4 °C Budapest

Annyi lakás ürül ki, ahány újat építenek

Pénzcentrum
2006. december 7. 10:30

A Városkutatás Kft. tanulmánya szerint évente annyi lakás ürül ki demográfiai okok, azaz elhalálozás vagy összeköltözés miatt, mint ahány újat építenek. Ha új lakás építéséhez, vagy vásárlásához nyújtanak állami támogatást, az csökkentheti az árat, azonban ha használt lakáshoz, akkor az felértékelődik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vizsgálat középpontjában a költözési láncok állnak. Ha egy család új lakásba költözik, akkor a régi lakást vagy eladják vagy bérbe adják, aki ebbe költözik az után is felszabadul egy ingatlan, és a lánc addig folytatódik, míg meg nem szakad. 100 új lakás 140-150, 100 demográfiai okokból megüresedett lakás pedig 160-190 tranzakciót eredményez.

A lakáspiaci ügyletek azonban nem mindig járnak költözéssel, például azok esetében, akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant, s abba nem költöznek be, de ki sem adják. Ugyanakkor előfordulnak olyan költözések, melyek mögött nincs tranzakció, például ha valaki külföldre költözése miatt szívességből átengedi lakását másnak.

A felmérés szerint az éves költözések száma a háztartások 3,5 százalékát teszi ki, melyen belül minden ötödik nem jár tulajdonosváltással (bérlakásba költözés).Az éves átlagot tekintve 100 ezer költözéssel nem járó tranzakció zajlik le, ebből 90 ezer a használt, 10 ezer az új lakás vásárlása.

1998 óta a költözők között 54 százalék vásárolt használt lakást, 11 százalék újat, 12 százalék pedig albérletbe költözött. A lakást váltók korábbi lakhelyeinek fele eladható vagy kiadható, 34 százalék azonban továbbra is lakott maradt. Évente átlagosan 30 ezer az olyan új lakás, melybe be lehet költözni, és szinte ugyanennyi ürül ki demográfiai okokból - írja a Világgazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35