Tolvajbiztos megoldás - tényleg csalhatatlan az ujjlenyomat?

Pénzcentrum
2007. április 17. 12:00

Egyesek úgy tartják, a biometrikus azonosításé a jövő. Ennek a technológiának egyik lehetséges megoldása az ujjlenyomatos azonosítás. Aki már látott detektívfilmet, nagyon jól tudja, hogy a nyomozás szerves részét képezi a tett helyszínén történő ujjlenyomatvétel, mivel ennek alapján minden kétséget kizáróan azonosíthatóvá válik a tettes. Elméletileg tehát nem létezik két egyforma ujjlenyomatú ember, az ebben rejlő lehetőséget több biztonságtechnikai cég is igyekszik kihasználni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy ilyen szintű biztonsági intézkedések meghozatalára általában nem az otthonokban van szükség, bár természetesen akadnak kivételek. 2006. augusztus 29-től hazánk is bevezette a biometrikus útlevelet, az Európai Unió tagállamaiban pedig 2009. június 30-a után kell rögzíteni az ujjlenyomatot az útlevelekben.

Biometrikus
A biometrikus azonosítási technológia tehát az ember egyéni tulajdonságainak, jellemzőinek, illetve felismerésén alapszik.

A biometrikus azonosítás legelterjedtebb használati területe manapság az úgynevezett beléptető-rendszerek. Ezen kívül már hazánkban is lehetőség van biometrikus, vagyis ujjlenyomatunkat, egyéb személyes adatainkat tároló útlevél kiváltására. Ez valamelyest előre vetíti annak lehetőségét, hogy több más területen is kiválóan alkalmazhatóvá válik ez a technológia.

Így például magánszemélyek esetén a lakásba való bejutás történhet ujjlenyomatos azonosítással, vagy már bizonyos ideje kaphatóak kereskedelmi forgalomban biometriai technológiát felhasználó termékek.

Jelszó helyett - informatika

Mivel sokaknak nehézségeket okozhat egy-egy bonyolultabb jelszó, a hackereknek pedig annál kevésbé gond ezek feltörése, több informatikai cég is a biometriai azonosítás lehetőségéhez fordult. Igaz, ezek az eszközök mind az ujjlenyomat-olvasáson alapulnak.

Egerekből is válogathatunk már, a Siemens ID Mouse névre hallgató "okos-egere" egyenesen a gyártótól rendelhető meg, 129 dolláros (mintegy 24 ezer forintos áron). Az APC is piacra dobott egy ugyanilyen módszeren alapuló egeret, amely külföldi internetes oldalról rendelve már 62-80 dollárért (11 400 - 15 000 forintért) is elérhető.

A laptop.hu internetes áruházban beépített ujjlenyomat-olvasóval ellátott ?PDA-ra is rálelhetünk, a Hewlett-Packard iPAQ hx2790-as modelljét 89 900 forintért lehet megrendelni. Ujjlenyomat-azonosításra képes laptopokban pedig csak úgy dúskálhatunk. Íme néhány közülük:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Ezeken kívül ujjlenyomat-olvasásra képes flashdrive-ok is léteznek már az informatikai termékek piacán, ezekhez néhány tízezer forintért már hozzá is juthatunk.

Az otthon biztonsága

Aki üldözési mániában szenved, vagy sok pénze van, netán tényleg veszélyes ellenségektől kell tartania, az már itthon is rendelhet biometrikus ajtót. Igen hasznos szolgálatot tehet ez egyébként a kóros feledékenységben szenvedőknek is.


Érdemes elgondolkodni azon is, hogy vajon megéri-e a többletpénzt kiadni, hiszen, ha egy betörő be akar jutni valahová, akkor nagy valószínűséggel be is jut. Ráadásul az ujjlenyomat-leolvasók sem csalhatatlanok. Könnyen megzavarhatja őket a vizes, vagy sérült ujj, illetve a nem igazi lenyomat, amit az eredeti alapján készítenek.

Az Egyesült Államokban már keresik is erre a megoldást, az AuthenTec Inc. olyan szabadalmaztatott technológiát dolgozott ki, amely a bőrfelület alatti élőszövetet képes azonosítani, így még kisebb lehet a tévedés, vagy csalás lehetősége.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09