Mennyiből lesz lakásod Budapesten? A féltve őrzött számok...

Pénzcentrum
2007. június 29. 05:40

Elképesztő különbség - meglepő, de logikus A budapesti ingatlanpiacon jellemző átlagos négyzetméterárakkal már többször foglalkoztunk behatóan, hogy segítséget nyújthassunk azoknak, akik az ingatlanvásárlás labirintusában szeretnének eligazodni. Most arra teszünk kísérletet, hogy egy cikksorozat keretében folyamatosan figyelemmel kísérjük öt gyorsan fejlődő kerület ingatlanpiacát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Két belső kerület, a jelenleg is gyorsan fejlődő VIII. kerület, és a rehabilitáció végéhez közeledő IX. kerület mellé a budai XI., és két külső, a XVI. és a XIV. kerület került fel a listánkra. Az általunk kiválasztott területeken pedig átlagos nagysággal rendelkező panel, használt tégla és új lakásokat kerestünk.

A körkép elkészítésében a Duna House, az Otthon Centrum, az A1, a City Cartel, az OrigoIngatlan, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre, akik megadták a különböző kerületekre és lakástípusokra vonatkozó átlagárakat.

Mivel az általunk közölt négyzetméterárak átlagárak, így feladatuk sokkal inkább az iránymutatás, egy általános kép kialakítása mint egy minden ingatlanra jellemző általános igazság felállítása.

Látványos kiugrás: mit tud a XI. kerület?

A tizenegyedik kerületre vonatkozó négyzetméterárak, a panellakásokat kivéve, egyértelműen kiugranak az általunk vizsgált kerületekben jellemző árak közül, mely főként a sasadi részen épülő beruházások kiemelkedő árnövekedésének köszönhető, ami a környező utcákban is felhúzza az ingatlanárakat. Természetesen némileg szerepet játszik a kerületre jellemző árak alakulásában Buda presztízse is.

Az általunk megkérdezett szakemberek a nyolcadik kerületi Corvin-sétánnyal kapcsolatban is hasonló jelenségről számoltak be, hozzátették azonban, hogy a nyolcadik kerület esetében gyakran a beruházás közeli utcákban "érdemtelen" a drágulás, mert sem a környék, sem pedig az ingatlan állapotában bekövetkezett javulás nem indokolja azt.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.


A diagramon végigtekintve jól kivehetővé válik az egyértelmű képlet, amely meghatározza az ingatlanpiac aranyszabályait, amelyeket a különböző típusok iránt felmerülő kereslet ad meg, vagyis, hogy legdrágábban mindenképpen új lakást, legolcsóbban pedig panelt szerezhetünk, persze egy-egy kerület határán belül maradva.

A kerületek között böngészve azonban már egészen más kép fogad minket, hiszen, ha jobban megnézzük a XI. kerületben egy használt téglalakásért kell annyit adnunk, amennyit a már kertvárosnak számító XVI. kerültben egy új lakásért kérnek el. Ebben persze egyrészt szerepet játszik, hogy a XVI. kerület a belvárostól való távolság miatt már némileg kiesik a vérkeringésből, illetve, hogy a területet csak mostanság fedezik fel újra a fejlesztők, így itt a közeljövőben akár jelentős árnövekedésre is számíthatunk.

Miből lesz a csodabogár?:a magas hozamot ígérő ingatlanok

Használt tégla: ne ugorj be a kútba!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 17. 16:07