0 °C Budapest

Ingatlanos szépséghibák: amikor az ablakon szórják ki a pénzt

Pénzcentrum
2007. július 6. 14:00

Általános tévhitként jellemzik az ingatlanpiaci szakértők azt az általános elképzelést miszerint a felújítás legalább a befektetett összeggel megnöveli az ingatlanunk értékét, amelyet eladáskor majd érvényesíteni tud a szemfüles lakástulajdonos.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Természetesen van néhány lépés, amit feltétlenül meg kell tennie annak, aki "árában" és időben szeretné értékesíteni az eladásra szánt ingatlant, a szakértők azonban mindenképpen arra a figyelmeztetnek, hogy próbáljunk minél inkább személytelen, az esztétikai képet növelő felújításokra korlátozni azokat.

Egy szauna, gőzfürdő vagy éppen bambuszból készült padló egyáltalán nem biztos, hogy a potenciális vevő szemében is előnyt jelent, így okosabb, ha inkább a környezet tetszetőssé varázsolásával próbáljuk felhívni a figyelmet lakásunkra, házunkra.

Az amerikai értékbecslők szerint az általános szabály az, hogy az értékesítés előtti felújítási munkálatoknak a környezet szintjének elérését kell céloznia, vagyis, hogy az ingatlan állapota, felszereltsége elérje a szomszédon lakások, házak esetében tapasztalt szintet.

Családi házak esetében egy gondosan ápolt kert és egy friss külső színezés sokkal hatásosabb lehet, mint egy új burkolat a fürdőszobában, vagy beépített bútor a konyhában, amely az eltérő igények miatt lehetséges, hogy egyáltalán nem járul hozzá ingatlanunk vonzóbbá tételéhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vegyünk például egy átlagos, 15-16 millió forintot érő vidéki családi házat, amelynek fürdőszobáját körülbelül 1 millió forintért újították fel, természetesen ez az átalakítás ilyen mértékben biztosan nem jelenik majd meg a vételi árban, de az is elképzelhető, hogy a vevőnek teljesen más elképzelései vannak a felújítás minőségéről, és milyenségéről, ezért egy forintot sem hajlandó fizetni egy olyan fürdőszobáért, amit úgyis újra meg szeretne csináltatni.

A szakértők emellett arra figyelmeztetnek, hogy a nagy értékű technikai beruházások és a tetőcsere egyáltalán nem hozza vissza az árát. A vevőket ugyanis a tetővel kapcsolatban csak az érdekli, hogy nem ázik-e be, a technológiai újítások pedig rövid időn belül elavulttá válhatnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06