4 °C Budapest

Mennyiből lesz lakásod Budapesten? A féltve őrzött számok...

Pénzcentrum
2007. június 29. 05:40

Elképesztő különbség - meglepő, de logikus A budapesti ingatlanpiacon jellemző átlagos négyzetméterárakkal már többször foglalkoztunk behatóan, hogy segítséget nyújthassunk azoknak, akik az ingatlanvásárlás labirintusában szeretnének eligazodni. Most arra teszünk kísérletet, hogy egy cikksorozat keretében folyamatosan figyelemmel kísérjük öt gyorsan fejlődő kerület ingatlanpiacát.

Két belső kerület, a jelenleg is gyorsan fejlődő VIII. kerület, és a rehabilitáció végéhez közeledő IX. kerület mellé a budai XI., és két külső, a XVI. és a XIV. kerület került fel a listánkra. Az általunk kiválasztott területeken pedig átlagos nagysággal rendelkező panel, használt tégla és új lakásokat kerestünk.

A körkép elkészítésében a Duna House, az Otthon Centrum, az A1, a City Cartel, az OrigoIngatlan, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre, akik megadták a különböző kerületekre és lakástípusokra vonatkozó átlagárakat.

Mivel az általunk közölt négyzetméterárak átlagárak, így feladatuk sokkal inkább az iránymutatás, egy általános kép kialakítása mint egy minden ingatlanra jellemző általános igazság felállítása.

Látványos kiugrás: mit tud a XI. kerület?

A tizenegyedik kerületre vonatkozó négyzetméterárak, a panellakásokat kivéve, egyértelműen kiugranak az általunk vizsgált kerületekben jellemző árak közül, mely főként a sasadi részen épülő beruházások kiemelkedő árnövekedésének köszönhető, ami a környező utcákban is felhúzza az ingatlanárakat. Természetesen némileg szerepet játszik a kerületre jellemző árak alakulásában Buda presztízse is.

Az általunk megkérdezett szakemberek a nyolcadik kerületi Corvin-sétánnyal kapcsolatban is hasonló jelenségről számoltak be, hozzátették azonban, hogy a nyolcadik kerület esetében gyakran a beruházás közeli utcákban "érdemtelen" a drágulás, mert sem a környék, sem pedig az ingatlan állapotában bekövetkezett javulás nem indokolja azt.


A diagramon végigtekintve jól kivehetővé válik az egyértelmű képlet, amely meghatározza az ingatlanpiac aranyszabályait, amelyeket a különböző típusok iránt felmerülő kereslet ad meg, vagyis, hogy legdrágábban mindenképpen új lakást, legolcsóbban pedig panelt szerezhetünk, persze egy-egy kerület határán belül maradva.

A kerületek között böngészve azonban már egészen más kép fogad minket, hiszen, ha jobban megnézzük a XI. kerületben egy használt téglalakásért kell annyit adnunk, amennyit a már kertvárosnak számító XVI. kerültben egy új lakásért kérnek el. Ebben persze egyrészt szerepet játszik, hogy a XVI. kerület a belvárostól való távolság miatt már némileg kiesik a vérkeringésből, illetve, hogy a területet csak mostanság fedezik fel újra a fejlesztők, így itt a közeljövőben akár jelentős árnövekedésre is számíthatunk.

Miből lesz a csodabogár?:a magas hozamot ígérő ingatlanok

Használt tégla: ne ugorj be a kútba!

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58