Rekordmértékű emelés - megfizethetetlenné válnak az albérletek?

Pénzcentrum
2007. július 31. 09:30

Eddig még nem látott mértékben emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai a nyolcadik kerültben, az önkormányzat az átlagosan 217 százalék emelést azzal indokolta, hogy a bérlakásokkal kapcsolatos felmerülő költségek csupán egy részét fedezték a tavalyi évben a bérleti díjak.

A nyolcadik kerület 19 milliárd forintos költségevetése mellett a tavalyi évben csupán 300 millió forint folyt be az önkormányzati lakások bérleti díjaiból, az ezzel szemben felmerülő költségek azonban közel 800 millió forintot tettek ki. A hiányt Józsefváros a szociális juttatásokra kiutalt források elvonásával fedezte.

A bérleti díjak emelkedése a szociális elven ott lakókat is érinti, akik azonban kérhetnek további támogatást amennyiben a család egy főre jutó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj két és fél szeresét vagy amennyiben a lakás fenntartási költségei meghaladják a család jövedelmének 20 százalékát. Emellett az önkormányzat azt is figyelembe veszi, hogy hányan laknak egy szobában.

Költségelvű lakbért azok fizetnek majd, akiknek a fentiekben leírt jogosultsága megszűnik, piaci elvű lakbért pedig azok fizetnek, akik ilyen szerződést kötnek, ám erre eddig nem volt példa.

Kérdés, hogy a nagymértékű növelés hatására nem pártolnak-e a lakók az önkormányzattól. Godó Edit, a VIII. kerületi önkormányzat lakásosztályának vezetője a Napi kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat nem tart tömeges felmondástól, ám ha a baj mégis megtörténne, az könnyen orvosolható a rendelet módosításával.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16