16 °C Budapest

Véget ért az ingatlanláz: mi áll a háttérben?

Pénzcentrum
2007. július 13. 14:00

A Royal Institution of Chartered Surveyors júniusi adatai szerint a brit ingatlanpiacon az új vásárlói érdeklődések száma 2006 februárja óta a legnagyobb mértékben esett vissza a nyári hónap során, így a szakértők által árgus szemekkel figyelt adatok sokadszorra is bizonyítani látszanak, hogy a tomboló ingatlanpiaci láznak vége szakadt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Rics adatai szerint tagjai körében csak 10,6%-kal voltak többségben azok, akik az árak emelkedéséről számoltak be, míg májusban még 22,5%-os volt ez a többség. Az eredmények szerint az ingatlanárak sorozatban a huszadik hónapja, júniusban is emelkedtek az Egyesült Királyságban, a drágulás mértéke azonban a hosszú távú átlagos ütem alatt volt.

Az Rics kiemelte, hogy a sorozatos kamatemelések hatása elsősorban az első lakásukat megvásárolni szándékozókat sújtja. Egy nemzetközi konferencián korábban több szakértő is egyöntetűen azt a véleményt osztotta, miszerint a brit ingatlanpiacot a befektetési célú vásárlás tartja szinten, ez azonban buborékképződéshez vezethet.

A vásárlók számára kedvezőtlenebb kamatkörnyezet a megkérdezettek várakozásaiban is tükröződik, az árakra vonatkozó megérzések 2004 júniusa óta nem tükröztek ilyen mértékű pesszimizmust.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?