1 °C Budapest

Ingatlanos szépséghibák: amikor az ablakon szórják ki a pénzt

Pénzcentrum
2007. július 6. 14:00

Általános tévhitként jellemzik az ingatlanpiaci szakértők azt az általános elképzelést miszerint a felújítás legalább a befektetett összeggel megnöveli az ingatlanunk értékét, amelyet eladáskor majd érvényesíteni tud a szemfüles lakástulajdonos.

Természetesen van néhány lépés, amit feltétlenül meg kell tennie annak, aki "árában" és időben szeretné értékesíteni az eladásra szánt ingatlant, a szakértők azonban mindenképpen arra a figyelmeztetnek, hogy próbáljunk minél inkább személytelen, az esztétikai képet növelő felújításokra korlátozni azokat.

Egy szauna, gőzfürdő vagy éppen bambuszból készült padló egyáltalán nem biztos, hogy a potenciális vevő szemében is előnyt jelent, így okosabb, ha inkább a környezet tetszetőssé varázsolásával próbáljuk felhívni a figyelmet lakásunkra, házunkra.

Az amerikai értékbecslők szerint az általános szabály az, hogy az értékesítés előtti felújítási munkálatoknak a környezet szintjének elérését kell céloznia, vagyis, hogy az ingatlan állapota, felszereltsége elérje a szomszédon lakások, házak esetében tapasztalt szintet.

Családi házak esetében egy gondosan ápolt kert és egy friss külső színezés sokkal hatásosabb lehet, mint egy új burkolat a fürdőszobában, vagy beépített bútor a konyhában, amely az eltérő igények miatt lehetséges, hogy egyáltalán nem járul hozzá ingatlanunk vonzóbbá tételéhez.

Vegyünk például egy átlagos, 15-16 millió forintot érő vidéki családi házat, amelynek fürdőszobáját körülbelül 1 millió forintért újították fel, természetesen ez az átalakítás ilyen mértékben biztosan nem jelenik majd meg a vételi árban, de az is elképzelhető, hogy a vevőnek teljesen más elképzelései vannak a felújítás minőségéről, és milyenségéről, ezért egy forintot sem hajlandó fizetni egy olyan fürdőszobáért, amit úgyis újra meg szeretne csináltatni.

A szakértők emellett arra figyelmeztetnek, hogy a nagy értékű technikai beruházások és a tetőcsere egyáltalán nem hozza vissza az árát. A vevőket ugyanis a tetővel kapcsolatban csak az érdekli, hogy nem ázik-e be, a technológiai újítások pedig rövid időn belül elavulttá válhatnak.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52