14 °C Budapest

Soha ne ajánld fel elsőként! (tárgyalási trükkök)

Pénzcentrum
2006. július 20. 08:30

Első látásra azt gondolnánk, hogy ha egy 15 millióra meghirdetett eladó ingatlan esetében a tárgyaló felek egyike 13 milliós vételi ajánlattal indul, míg a másik 15-ért szeretné eladni a lakást, akkor a megállapodás a fair play jegyében félúton, 14 milliónál jöhet létre. Ez a gondolatmenet több okból is hibás és ha eladóként felajánljuk a középértéket hatalmas hibát követünk el. Erre térünk ki tárgyalástechnika sorozatunk következő részében.

Első látásra azt gondolnánk, hogy ha egy 15 millióra meghirdetett eladó ingatlan esetében a tárgyaló felek egyike 13 milliós vételi ajánlattal indul, míg a másik 15-ért szeretné eladni a lakást, akkor a megállapodás a fair play jegyében félúton, 14 milliónál jöhet létre. Ez a gondolatmenet több okból is hibás és ha eladóként felajánljuk a középértéket hatalmas hibát követünk el. Erre térünk ki tárgyalástechnika sorozatunk következő részében.

A legfontosabb, bármelyik oldalon is állunk, hogy soha ne mi tegyük az első ajánlatot a két pozíció közötti különbség felezésére! Az a jó, ha erre a másik felet tudjuk rábírni.

Ennek egyik kézenfekvő indoka a korábban tanultakban keresendő: ha a másik fél ajánlja fel a különbség megosztását és mi erre (nagy nehezen) rábólintunk, akkor ő máris nyertesnek érzi magát, ami elengedhetetlenül fontos.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy ha a másik fél tesz először ajánlatot, akkor egy újabb tárgyalási zónához jutunk (a fenti példában 14-15 millió Ft lehet, ha a vevő enged előbb), ami új lehetőséget tartogat. Törekedjünk arra, hogy miután rávettük a másik felet az első ajánlat megtételére, még toljuk el az arányokat a számunkra kedvező irányba! (Többször is rávehetjük a másikat a különbség megosztására, melyhez használható például a korlátozott felhatalmazás technikája, illetve hivatkozhatunk a tárgyalásba eddig beleölt energiára és időre, mely mindenkinek érték...)

A hosszas alkudozás oda vezethet, hogy a tárgyalás zátonyra fut, fontos azonban, hogy képesek legyünk beazonosítani a kialakult helyzetet, enélkül ugyanis nem tudunk helyesen cselekedni.

Holtpontról akkor beszélünk, amikor egy adott dologról teljesen ellentétesen vélekednek a felek, ez pedig veszélyezteti a tárgyalás menetét. Ez gyökeresen különbözik a zsákutcától, amikor az álláspontok közeledésének hiánya olyannyira zavaróvá válik, hogy nincs értelme a további alkudozásnak.

Ha "csak" holtponttal van dolgunk, hasznos lehet a fő kérdéses pontot félretéve megállapodni néhány kisebb kérdésben, hogy továbblendítsük a tárgyalást.

Ellenben a zsákutcából egyedül egy pártatlan, harmadik fél jelentheti a kiutat, aki mintegy döntőbíróként segíti a felek megegyezését. Ebben az esetben elengedhetetlenül fontos, hogy a harmadik felet mindkét tárgyaló fél teljesen pártatlannak ítélje meg. (Ha az egyik fél nincs teljesen meggyőződve a pártatlanságról, hasznos lehet, ha a döntőbíró először a favorizáltnak vélt féltől kér egy kis engedményt.)
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm