21 °C Budapest

Slágeringatlanok a hazai piacon - mindenki azt akarja

Pénzcentrum
2007. április 6. 13:16

Alig van már kereslet garzonlakásokra, drága lakást viszont többen vennének - derül ki a Duna House ingatlanközvetítő franchise-hálózat aktuális, a lakáspiacot vizsgáló, ötszáz fős mintán végzett felméréséből. A népszerű költözési célpontok - a XIII., a XIV., és a XI. kerület - nem vesztettek népszerűségükből, de növekedett az aránya a külsőbb kerületeket preferálóknak is.

Miből és mennyiért?

Hiába a megszorító intézkedések hatása, a 10 millió forintnál olcsóbb lakások vásárlóinak aránya az őszi adatokhoz képest csökkent, alig több, mint 3,5 %-a választana ilyen lakást a megkérdezetteknek - természetesen érdemes tudni azt is, hogy ebben az árkategóriában különösen az új építésű lakások kínálata meglehetősen korlátozott a fővárosban, azonban főleg panelt már ennyiért is lehet vásárolni.

A legnépszerűbb árkategória továbbra is a 10-15 millió forint közötti sáv, a válaszadók majdnem harmada ennyiért vásárolna, szorosan ezután, több, mint 25% fizetne 15-20 millió forintot újonnan vásárolt ingatlanáért - összesítve a megkérdezettek közel 60%-a tudna 10 és 20 millió közötti összeget elkölteni. Tovább tolódik a felső határ, noha jóval lassabban: míg 2006 áprilisában a megkérdezettek 55%-a keresett 15 millió forint alatt lakást, 2006 őszén ez az arány már csak 36%, ugyanúgy mint az aktuális felmérésben. A fennmaradó kereslet ismét a drágább ingatlanok felé tevődött át: 30 millió felett tavaly ősszel közel 10% vásárolt volna, ez az arány mostanra 15% fölé emelkedett. - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

A felmérésben résztvevő vásárlók döntő többsége hitelből finanszírozná a vásárlást: 76% gondolja úgy, hogy előbb-vagy utóbb valamelyik hitelintézethez fog fordulni. Érdekes az is, hogy keveseknek van konkrét elképzelésük: a megkérdezettek alig 10%-a rendelkezett konkrét tervvel, hogy melyik lakást, vagy lakásokat vásárolná meg.

Divatkerületek - nincs változás

A divat nem sokat változott az őszi-téli hónapok alatt: a fővárosban a két legkedveltebb lakásvásárlási célpont a XIII. és a XIV. kerületek - azonban még többen vásárolnának itt, a válaszadók több mint fele szívesen költözne ezekbe a kerületekbe (is) - ezen belül majdnem 30%-a vásárolna a XIII. kerületben. A budai oldalon tovább őrzi vezető helyét a XI. kerület, ahova a megkérdezettek 22%-a menne szívesen lakni. Továbbra is népszerű a Belváros, bár az V-VI-VII. kerületekbe most néhány százalékponttal kevesebben költöznének, míg a VIII. és a IX. kerületbe valamivel többen mennének, mint tavaly ősszel.

Nőtt az érdeklődés a külső kerületek iránt is, a IV., a XVIII. és a XIX. kerületekbe közel kétszer annyian költöznének mint tavaly ősszel - azonban teljes Budapestet tekintve még mindig nem túl magas arányban, bár Újpest erősödése már figyelemre méltó - 15% tudná elképzelni, hogy akár ott vásároljon. A budai oldalon megélénkült az érdeklődés a XII. kerület iránt is - elsősorban a 4-6 lakásos társasházakat keresik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az agglomerációba költözés iránt is folyamatosan nő az érdeklődés, a válaszadók 10%-a tervez ott vásárolni, jellemzően Érden, Budakeszin, Budafokon vagy éppen Szigetszentmiklóson.

A felmérés adatai szerint kifejezetten új építésű lakások iránti kereslet továbbra is relatív erősebb a használtnál, noha nagy arányban vannak jelen azok a válaszadók, akik nem szűkítik le a kört, és mindkért megoldásban gondolkodnak.

Növekszik a szobaszám?

A többség két vagy háromszobás lakást vásárolna szívesen - a válaszadók 55%-a - azok aránya, aki beérik egyetlen szobával is, a megkérdezettek között 5% alá csökkent, vagyis úgy tűnik, egyelőre vége a garzonkorszaknak. Háromszobásnál nagyobb lakást közel 10%-a vásárolna a felmérésben résztvevőknek.

Az egyszobásokat a XIII. kerületben és a Belvárosban keresik, míg a nagy alapterületű lakásokat elsősorban Budán, Zuglóban valamint az agglomerációban vásárolnák meg szívesen azok, akik részt vettek a Duna House felméréseben.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm