15 °C Budapest

Rekordmértékű emelés - megfizethetetlenné válnak az albérletek?

Pénzcentrum
2007. július 31. 09:30

Eddig még nem látott mértékben emelkednek az önkormányzati lakások bérleti díjai a nyolcadik kerültben, az önkormányzat az átlagosan 217 százalék emelést azzal indokolta, hogy a bérlakásokkal kapcsolatos felmerülő költségek csupán egy részét fedezték a tavalyi évben a bérleti díjak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nyolcadik kerület 19 milliárd forintos költségevetése mellett a tavalyi évben csupán 300 millió forint folyt be az önkormányzati lakások bérleti díjaiból, az ezzel szemben felmerülő költségek azonban közel 800 millió forintot tettek ki. A hiányt Józsefváros a szociális juttatásokra kiutalt források elvonásával fedezte.

A bérleti díjak emelkedése a szociális elven ott lakókat is érinti, akik azonban kérhetnek további támogatást amennyiben a család egy főre jutó jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj két és fél szeresét vagy amennyiben a lakás fenntartási költségei meghaladják a család jövedelmének 20 százalékát. Emellett az önkormányzat azt is figyelembe veszi, hogy hányan laknak egy szobában.

Költségelvű lakbért azok fizetnek majd, akiknek a fentiekben leírt jogosultsága megszűnik, piaci elvű lakbért pedig azok fizetnek, akik ilyen szerződést kötnek, ám erre eddig nem volt példa.

Kérdés, hogy a nagymértékű növelés hatására nem pártolnak-e a lakók az önkormányzattól. Godó Edit, a VIII. kerületi önkormányzat lakásosztályának vezetője a Napi kérdésére elmondta, hogy az önkormányzat nem tart tömeges felmondástól, ám ha a baj mégis megtörténne, az könnyen orvosolható a rendelet módosításával.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00