10 °C Budapest

Könnyen igent mondasz? - Az baj! (tárgyalási trükkök)

Pénzcentrum
2006. június 23. 08:30

Tárgyalástechnika sorozatunk bevezető részében megtanultuk, hogy mindig többet kell kérni partnerünktől, mint amit feltétlenül el szeretnénk érni. Jelenlegi összeállításunkban azzal foglalkozunk, miért nem szabad igent mondani a másik fél első ajánlatára...soha!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Kezdjük rögtön egy példával, hogy szemléletesebbé tegyük a leckét! Házat szeretnénk vásárolni és úgy tűnik, meg is találtuk a megfelelőt. Legnagyobb meglepetésünkre még az ára is rendben van. Körbejárjuk, minden a lehető legjobbnak tűnik, de azért gondoljuk, megpróbáljuk kissé olcsóbban megszerezni álmaink ingatlanját. Próba szerencse: a tulajdonos pár másodperc gondolkodás után elfogadja az első ajánlatunkat. Milyen érzéssel zárjuk az üzletet?

Elsőre biztos örülünk, hogy mennyit spóroltunk, utána viszont joggal vetődik fel bennünk a kérdés, még olcsóbban is megszerezhettük volna-e a házat, illetve hogy biztos nincs-e valami olyan baj, amit nem vettünk észre. (Nem lehet, hogy kibírhatatlanok a szomszédok? Esetleg beázik a frissen festett plafon?)

Ebben az esetben a kialkudott árral magával semmi bajunk nem lenne, sokkal inkább azzal, ahogyan a partner belement ebbe.
Mindez persze a másik oldalról is igaz: eladóként fontoljuk meg a fentieket, mielőtt rögtön igent mondanánk! Fontos látni, hogy ilyenkor a töprengő fél úgy gondolkodik, hogy tárgyalhatott volna sokkal eredményesebben is, hiszen túl könnyen érte el, amit akart. Ennek köszönhetően nem is lesz teljesen elégedett, ami alapvető hiba, ahogy azt az előző részben le is írtuk.

Ezzel kapcsolatban azt is látni kell, hogy ha olyannal szemben követjük el ezt a hibát, akivel több alkalommal is tárgyalhatunk (pl.: munkahelyi kapcsolat), akkor valószínűleg a következő alkalommal keményebben fog hozzánk állni (nagyobb fizetésemelést kér), amit könnyen elkerülhetnénk, ha ügyesen tárgyalunk. A probléma megoldható, ha legalább egy kis sikerélményt adunk a másiknak azáltal, hogy nem adjuk olyan könnyen a dolgot...

Ezen egyszerű lecke is rávilágít arra, hogy nem érdemes magunkban előre eltervezni a tárgyalás minden mozzanatát, ha ugyanis a fejünkben ott van a partner várt reakciója minden felvetésünkre és véletlenül kellemes meglepetést okoz nekünk (a vártnál jóval kedvezőbb ajánlatot tesz), akkor hajlamosak leszünk rögtön lecsapni a lehetőségre, amivel több kárt okozunk, mint hasznot...

Fontoljuk meg, hogy érdemes lehet ehelyett meglepődni az ajánlaton! Amikor az egyik fél elővezeti követeléseit a tárgyaláson, csak arra figyel, miként fogadja azokat a másik. Ha meglepően kedvező a fogadtatás, tovább is mehet és extra tételekkel spékelheti meg az ajánlatot. Nem árt elkerülni a különféle felárakat és meglepetést színlelni a cél érdekében.

Ha nem lepődünk meg, könnyen lehet, hogy a maximális követelésből kiindulási alappá teszi partnerünk a kezdő pozíciót és keményebb tárgyalási stílusra vált. A meglepetésnek célszerű az első pillanatban látható jeleit adni, majd finoman megfogalmazni álláspontunkat, mintegy a számunkra megfelelő irányba terelve a beszélgetést.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18