2 °C Budapest

Biztos befürdesz ezekkel az ingatlanokkal: mit nem szabad venni?

Pénzcentrum
2007. június 28. 05:55

A hazai ingatlanbefektetési célpontok között természetesen vezet a főváros, azonban a nyár közeledtével fókuszba kerülnek egyéb vidéki területek, főként turisztikai célpontok is. De vajon tényleg megéri a sűrűn látogatott üdülő- és fürdőhelyeken kiadási céllal ingatlant vásárolni, az ingatlanok értéknövekedésére számítva?

Elsőként az észak-kelet magyarországi fürdőhelyeket vettük górcső alá arra a kérdésre keresve a választ, vajon megtérülhet-e a befektetésünk, ha a strandok és termálfürdők forgalmát kihasználva szeretnénk a kiadásból és a várható növekedésből hozamot realizálni. Hajdúszoboszló, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Miskolc-Tapolca és a Tisza-tó partján fekvő Tiszafüred ingatlanpiacát vizsgáltuk.

Négyzetméterárak: egyszerű képlet, megdöbbentő végeredmény

Két kiadásra alkalmas lakástípust kerestünk: egy 40-50 négyzetméteres társasházi lakást, és egy 3 szobás családi házat, utóbbi esetében nehezítette az árazást, hogy nem határoztuk meg a pontos nagyságot, építési időszakot, illetve problémát jelentett még a családi házak piacának már sokat emlegetett sajátossága, miszerint a telekárak jelentősen befolyásolják a lakásárakat.


Tapolcán és a Tisza-parti üdülőhelyen, Tiszalökön nem találkozhatunktársasházzal, a jelenségnek utóbbi esetben egész egyszerűen annyi az oka, hogy az üdülő-település lakosságszáma nem indokolja ezek megjelenését. Miskolc-Tapolcán ezzel szemben a beépíthetőség alacsony volta (max.15-20 százalék) és a még szabadon lévő telkek méretének korlátozottsága indokolja a társasházak mellőzését.

A táblázaton végigtekintve rögtön szembetűnik a tapolcai ingatlanok meglepően magas árszínvonala: míg Tiszaújvárosban 25 millió forintért már egy-két éve épült, minden igénynek megfelelő házat kaphatunk, addig Tapolcán egy hasonló minőségű ingatlanért akár több tíz millió forintot is elkérhetnek.

A Tapolcán található ingatlanok drágaságát természetesen a környezet presztízse is indokolja, hiszen a városrész Miskolc egyik legkedveltebb és kiemelt jelentőséggel bíró lakónegyede, amelynek jelentőségét nem csupán az itt található Barlangfürdő adja.

Értéknövekedésre spekulálni: bukásra ítélt befektetés!

Az általunk megkérdezett helyi ingatlanügynökségek egyhangúan állítják, aki az ingatlan értékének emelkedéséből szeretne hozamot realizálni, messze kerülje el a fürdőhelyeket, a legtöbb helyen ugyanis nemhogy stagnálást, de visszaesést tapasztalnak az árakban.

Hajdúszoboszló esetében például az egyik helyi iroda vezetője 10-20 ezer forintosnégyzetméterenkénti árcsökkenésről számolt be, mely egy 100 négyzetméteres ingatlan esetében akár egy millió forinton felüli veszteséget is jelenthet.

Nem jobb a helyzet Tiszavasváriban, Tapolcán és Tiszafüreden sem, ahol bár az ingatlanárak visszaesésétől nem kell félni, növekedésről sem adhattak hírt a helyi piacot ismerő szakemberek. Tapolca esetében mindenképpen fényt jelenthetne az alagút végén, ha megkezdődnének a szállásadók és a lakosok által olyannyira várt infrastrukturális beruházások, melyek újabb lendületet vihetnének a jelenleg lassú piacba.

Az egyetlen kivételt Tiszaújváros képezi, ahol bár csupán az országos átlag sebességével, de mégiscsak nőnek az árak. Néhány évvel ezelőtt, az "új strand" megnyitása után jelentős ugrás volt tapasztalható az árszínvonalban, a 20-25 százalékos szárnyalás azonban nem tarthatott sokáig, így napjainkra már lehűlt a piac.

Kiadásból megélni - nem lehetetlen, de nem is tanácsos

S ha valamelyik kisbefektetőt nem riasztották volna el a pirosan villogó számok, akkor érdemes utánanézni, vajon tényleg jó üzlet-e, persze legálisan kiadni a lakást nyaralóknak, akik élvezni szeretnék a magánlakások adta szabadságot.

Sajnos a válasz az előző kérdésre adotthoz hasonlóan nem: néhány helyütt a szálláslehetőségek bősége, máshol pedig a rendkívül alacsony szállásdíj indokolja, hogy az ingatlanokat más célra használják, például hosszú távon bérbe adják.

Vegyünk egy egyszerű példát: egy megfelelő állapotú tapolcai családi házat akár 200-300 ezer forintért is ki lehet adni havonta. Abban az esetben, ha ezt az összeget szállóvendégekkel szeretnénk elérni, akik a barlangfürdő kedvéért érkeznek oda, legalább 50 százalékos kihasználtsággal kell számolnunk. Ezt pedig nem garantálhatja senki, főleg a januári hónapban, amikor a barlangfürdő karbantartási okokból zárva tart.

A szobák, illetve magánházak turisztikai célból való hasznosításával kapcsolatban a legnagyobb gondot az jelenti, hogy ez a forma már nem tud megfelelni a turisták által manapság támasztott igényeknek, akik természetesnek veszik a plusz szolgáltatásokat (uszodát, jacuzzit és különböző programokat).

A "Zimmer frei"-ek csillagának tehát leáldozott, ma már nem lehet könnyen, gyorsan pénzhez jutni szobakiadással, a turisták többsége ugyanis a wellness szolgáltatással is rendelkező hoteleket választja, ha végre nyaralni indul.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?