16 °C Budapest

Jobban hoz a bankbetét az ingatlannál! Már árulják is a lakásokat...

Pénzcentrum
2007. április 17. 13:00

7 éve nem volt arra példa, hogy jövedelmezőbb legyen bankbetétbe elhelyezni a pénzt, mint moszkvai ingatlanba fektetni, a Real Estate Market Indicators kutatóközpont adatai szerint azonban az elmúlt héten a fél évre visszatekintő index éppen ezt az eredményt hozta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A publikált adatok hatására a befektetők el is kezdték átcsoportosítani portfoliójukat: meglehetősen rövid idő alatt mintegy 20 ezer befektetési célú ingatlan került a piacra.

A kutatóközpont időről időre egy indexet állít össze, melyet a következőképpen határoznak meg: az ingatlan bérleti díjából befolyó pénzt elosztják az ingatlan értékével (így kapnak egy hozam értéket), majd ehhez a százalékos értékhez hozzáadják az elmúlt 6 hónap értéknövekményét (%-ban) és korrigálnak az amortizációval. Az így kapott ingatlanos hozamot ezt követően elosztják a bankbetétek átlagos kamatával.

A fentiekből adódóan amíg az index értéke 1%-nál magasabb, addig az ingatlanbefektetés jobban hoz a konyhára a klasszikus betétnél, az április 9-16 közti héten azonban az indikátor értéke 1,02-ről 0,94-re süllyedt, így 2000 közepe óta először ismét a bankbetét került ki győztesen a két befektetési forma összevetéséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20