7 °C Budapest

Biztos befürdesz ezekkel az ingatlanokkal: mit nem szabad venni?

Pénzcentrum
2007. június 28. 05:55

A hazai ingatlanbefektetési célpontok között természetesen vezet a főváros, azonban a nyár közeledtével fókuszba kerülnek egyéb vidéki területek, főként turisztikai célpontok is. De vajon tényleg megéri a sűrűn látogatott üdülő- és fürdőhelyeken kiadási céllal ingatlant vásárolni, az ingatlanok értéknövekedésére számítva?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Elsőként az észak-kelet magyarországi fürdőhelyeket vettük górcső alá arra a kérdésre keresve a választ, vajon megtérülhet-e a befektetésünk, ha a strandok és termálfürdők forgalmát kihasználva szeretnénk a kiadásból és a várható növekedésből hozamot realizálni. Hajdúszoboszló, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Miskolc-Tapolca és a Tisza-tó partján fekvő Tiszafüred ingatlanpiacát vizsgáltuk.

Négyzetméterárak: egyszerű képlet, megdöbbentő végeredmény

Két kiadásra alkalmas lakástípust kerestünk: egy 40-50 négyzetméteres társasházi lakást, és egy 3 szobás családi házat, utóbbi esetében nehezítette az árazást, hogy nem határoztuk meg a pontos nagyságot, építési időszakot, illetve problémát jelentett még a családi házak piacának már sokat emlegetett sajátossága, miszerint a telekárak jelentősen befolyásolják a lakásárakat.


Tapolcán és a Tisza-parti üdülőhelyen, Tiszalökön nem találkozhatunktársasházzal, a jelenségnek utóbbi esetben egész egyszerűen annyi az oka, hogy az üdülő-település lakosságszáma nem indokolja ezek megjelenését. Miskolc-Tapolcán ezzel szemben a beépíthetőség alacsony volta (max.15-20 százalék) és a még szabadon lévő telkek méretének korlátozottsága indokolja a társasházak mellőzését.

A táblázaton végigtekintve rögtön szembetűnik a tapolcai ingatlanok meglepően magas árszínvonala: míg Tiszaújvárosban 25 millió forintért már egy-két éve épült, minden igénynek megfelelő házat kaphatunk, addig Tapolcán egy hasonló minőségű ingatlanért akár több tíz millió forintot is elkérhetnek.

A Tapolcán található ingatlanok drágaságát természetesen a környezet presztízse is indokolja, hiszen a városrész Miskolc egyik legkedveltebb és kiemelt jelentőséggel bíró lakónegyede, amelynek jelentőségét nem csupán az itt található Barlangfürdő adja.

Értéknövekedésre spekulálni: bukásra ítélt befektetés!

Az általunk megkérdezett helyi ingatlanügynökségek egyhangúan állítják, aki az ingatlan értékének emelkedéséből szeretne hozamot realizálni, messze kerülje el a fürdőhelyeket, a legtöbb helyen ugyanis nemhogy stagnálást, de visszaesést tapasztalnak az árakban.

Hajdúszoboszló esetében például az egyik helyi iroda vezetője 10-20 ezer forintosnégyzetméterenkénti árcsökkenésről számolt be, mely egy 100 négyzetméteres ingatlan esetében akár egy millió forinton felüli veszteséget is jelenthet.

Nem jobb a helyzet Tiszavasváriban, Tapolcán és Tiszafüreden sem, ahol bár az ingatlanárak visszaesésétől nem kell félni, növekedésről sem adhattak hírt a helyi piacot ismerő szakemberek. Tapolca esetében mindenképpen fényt jelenthetne az alagút végén, ha megkezdődnének a szállásadók és a lakosok által olyannyira várt infrastrukturális beruházások, melyek újabb lendületet vihetnének a jelenleg lassú piacba.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az egyetlen kivételt Tiszaújváros képezi, ahol bár csupán az országos átlag sebességével, de mégiscsak nőnek az árak. Néhány évvel ezelőtt, az "új strand" megnyitása után jelentős ugrás volt tapasztalható az árszínvonalban, a 20-25 százalékos szárnyalás azonban nem tarthatott sokáig, így napjainkra már lehűlt a piac.

Kiadásból megélni - nem lehetetlen, de nem is tanácsos

S ha valamelyik kisbefektetőt nem riasztották volna el a pirosan villogó számok, akkor érdemes utánanézni, vajon tényleg jó üzlet-e, persze legálisan kiadni a lakást nyaralóknak, akik élvezni szeretnék a magánlakások adta szabadságot.

Sajnos a válasz az előző kérdésre adotthoz hasonlóan nem: néhány helyütt a szálláslehetőségek bősége, máshol pedig a rendkívül alacsony szállásdíj indokolja, hogy az ingatlanokat más célra használják, például hosszú távon bérbe adják.

Vegyünk egy egyszerű példát: egy megfelelő állapotú tapolcai családi házat akár 200-300 ezer forintért is ki lehet adni havonta. Abban az esetben, ha ezt az összeget szállóvendégekkel szeretnénk elérni, akik a barlangfürdő kedvéért érkeznek oda, legalább 50 százalékos kihasználtsággal kell számolnunk. Ezt pedig nem garantálhatja senki, főleg a januári hónapban, amikor a barlangfürdő karbantartási okokból zárva tart.

A szobák, illetve magánházak turisztikai célból való hasznosításával kapcsolatban a legnagyobb gondot az jelenti, hogy ez a forma már nem tud megfelelni a turisták által manapság támasztott igényeknek, akik természetesnek veszik a plusz szolgáltatásokat (uszodát, jacuzzit és különböző programokat).

A "Zimmer frei"-ek csillagának tehát leáldozott, ma már nem lehet könnyen, gyorsan pénzhez jutni szobakiadással, a turisták többsége ugyanis a wellness szolgáltatással is rendelkező hoteleket választja, ha végre nyaralni indul.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06