25 °C Budapest

Többet akarsz? - Nagyon helyes! (tárgyalási trükkök)

Pénzcentrum
2006. június 6. 08:30

Életünk során rengetegszer kerülünk tárgyalási helyzetbe: gondoljunk csak a lakás- és autóvásárlásra vagy a fizetésemelés kiharcolására! A legtöbb ilyen szituációt zérus összegű játékként kell felfogni, azaz a tárgyaló partnerek csak egymás kárára nyerhetnek. Az igazán jó tárgyaló ilyen helyzetekben is képes elérni amit akar, ráadásul úgy, hogy elhiteti partnerével, hogy rendkívül jó üzletet kötött. Most induló cikksorozatunkban néhány olyan tárgyalási taktikát, fortélyt mutatunk be, melyeknek a mindennapi élet során is hasznát vesszük.A tárgyalás folyamata alapvetően három szakaszra osztható: a tárgyalás megnyitására, a tárgyalásra és a lezárásra. Mindhárom rész rendkívül fontos a siker eléréséhez: az elhibázott kapcsolatfelvétel ugyanis a teljes tárgyalás menetét befolyásolja, míg a rossz lezárással minden addigi eredményt tönkretehetünk. Lássuk, hogyan érdemes nekiindulnunk!

Kérj mindig többet!

Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy mindig kérjünk többet, mint amit mindenképpen el szeretnénk érni. Ha belegondolunk, beláthatjuk, hogy ez több szempontból is logikus törekvés.

Egyrészt növelhetjük a tárgyalási mozgásterünket, azaz van miből engednünk. Le kell persze szögezni, hogy nem kérhetünk 50 milliót a 15 milliós piaci értéket képviselő lakásunkért, mert komolytalannak tűnnénk. (A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbben túl alacsonyra lövik be azt az összeget, amit az első körben el akarnak érni, mivel nagyon félnek attól, hogy nevetségessé válik az ajánlatuk és sor sem kerül a komoly tárgyalásra.)

Fontos és egyértelmű előnye annak, ha többet kérünk, mint amennyiért minimálisan hajlandók lennénk például eladni a lakásunkat, az hogy akár meg is kaphatjuk az összeget. Esélyt kell adni tehát annak, hogy ehhez hasonló csoda történik velünk.

Egyértelmű, hogy ha eleve azzal indítjuk a tárgyalást, amire minimálisan igényt tartunk, akkor az alku hamar zátonyra fut, hiszen nincs mozgásterünk. Ha viszont olyan számot dobunk be az elején, amiből hajlandók vagyunk engedni, akkor a másik fél is győztesnek érezheti magát.

A fentiek mellett igaz persze az is, hogy ha magasabb árat kérünk, az akár emelheti is a másik fél szemében a tárgy értékét. (Ha például sokat szeretnénk keresni, az azt is sugallhatja, hogy értünk valamihez...)

Mennyit kell mondani és ki beszéljen elsőnek?

Amennyiben 1 millióért hirdetnek egy autót, de csak 900 ezret vagy hajlandó fizetni érte, adódik a megfelelő kezdőpont: 800 ezret kell ajánlani a fentiekben közölt megfontolásokból. Ezen logika lényege, hogy a megegyezés legtöbbször a két pozíció között félúton szokott létrejönni.

Mindebből adódik viszont, hogy nekünk kell előbb ismerni a másik fél nyitó pozícióját, ha ugyanis mi vagyunk kénytelenek nyitni, akkor ő tudja befogni a célt, így ő határozhatja meg a végeredményt. Nem szabad hagyni, hogy bármiféle trükkel rávegyenek pozíciónk feltárására.

Ha minden összejön, apró engedményekkel haladhatunk célunk felé, nem árt persze, ha nem lepleződünk le félúton, így nem kell mindig annyit engedni, mint a másik fél.

Sorozatunk első részében meglehetősen egyszerű, ám annál fontosabb taktikára hívtuk fel a figyelmet, melynek tökéletes alkalmazásához azonban szükség lesz a további részekben közölt fortélyok elsajátítására.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?