21 °C Budapest

Annyi lakás ürül ki, ahány újat építenek

Pénzcentrum
2006. december 7. 10:30

A Városkutatás Kft. tanulmánya szerint évente annyi lakás ürül ki demográfiai okok, azaz elhalálozás vagy összeköltözés miatt, mint ahány újat építenek. Ha új lakás építéséhez, vagy vásárlásához nyújtanak állami támogatást, az csökkentheti az árat, azonban ha használt lakáshoz, akkor az felértékelődik.

A vizsgálat középpontjában a költözési láncok állnak. Ha egy család új lakásba költözik, akkor a régi lakást vagy eladják vagy bérbe adják, aki ebbe költözik az után is felszabadul egy ingatlan, és a lánc addig folytatódik, míg meg nem szakad. 100 új lakás 140-150, 100 demográfiai okokból megüresedett lakás pedig 160-190 tranzakciót eredményez.

A lakáspiaci ügyletek azonban nem mindig járnak költözéssel, például azok esetében, akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant, s abba nem költöznek be, de ki sem adják. Ugyanakkor előfordulnak olyan költözések, melyek mögött nincs tranzakció, például ha valaki külföldre költözése miatt szívességből átengedi lakását másnak.

A felmérés szerint az éves költözések száma a háztartások 3,5 százalékát teszi ki, melyen belül minden ötödik nem jár tulajdonosváltással (bérlakásba költözés).Az éves átlagot tekintve 100 ezer költözéssel nem járó tranzakció zajlik le, ebből 90 ezer a használt, 10 ezer az új lakás vásárlása.

1998 óta a költözők között 54 százalék vásárolt használt lakást, 11 százalék újat, 12 százalék pedig albérletbe költözött. A lakást váltók korábbi lakhelyeinek fele eladható vagy kiadható, 34 százalék azonban továbbra is lakott maradt. Évente átlagosan 30 ezer az olyan új lakás, melybe be lehet költözni, és szinte ugyanennyi ürül ki demográfiai okokból - írja a Világgazdaság.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem