12 °C Budapest

Itt a 100 Ft-os lakás! Több szobás ingatlant egy apró trükkel...

Pénzcentrum
2007. április 10. 05:40

Forradalmi ötlettel rukkolt elő az elmúlt hetekben Asmat Monaghan: a brit hölgy megalkotta a világ első olyan ingatlan aukciós site-ját, ahol a legalacsonyabb ajánlatot tevő veheti meg az árverésre bocsátott ingatlant, amennyiben ajánlata egyedülállónak számít. A koncepció persze korántsem ilyen egyszerű, ezért indokoltnak látjuk, hogy kicsit bővebben bemutassuk, hogyan lehetséges cirka 100 forintért több szobás lakást venni. Előre bocsátjuk, a nyertes valóban rendkívül jó üzletet köthet, ezt azonban a vesztesektől befolyó pénzből finanszírozza az eladó, lássuk hát hogy működik a rendszer!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hogy működik?

A humraz.com internetes oldalon az első és egyik legfontosabb alapszabály, hogy a feltüntetett ingatlanért maximum a piaci érték 5%-át lehet ajánlani, de minimum 1 penny értékben kell licitálni.

Magától értetődik, hogy a legalacsonyabb ajánlott ár úgyis mindig 1 penny lesz, ezért lett úgy kialakítva a rendszer, hogy a legalacsonyabb egyedülálló ajánlat nyer. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben többen is tettek 1 penny-n ajánlatot (ami azért elég valószínű), akkor a program tovább keresi a legalacsonyabb olyan ajánlott értéket, melyet csak egyetlen licitáló célzott meg. Amennyiben egyáltalán nincs ilyen érték, akkor megnézik, hogy akad-e olyan legalacsonyabb ár, melyet csak ketten fizetnének meg, majd közülük a korábban ajánlatot tevő nyer. Ha a megadott ársávon belül egyáltalán nincs olyan árszint sem, melyet csak ketten céloztak meg, akkor az algoritmus automatikusan továbblép a "3 licitáló egy árszinten" esetre és sikertelenség esetén így halad tovább.

A licitálást segítendő, az oldalon mindig megjelenik, hogy éppen milyen szűkebb sávban található a legalacsonyabb egyedi licitérték, mely lényegesen megkönnyíti az aukción indulók dolgát és egyben felpörgeti a licitek számát.

Miért éri meg a cégnek?

Ezzel el is érkeztünk az üzleti szempontból legfontosabb kérdéshez: miért éri meg ilyen vállalkozást csinálni? Az üzleti modell meglehetősen egyszerű: a humraz.com-ot üzemeltető cég megvesz egy kiszemelt ingatlant, majd aukcióra bocsátja. (Azért veszik meg a lakást, nehogy az eladó meggondolja magát, amikor már rengetegen licitáltak.)

A cégnek abból lesz pénze, hogy minden egyes licitért 3 font díjat szed, melyért cserébe SMS-ben, illetve e-mailben értesíti a licitálókat, hogy az általuk megcélzott ár egyedi-e és a legalacsonyabb-e. (Jó esetben az értesítés után rögtön lehet újra tippelni, újabb 3 fontért.) A végtelen találgatások megelőzésére egy személy maximum 3 ajánlatot tehet.

Az aukció akkor zárul le, amikor 60 ezer licit érkezett, mivel az így befolyó pénz fedezi az ingatlan piaci árát. (Kezdésként egy 180 ezer font értékű ingatlant bocsátottak aukcióra, mely esetében értelemszerűen 1 penny és 9 ezer font között van az ajánlati ársáv.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tervek szerint a Humraz havonta egy ingatlant vásárol meg, majd árverez el. A célpontok között olyan ingatlanok szerepelnek, melyek alkalmasak első lakásnak, hiszen az egész koncepció ötletadója a kitaláló hölgy gyerekeinek lakásvásárlási problémája volt.

Az oldalon elindul egy visszaszámlálás amint már csak 100 licitnek van hely a rendszerben, itt azonban nem élvez óriási előnyt aki utolsóként tesz ajánlatot, hiszen a többiek licitje láthatatlan marad számára.

A 2007 februárban induló oldal beindítása több mint 1 évbe telt, mostanra azonban több ezer licit érkezett az első célpontként felkínált ingatlanra a világ minden tájáról.

Mi van ha nyerek?

Az aukció nyertese nem kötelezhető arra, hogy végül meg is vegye az ingatlant, bár az elért áron minden bizonnyal ez nem lesz ellenére. A nyertes először megnézheti a lakást, majd ha minden rendben megy, akkor csak a jogi ügyintézés költségeit kell állnia amellett, hogy megfizeti a nyerő vételárat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?