4 °C Budapest

Többet akarsz? - Nagyon helyes! (tárgyalási trükkök)

Pénzcentrum
2006. június 6. 08:30

Életünk során rengetegszer kerülünk tárgyalási helyzetbe: gondoljunk csak a lakás- és autóvásárlásra vagy a fizetésemelés kiharcolására! A legtöbb ilyen szituációt zérus összegű játékként kell felfogni, azaz a tárgyaló partnerek csak egymás kárára nyerhetnek. Az igazán jó tárgyaló ilyen helyzetekben is képes elérni amit akar, ráadásul úgy, hogy elhiteti partnerével, hogy rendkívül jó üzletet kötött. Most induló cikksorozatunkban néhány olyan tárgyalási taktikát, fortélyt mutatunk be, melyeknek a mindennapi élet során is hasznát vesszük.



A tárgyalás folyamata alapvetően három szakaszra osztható: a tárgyalás megnyitására, a tárgyalásra és a lezárásra. Mindhárom rész rendkívül fontos a siker eléréséhez: az elhibázott kapcsolatfelvétel ugyanis a teljes tárgyalás menetét befolyásolja, míg a rossz lezárással minden addigi eredményt tönkretehetünk. Lássuk, hogyan érdemes nekiindulnunk!

Kérj mindig többet!

Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy mindig kérjünk többet, mint amit mindenképpen el szeretnénk érni. Ha belegondolunk, beláthatjuk, hogy ez több szempontból is logikus törekvés.

Egyrészt növelhetjük a tárgyalási mozgásterünket, azaz van miből engednünk. Le kell persze szögezni, hogy nem kérhetünk 50 milliót a 15 milliós piaci értéket képviselő lakásunkért, mert komolytalannak tűnnénk. (A gyakorlat azt mutatja, hogy a legtöbben túl alacsonyra lövik be azt az összeget, amit az első körben el akarnak érni, mivel nagyon félnek attól, hogy nevetségessé válik az ajánlatuk és sor sem kerül a komoly tárgyalásra.)

Fontos és egyértelmű előnye annak, ha többet kérünk, mint amennyiért minimálisan hajlandók lennénk például eladni a lakásunkat, az hogy akár meg is kaphatjuk az összeget. Esélyt kell adni tehát annak, hogy ehhez hasonló csoda történik velünk.

Egyértelmű, hogy ha eleve azzal indítjuk a tárgyalást, amire minimálisan igényt tartunk, akkor az alku hamar zátonyra fut, hiszen nincs mozgásterünk. Ha viszont olyan számot dobunk be az elején, amiből hajlandók vagyunk engedni, akkor a másik fél is győztesnek érezheti magát.

A fentiek mellett igaz persze az is, hogy ha magasabb árat kérünk, az akár emelheti is a másik fél szemében a tárgy értékét. (Ha például sokat szeretnénk keresni, az azt is sugallhatja, hogy értünk valamihez...)

Mennyit kell mondani és ki beszéljen elsőnek?

Amennyiben 1 millióért hirdetnek egy autót, de csak 900 ezret vagy hajlandó fizetni érte, adódik a megfelelő kezdőpont: 800 ezret kell ajánlani a fentiekben közölt megfontolásokból. Ezen logika lényege, hogy a megegyezés legtöbbször a két pozíció között félúton szokott létrejönni.

Mindebből adódik viszont, hogy nekünk kell előbb ismerni a másik fél nyitó pozícióját, ha ugyanis mi vagyunk kénytelenek nyitni, akkor ő tudja befogni a célt, így ő határozhatja meg a végeredményt. Nem szabad hagyni, hogy bármiféle trükkel rávegyenek pozíciónk feltárására.

Ha minden összejön, apró engedményekkel haladhatunk célunk felé, nem árt persze, ha nem lepleződünk le félúton, így nem kell mindig annyit engedni, mint a másik fél.

Sorozatunk első részében meglehetősen egyszerű, ám annál fontosabb taktikára hívtuk fel a figyelmet, melynek tökéletes alkalmazásához azonban szükség lesz a további részekben közölt fortélyok elsajátítására.
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 17. szerda
Rudolf
16. hét
Április 17.
Hemofília világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem