1 °C Budapest

Slágeringatlanok a hazai piacon - mindenki azt akarja

Pénzcentrum
2007. április 6. 13:16

Alig van már kereslet garzonlakásokra, drága lakást viszont többen vennének - derül ki a Duna House ingatlanközvetítő franchise-hálózat aktuális, a lakáspiacot vizsgáló, ötszáz fős mintán végzett felméréséből. A népszerű költözési célpontok - a XIII., a XIV., és a XI. kerület - nem vesztettek népszerűségükből, de növekedett az aránya a külsőbb kerületeket preferálóknak is.

Miből és mennyiért?

Hiába a megszorító intézkedések hatása, a 10 millió forintnál olcsóbb lakások vásárlóinak aránya az őszi adatokhoz képest csökkent, alig több, mint 3,5 %-a választana ilyen lakást a megkérdezetteknek - természetesen érdemes tudni azt is, hogy ebben az árkategóriában különösen az új építésű lakások kínálata meglehetősen korlátozott a fővárosban, azonban főleg panelt már ennyiért is lehet vásárolni.

A legnépszerűbb árkategória továbbra is a 10-15 millió forint közötti sáv, a válaszadók majdnem harmada ennyiért vásárolna, szorosan ezután, több, mint 25% fizetne 15-20 millió forintot újonnan vásárolt ingatlanáért - összesítve a megkérdezettek közel 60%-a tudna 10 és 20 millió közötti összeget elkölteni. Tovább tolódik a felső határ, noha jóval lassabban: míg 2006 áprilisában a megkérdezettek 55%-a keresett 15 millió forint alatt lakást, 2006 őszén ez az arány már csak 36%, ugyanúgy mint az aktuális felmérésben. A fennmaradó kereslet ismét a drágább ingatlanok felé tevődött át: 30 millió felett tavaly ősszel közel 10% vásárolt volna, ez az arány mostanra 15% fölé emelkedett. - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

A felmérésben résztvevő vásárlók döntő többsége hitelből finanszírozná a vásárlást: 76% gondolja úgy, hogy előbb-vagy utóbb valamelyik hitelintézethez fog fordulni. Érdekes az is, hogy keveseknek van konkrét elképzelésük: a megkérdezettek alig 10%-a rendelkezett konkrét tervvel, hogy melyik lakást, vagy lakásokat vásárolná meg.

Divatkerületek - nincs változás

A divat nem sokat változott az őszi-téli hónapok alatt: a fővárosban a két legkedveltebb lakásvásárlási célpont a XIII. és a XIV. kerületek - azonban még többen vásárolnának itt, a válaszadók több mint fele szívesen költözne ezekbe a kerületekbe (is) - ezen belül majdnem 30%-a vásárolna a XIII. kerületben. A budai oldalon tovább őrzi vezető helyét a XI. kerület, ahova a megkérdezettek 22%-a menne szívesen lakni. Továbbra is népszerű a Belváros, bár az V-VI-VII. kerületekbe most néhány százalékponttal kevesebben költöznének, míg a VIII. és a IX. kerületbe valamivel többen mennének, mint tavaly ősszel.

Nőtt az érdeklődés a külső kerületek iránt is, a IV., a XVIII. és a XIX. kerületekbe közel kétszer annyian költöznének mint tavaly ősszel - azonban teljes Budapestet tekintve még mindig nem túl magas arányban, bár Újpest erősödése már figyelemre méltó - 15% tudná elképzelni, hogy akár ott vásároljon. A budai oldalon megélénkült az érdeklődés a XII. kerület iránt is - elsősorban a 4-6 lakásos társasházakat keresik.

Az agglomerációba költözés iránt is folyamatosan nő az érdeklődés, a válaszadók 10%-a tervez ott vásárolni, jellemzően Érden, Budakeszin, Budafokon vagy éppen Szigetszentmiklóson.

A felmérés adatai szerint kifejezetten új építésű lakások iránti kereslet továbbra is relatív erősebb a használtnál, noha nagy arányban vannak jelen azok a válaszadók, akik nem szűkítik le a kört, és mindkért megoldásban gondolkodnak.

Növekszik a szobaszám?

A többség két vagy háromszobás lakást vásárolna szívesen - a válaszadók 55%-a - azok aránya, aki beérik egyetlen szobával is, a megkérdezettek között 5% alá csökkent, vagyis úgy tűnik, egyelőre vége a garzonkorszaknak. Háromszobásnál nagyobb lakást közel 10%-a vásárolna a felmérésben résztvevőknek.

Az egyszobásokat a XIII. kerületben és a Belvárosban keresik, míg a nagy alapterületű lakásokat elsősorban Budán, Zuglóban valamint az agglomerációban vásárolnák meg szívesen azok, akik részt vettek a Duna House felméréseben.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52