4 °C Budapest

Sok az eladatlan lakás - túlkínálat jellemző

Pénzcentrum
2006. december 22. 09:30

Az elmúlt év során sem voltak könnyű helyzetben a lakásfejlesztők, és a jövőre vonatkozó várakozásaik sem optimisták. A piacon tapasztalható jelentős túlkínálat következtében a beruházók új akciókkal igyekeznek vevőket csalogatni - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A KSH adatai alapján az idei év első 9 hónapja során kevesebb, mint 19 ezer lakás kapott használatba vételi, 31,2 ezer lakás pedig építési engedélyt. Ezek az adatok 19,1, illetve 18,6 százalékkal maradnak el az előző év azonos időszakában tapasztaltakhoz képest. A visszaesés mértéke megegyezik a félévkor regisztrált aránnyal, így nem valószínű, hogy az utolsó negyedévben érdemi változás következne be.

A megtorpanásnak már tavaly is voltak jelei, ugyanis 2005-ben kevesebb új lakást adtak át, mint egy évvel korábban, azonban akkor még tartott a lendület, s a csökkenés nem volt olyan drasztikus mértékű. A fejlesztők azonban mostanára óvatosabbá váltak, a jelenleg építés alatt álló lakások mintegy 10-15 százalékát készletre termelik.

Rabb Margit, a lakásfejlesztő Interestate Rt. értékesítési igazgatója szerint az idei visszaesés még a 2004-es lakáspolitika következménye, tehát a jövőben ennél csak rosszabb lehet a helyzet. Az igazgató szerint tehát az idei adatokban még nincs nyoma a kormány megszorító intézkedéseinek, mivel a beruházók csupán némi átfutással tudnak reagálni a piaci környezet változására. 2007-ben legalább 10 százalékkal csökkenhet az átadott lakások száma.

Pfandler Katalin, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) elnökségi tagja is hasonló véleményen van, szerinte egy-két éven belül az évente elkészülő lakások száma 25-27 ezerre eshet vissza.

Bodnár György, a Wienerberger Rt. kereskedelmi igazgatója szerint a szigorítások mellett idén több tényező is befolyásolta a lakáspiacot, azonban az éven belüli folyamatokat nem ítélte egyértelműen kedvezőtlennek. A szakember jövőre visszaesésre számít a kormányzati megszorító intézkedések következtében, s ezt a 2008 januárjától bevezetni tervezett ingatlanadót megelőző várakozások tovább ronthatják.

A GKI Gazdaságkutató Rt. felmérése szerint a fővárosi piacon jelentős túlkínálat tapasztalható, de nem jobb a helyzet vidéken sem. Murányi Ákos, az ingatlanközvetítő Duna House Kft. vezető elemzője szerint a vevők is egyre igényesebbek, csak a jó lokációjú projektek iránt érdeklődnek, s kiváló minőséget várnak el a fejlesztőktől. Az értékesítők sem tétlenkednek, egyre több az akció, a fejlesztők ingyen konyhabútorral, parkolóhellyel és kedvező fizetési konstrukciókkal próbálják meg magukhoz csábítani a vevőket.

Míg az új lakások piacán több helyen is volt példa az áremelésre, a használt lakások esetén idén is stagnáltak, esetenként pedig csökkentek az árak. A túlkínálat következtében a lakások állapota meghatározóvá vált ebben a szektorban is. Azonban mivel a felújításra fordított pénz rendszerint nem térül meg, így befektetési célra nem érdemes olyan lakást vásárolni, amely jelentősebb felújítást igényel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35