintot befizetünk havonta, annyiszor 72 ezer forint lesz az állami kiegészítés évente.

A lakáskasszák által ajánlott konstrukciók hosszú távra szólnak. A rövidebb futamidejű előtakarékossági szerződés esetében is 4 év 4 hónapig kell fizetnünk az általunk felvállalt összeget, míg a hosszabb futamidővel rendelkező szerződéseknél a befizetések időtartama 93 hónapra, vagyis 8 év 2 hónapra nyúlik.

Ha türelmesek vagyunk, és kivárjuk a 8 évet, az összegyűlt pénzünket és annak kamatait bármilyen célra felhasználhatjuk. Így a hosszú távú szerződést akkor sem érdemes felszámolni, ha valamilyen csoda folytán ölünkbe pottyanna egy házikó, hiszen lehet épp a kocsi érik majd meg a cserére. Ugye több millió forint gyűlhet össze a futamidő alatt, a támogatás nagyban segíti megtakarításunk növekedését.

Az albérletben lakók egy része az albérleti díjakat ablakon kidobott pénznek tekinti. Mi lenne ha ezt a pénzt már a saját lakásunkba fizetnénk úgy, hogy még állami támogatáshoz is jutunk? A kereskedelmi bankok és a lakástakarék-pénztárak ennek az igénynek megfelelve közösen hozták a kombi hitelkonstrukciót, mely az albérletben lakók problémáit orvosolni tudja. De hogyan?

A kombi hitelt a már meglévő, de még valamikor jóval később lejáró, illetve az újonnan kötött lakáskassza szerződés alapján lehet megigényelni. Ehhez a hitelhez rendszeres keresettel és megfelelő fedezettel kell rendelkezni, tehát a támogatásnak feltétele is van.

A kombi hitel esetében két időszakra osztódik a visszafizetés: a hitel türelmi ideje alatt csak kamatot és kezelési költséget fizetünk (jelentős könnyebbség!), míg a tőketörlesztés a lakáskasszánál vezetett számlán kamatozik. Amikor a türelmi időszak lejár, a számlánkon összegyűlt megtakarításokkal csökkentésre kerül a tőketartozásunk, és ezután a bank felé már csak a fennmaradó tőkét kell visszafizetnünk.

Kifejezetten lakásvásárlásra 7-20 éves futamidőre igényelhetünk hitelt, 1 millió forinttól 15 millió forintig terjedő összegre. Tegyük fel, hogy 20 évre igényeljük meg a zuglói lakásunkhoz szükséges 10 millió forintot. Emellett többféle megtakarítási időszak között dönthetünk, a legrövidebb 51, a leghosszabb 98 hónapos. Természetesen utóbbiban nagyobb a felhalmozott megtakarítás, amely hosszú távon és nagy összegnél a két és fél millió forintot is meghaladja az állami támogatással és a kamatokkal együtt.

A lakástakarék-pénztárak és a velük kapcsolatban álló hitelintézetek nem csupán azoknak biztosítják ezt a lehetőséget, akik új építésű lakást szeretnének vásárolni, hanem lehetőség van a kombinált hitel használt lakás vásárlásra történő igénybevételére, építésre, bővítésre, korszerűsítésre is. Emellett igényelhetünk kombi hitelt olyan új társasházi lakás vásárláshoz is, amelynek vételárát az adásvételi szerződésben meghatározott ütemben kell megfizetni.
S hogy ténylegesen mennyit spórolhatunk a kombi termékek választásával az nagyban függ az általunk választott pénzintézet által ajánlott konstrukciótól, és attól, hogy állami támogatásos, illetve piaci kamatozású forinthitelt vagy deviza alapú terméket választunk. Egy azonban bizonyos, a megtakarítás mértéke több száz ezer forintra rúg. Az általunk választott tíz millió forintos hitelösszeg és 10 éves futamidő esetében deviza alapon - attól függően, hogy az előtakarékossági szerződésünk hosszú avagy rövid távú - fél millió és 800 ezer forint között változik a zsebünkben maradó pénz nagysága. Ebből már bőven futja a bútorokra vagy akár a jól megérdemelt pihenésre is valamelyik tenger partján.


Miért várnánk tehát éveket az önrész összegyűltéig, ha azonnal is léphetünk, támogatást is kapunk, és akár néhány héten belül beköltözhetünk álmaink otthonába. A termék bonyolultsága és a papírmunka tömkelege azonban mindenképpen indokolja egy megfelelő szakértő jelenlétét, aki segít a legjobb konstrukció kiválasztásában, és hozzásegít minket álmaink megvalósításához.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem