3 °C Budapest

Lakást vásárolnál? 7 milliót alkudnak az árból, csak szólnod kell!

Pénzcentrum
2007. március 29. 12:00

A VI. és a XIII. kerület határán épülő kormányzati negyed környékének ingatlanpiacán tapasztalható torzulások esetében is jól tetten érhető, hogy az árazás milyen nagy mértékben szerepet játszik az ingatlanpiaci ügyletek megszületésében. A túlzott igényekkel fellépő eladók ugyanis hamar szembesültek azzal a ténnyel, hogy az ingatlan tulajdonságai által meghatározott ár felett csak különleges esetekben jöhet létre szerződés.

Jelenleg a hazai és az amerikai piacon is a vevők vannak erősebb pozícióban, ugyanez azonban nem mondható el az angol ingatlanpiacról, amely folyamatos, stabil növekedést mutat. A tapasztalatok szerint az erős kereslet okozta áremelkedés érvényesítésekor a vevő általában csupán annyit tesz, hogy ha a jövedelme nem engedi meg az adott ingatlan megvásárlását, változtat elképzelésein.

Az elmúlt időszakban a brit lapokat böngészve gyakorta akadtunk olyan új elképzelésekre, amelyek a kedvezményesebb feltételek mellett való ingatlanhoz jutást célozták. A következőkben is egy olyan vállalkozási ötletet mutatunk be, amelyet ugyancsak az egyre növekvő árak hívtak életre, s amelyre egyelőre hazánkban nincs példa.

Alkudozni tudni kell: ha neked nem megy, bízd másra!

Az árról való tárgyalás, akár egy vagyontárgy, akár egy elvégzendő tevékenység áráról van szó, kulcsfontosságú, hangsúlyozzák a szakértők. Ahhoz azonban, hogy valakivel tárgyalni lehessen az kell, hogy a másik fél érdekelt legyen az ügylet megkötésében. A brit piacon uralkodó trendek azt mutatják, hogy a vevők annak ellenére sem kezdenek alkudozásba, hogy ez a feltétel az ingatlanvásárlás esetében teljesül.

Az alkudozásra azonban természetesen igény lenne, ezt a piaci rést szeretné kiaknázni a Househagglers, amely mint a vevő képviselője lép fel és tárgyalásokat folytat az eladóval az árról. A vállalat ingatlanpiacon jártas szakembereket alkalmaz, akik rendelkeznek a kellő mennyiségű információval és tudással ahhoz, hogy erős alkupozíciót alakíthassanak ki.

A cég a vevők számára kockázatmentessé teszi a módszer alkalmazását azáltal, hogy miközben vállalja a vevők folyamatos tájékoztatását, díjat csakis akkor számol fel, ha sikerrel járt. A vevőcsalogató intézkedés egyébiránt motivációs tényezőként is szolgál, a vállalat bevételei ugyanis az eredeti és a kialkudott ár közötti különbségből származnak, ennek az összegnek a tíz százalékáért cserébe nyújtják szolgáltatásukat.

Az eddigi tapasztalatok pozitívak, a cég tevékenységének köszönhetően több esetben20 ezer fonttal (körülbelül 7,3 millió forinttal) apadt a kezdő ár, a tevékenység sikerességét azonban jobban mutatja, hogy ez az összeg akár az ingatlan árának tíz százalékára is rúghat. Az Nagy-Britanniában jellemző átlagos ingatlan ár 184 924 font, amely 67 924 434 forintnak felel meg.

A vállalkozás jelenleg Anglia és Wales területén végez tevékenységet, a hasonló vállalkozások számának megszaporodása azonban egyáltalán nem elképzelhetetlen, hiszen az ötlet megvalósításának tőkeigénye rendkívül alacsony.

Csináld magad: ne hagyd magad kihalászni!

Bár jelenleg az amerikai ingatlanpiacon uralkodó trendek leginkább a vevőknek kedveznek, a korábbiakban jellemző boom a tengerentúlon is életre hívott hasonló tevékenységet végző vállalkozásokat.

Az amerikai szakemberek azonban ezen szolgáltatások igénybevétele helyett, amelyeket természetesen nem ugyanilyen üzleti modell szerint működő vállalkozások nyújtanak, azt tanácsolják, hogy a vevők lépjenek saját maguk a tettek mezejére, és maguk használják a különböző tárgyalási technikákat annak érdekében, hogy lejjebb tornásszák az árat.

Ezek természetesen a hazai piacon is hasznosak lehetnek, és megtalálhatóak bármelyik tárgyalási technikáról szóló szakkönyvben, így mi a következőkben csak röviden szólunk róluk. Természetesen az alkudozás művészetének mélyreható ismerete sem tesz mindenhatóvá, sok esetben azok alkalmazása nem is vezet sikerre pontos információ nélkül.

Az egyik legkönnyebben alkalmazható technika, hogy ha a tárgyalások számunkra kellemetlen fordulatot vesznek, akkor egy olyan személyre (feleségre, férjre, főnökre) hivatkozva menekülünk meg a végső döntés meghozatalától, akitől nagyban függ az ügylet végső kimenetele, de nincs jelen.

Fontos, hogy soha ne mondjunk elsőre igent egy ajánlatra, hiszen ebben az esetben az eladó úgy értékelheti, hogy túlságosan alacsonyan állapította meg a kezdő árat, és könnyen eleshetünk az üzlettől.

Lényeges az is, hogy az alkudozás során fejezzük ki érzelmeinket, illetve reagáljuk le az ajánlatokat még abban az esetben is, ha az nem feltétlenül indokolná reakciónkat, mert ezzel jelezzük a vevő felé, hogy készek vagyunk arra, hogy tovább folytassuk a tárgyalásokat.

A temperamentum mellett azonban fontos a türelem is, ne tegyünk ajánlatot hirtelenjében, a szakemberek szerint bölcsebb tárgyalási módszer megvárni, míg a másik fél megteszi az első lépést. Az erre való reakció már sokkal hatásosabb.

Mi a helyzet itthon?

Ami a hazai piacot illeti, fontos tényező, hogy az eladó általában eleve bekalkulálja azt a minimális összeget az árba, amelyet a későbbiekben hajlandó lesz engedni, így abban az esetben, ha könnyű az alku csupán arról van szó, hogy a betervezett engedmény megtörtént.

Ha ennél többet szeretnénk ahhoz mindenképpen szükségünk van a fent leírt tulajdonságok mindegyikére, azaz pontos információval kell rendelkeznünk az ingatlanról és a hasonló tulajdonságokkal és elhelyezkedéssel rendelkező ingatlanokról, illetve meg kell tanulnunk alkudni.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?