2 °C Budapest

Itt a 100 Ft-os lakás! Több szobás ingatlant egy apró trükkel...

Pénzcentrum
2007. április 10. 05:40

Forradalmi ötlettel rukkolt elő az elmúlt hetekben Asmat Monaghan: a brit hölgy megalkotta a világ első olyan ingatlan aukciós site-ját, ahol a legalacsonyabb ajánlatot tevő veheti meg az árverésre bocsátott ingatlant, amennyiben ajánlata egyedülállónak számít. A koncepció persze korántsem ilyen egyszerű, ezért indokoltnak látjuk, hogy kicsit bővebben bemutassuk, hogyan lehetséges cirka 100 forintért több szobás lakást venni. Előre bocsátjuk, a nyertes valóban rendkívül jó üzletet köthet, ezt azonban a vesztesektől befolyó pénzből finanszírozza az eladó, lássuk hát hogy működik a rendszer!

Hogy működik?

A humraz.com internetes oldalon az első és egyik legfontosabb alapszabály, hogy a feltüntetett ingatlanért maximum a piaci érték 5%-át lehet ajánlani, de minimum 1 penny értékben kell licitálni.

Magától értetődik, hogy a legalacsonyabb ajánlott ár úgyis mindig 1 penny lesz, ezért lett úgy kialakítva a rendszer, hogy a legalacsonyabb egyedülálló ajánlat nyer. Ez tehát azt jelenti, hogy amennyiben többen is tettek 1 penny-n ajánlatot (ami azért elég valószínű), akkor a program tovább keresi a legalacsonyabb olyan ajánlott értéket, melyet csak egyetlen licitáló célzott meg. Amennyiben egyáltalán nincs ilyen érték, akkor megnézik, hogy akad-e olyan legalacsonyabb ár, melyet csak ketten fizetnének meg, majd közülük a korábban ajánlatot tevő nyer. Ha a megadott ársávon belül egyáltalán nincs olyan árszint sem, melyet csak ketten céloztak meg, akkor az algoritmus automatikusan továbblép a "3 licitáló egy árszinten" esetre és sikertelenség esetén így halad tovább.

A licitálást segítendő, az oldalon mindig megjelenik, hogy éppen milyen szűkebb sávban található a legalacsonyabb egyedi licitérték, mely lényegesen megkönnyíti az aukción indulók dolgát és egyben felpörgeti a licitek számát.

Miért éri meg a cégnek?

Ezzel el is érkeztünk az üzleti szempontból legfontosabb kérdéshez: miért éri meg ilyen vállalkozást csinálni? Az üzleti modell meglehetősen egyszerű: a humraz.com-ot üzemeltető cég megvesz egy kiszemelt ingatlant, majd aukcióra bocsátja. (Azért veszik meg a lakást, nehogy az eladó meggondolja magát, amikor már rengetegen licitáltak.)

A cégnek abból lesz pénze, hogy minden egyes licitért 3 font díjat szed, melyért cserébe SMS-ben, illetve e-mailben értesíti a licitálókat, hogy az általuk megcélzott ár egyedi-e és a legalacsonyabb-e. (Jó esetben az értesítés után rögtön lehet újra tippelni, újabb 3 fontért.) A végtelen találgatások megelőzésére egy személy maximum 3 ajánlatot tehet.

Az aukció akkor zárul le, amikor 60 ezer licit érkezett, mivel az így befolyó pénz fedezi az ingatlan piaci árát. (Kezdésként egy 180 ezer font értékű ingatlant bocsátottak aukcióra, mely esetében értelemszerűen 1 penny és 9 ezer font között van az ajánlati ársáv.)

A tervek szerint a Humraz havonta egy ingatlant vásárol meg, majd árverez el. A célpontok között olyan ingatlanok szerepelnek, melyek alkalmasak első lakásnak, hiszen az egész koncepció ötletadója a kitaláló hölgy gyerekeinek lakásvásárlási problémája volt.

Az oldalon elindul egy visszaszámlálás amint már csak 100 licitnek van hely a rendszerben, itt azonban nem élvez óriási előnyt aki utolsóként tesz ajánlatot, hiszen a többiek licitje láthatatlan marad számára.

A 2007 februárban induló oldal beindítása több mint 1 évbe telt, mostanra azonban több ezer licit érkezett az első célpontként felkínált ingatlanra a világ minden tájáról.

Mi van ha nyerek?

Az aukció nyertese nem kötelezhető arra, hogy végül meg is vegye az ingatlant, bár az elért áron minden bizonnyal ez nem lesz ellenére. A nyertes először megnézheti a lakást, majd ha minden rendben megy, akkor csak a jogi ügyintézés költségeit kell állnia amellett, hogy megfizeti a nyerő vételárat.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?