5 °C Budapest

Sötét árnyak gyűlnek az ingatlanalapok felett - miért rohannak fejvesztve a befektetők?

Pénzcentrum
2007. július 12. 16:00

Az elmúlt három évben a brit ingatlanalapok a befektetői várakozások feletti 18 százalékos hozammal kecsegtették a megtakarításukat ilyen formában elhelyezni vágyókat, akik szerették volna kivenni részüket a globális növekedésből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A főként kereskedelmi ingatlanokba invesztáló alapok portfoliójuk jelentős részét tartják ingatlanban, ahogy a szakemberek fogalmaznak "téglában és marterben", vagyis kevéssé likvid formában.

Az idei évben várható egyszámjegyű hozamok hatására azonban sok befektető inkább más lehetőség után nézne, más módon szeretné tovább gyarapítani vagyonát, ezért megindult a pénz kivonása a kereskedelmi ingatlanokat preferáló unit trustokból.

A problémát az okozza, hogy a kevéssé likvid eszközök értékesítése időbe telik, és mindenképpen plusz költséggel járnak, többek között illetékfizetéssel, amely jelentősen csökkentené az alapnak továbbra is bizalmat szavazó ügyfelek számára biztosítható hozamokat.

A legnagyobb alapok közül kettő, a Norwich Union és a New Start's ingatlanalapja ezért, a befektetők visszaváltástól való elriasztása érdekében leértékelte a birtokában lévő ingatlanokat, így egy 1000 fontos befektetési jegyre jelenleg a New Star's-nál csupán 947 fontot fizetnek vissza.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A piacon lévő alapok többsége azonban nem a befektetők biztonságérzetét csökkentő leértékelés mellett döntött, ehelyett úgy próbálják megakadályozni a kivándorlást, hogy csökkentik az egyéb alapok által ígért hozamot azok számára, akik most vásárolnak jegyet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20