22 °C Budapest

Annyi lakás ürül ki, ahány újat építenek

Pénzcentrum
2006. december 7. 10:30

A Városkutatás Kft. tanulmánya szerint évente annyi lakás ürül ki demográfiai okok, azaz elhalálozás vagy összeköltözés miatt, mint ahány újat építenek. Ha új lakás építéséhez, vagy vásárlásához nyújtanak állami támogatást, az csökkentheti az árat, azonban ha használt lakáshoz, akkor az felértékelődik.

A vizsgálat középpontjában a költözési láncok állnak. Ha egy család új lakásba költözik, akkor a régi lakást vagy eladják vagy bérbe adják, aki ebbe költözik az után is felszabadul egy ingatlan, és a lánc addig folytatódik, míg meg nem szakad. 100 új lakás 140-150, 100 demográfiai okokból megüresedett lakás pedig 160-190 tranzakciót eredményez.

A lakáspiaci ügyletek azonban nem mindig járnak költözéssel, például azok esetében, akik befektetési céllal vásárolnak ingatlant, s abba nem költöznek be, de ki sem adják. Ugyanakkor előfordulnak olyan költözések, melyek mögött nincs tranzakció, például ha valaki külföldre költözése miatt szívességből átengedi lakását másnak.

A felmérés szerint az éves költözések száma a háztartások 3,5 százalékát teszi ki, melyen belül minden ötödik nem jár tulajdonosváltással (bérlakásba költözés).Az éves átlagot tekintve 100 ezer költözéssel nem járó tranzakció zajlik le, ebből 90 ezer a használt, 10 ezer az új lakás vásárlása.

1998 óta a költözők között 54 százalék vásárolt használt lakást, 11 százalék újat, 12 százalék pedig albérletbe költözött. A lakást váltók korábbi lakhelyeinek fele eladható vagy kiadható, 34 százalék azonban továbbra is lakott maradt. Évente átlagosan 30 ezer az olyan új lakás, melybe be lehet költözni, és szinte ugyanennyi ürül ki demográfiai okokból - írja a Világgazdaság.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?