13 °C Budapest

Vegyél kastélyt 7 forintért!

Pénzcentrum
2006. augusztus 3. 11:00

A szlovák állam értékesíti az országban található műemlékeket és kastélyokat, mert nincs elegendő fedezetük arra, hogy felújítsák és karbantartsák az épületeket.A vételi ár sokszor gyakorlatilag 1 korona -azaz kicsivel több, mint 7 Ft-, mert az önkormányzatok olyan áron értékesíthetik az ingatlanokat, amilyenen szeretnék. Nem mondható el ugyanez az állami kézben lévő ingatlanoknál, viszont a kikiáltási ár ott sem éri el az épület igazi értékét, ezzel is ösztönözve a külföldi befektetőket, hogy műemlékeket vásároljanak.

Nagyon szépen hangzik, hogy bárkinek lehet kastélya 1 koronáért, viszont a szerződésben benne foglaltatik, hogy a vevőnek kötelessége felújítani és karban tartani az épületet, így a költségek máris néhány millió koronánál vannak egy reneszánsz típusú háznál, nemhogy egy kastély esetében.

Magyarországon is jellemző volt a rendszerváltás után a műemlékek értékesítése, és hazánkban is az volt a jellemző, hogy a befektetők szállodát építettek a történelmi ingatlanokból - nyilatkozta a Világgazdaságnak az önkormányzati hivatal egyik munkatársa. Azt szintén hozzátette, hogy természetesen mindig is lesznek olyan épületek, amelyek nem eladók, mint például az Országház vagy Nemzeti Múzeum.
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?