1 °C Budapest

Új lakást veszel? - Ezekre a hibákra figyelj!

Pénzcentrum
2006. június 20. 12:00

Már évek óta szinte gomba módjára nőnek ki a földből az új lakóparkok és társasházak szerte az egész országban. Egyre több vállalkozás vágott bele a zsíros üzletbe, amelyek közül nem egy tűnt el azonnal a projekt befejezése után (vagy a projekt alatt), gondot okozva ezáltal azoknak a vásárlóknak, akik minőségi kifogásaik orvoslását várták. Mert kifogás az akad bőven a sebtiben, legtöbbször "külföldi szakértők" által összerakott épületekben. Nézzünk, néhány szinte állandó jelleggel jelentkező problémát!

Már évek óta szinte gomba módjára nőnek ki a földből az új lakóparkok és társasházak szerte az egész országban. Egyre több vállalkozás vágott bele a zsíros üzletbe, amelyek közül nem egy tűnt el azonnal a projekt befejezése után (vagy a projekt alatt), gondot okozva ezáltal azoknak a vásárlóknak, akik minőségi kifogásaik orvoslását várták. Mert kifogás az akad bőven a sebtiben, legtöbbször "külföldi szakértők" által összerakott épületekben. Nézzünk, néhány szinte állandó jelleggel jelentkező problémát!

Talán nincs is olyan ember hazánkban, aki ne halott volna már néhány rémtörténetet a lakóparki lakásokról, vagy "jó képességű" szakemberek által felépített házakról. Ezek között vannak kisebb, azonnali javítással orvosolható problémák, de sajnos találkozhatunk igazán komoly esetekkel is, amelyek közül sok egyáltalán nem vagy csak nagyon költségesen, illetve kockázatosan javítható.

A legszélsőségesebb esetek közzé tartoznak, mikor az új ház egyik fele megsüllyed és elreped a ház oldal (konkrétan kettétörik) vagy az ártérre (!) épült háznak a pincéje, illetve mélygarázsa az év minden napján tele van vízzel.

Ezek ismeretében már szinte bagatel kárnak tűnik az átadáskor már rozsdásodó erkélykorlát, a beszakadó beltéri ajtó, az összekarcolt műanyag ablak és a felpúposodó parketta. De ne rohanjunk ennyire előre!

Az építkezés alatt

Amennyiben lehetőségünk van rá és még az építkezés folyamán megvásároltuk a lakásunkat, rendszeresen látogassunk ki az építkezésre, még akkor is, ha nem vagyunk a téma avatott szakértői. Ugyanis, így folyamatosan ellenőrizhetjük, hogy a műszaki leírásban szereplő anyagok valóban beépítésre kerülnek-e (leginkább a szigetelő anyagok amelyeket később már nem tudunk ellenőrizni), illetve elegendő lesz-e az elektromos kiállás, lámpahely, csatlakozó kiállás és azok megfelelő helyre kerülnek-e.

Az építkezés előrehaladtával ellenőrizhetjük, hogy az általunk kiválasztott burkolatokat használják fel. Ilyenkor nem árt, ha a járólapból néhány négyzetméterrel többet vásárolunk egy esetleges későbbi javítás érdekében.

Mikor már elkészült a lakás

Az új lakás átvételekor - ami rendszerint a kivitelező és/vagy beruházó jelenlétében történik - a legelső dolgunk legyen a nyílászárók vizsgálata. Az illeszkedések pontossága, a szigetelések sértetlensége fontos a fenntartási költségek szempontjából. Különösen fa nyílászárók esetén fordul elő, hogy ha a hosszú értékesítési idő miatt eltelik néhány hónap, kissé "mozog" az anyag, és nyitáskor karcolni kezdi az ablak a párkányt, vagy az ajtó nekiütődik a félfának.

Az anyag mozgása azonban nem csak a nyílászárókat érintheti. A télen átadott lakásokban szokásos probléma, hogy a lakás felfűtését követően a laminált parketta szegőléce megnyúlik és felpúposodik. Ez a hiba könnyen orvosolható, csak ne kerülje el a figyelmünket.

A műanyag nyílászárók esetében gyakran előforduló probléma, hogy a védő fólia eltávolításakor felsértik a keret festését. A fából készült nyílászárókon is gyakran találkozhatunk karcolásokkal. Azért nem kell megijedni, emiatt nem kell kivenni a falból az ablakkeretet, ám ismételt csiszolását, kezelését elvárhatjuk.

Amennyiben konyhabútor is jár a házhoz, akkor annak esetleges hibáit is szemrevételezzük átadáskor. Ellenőrizzük a beépített egységek, bútorok találkozási pontjait, és jelöljük be a réseket. Mindenképpen cseréltessük ki a konyhabútor munkalapját, amennyiben azon karcolásokkal találkozunk.

Amennyiben a házhoz tartozik udvar azt is vizsgáljuk meg. A térkő megfelelő lerakása, a vízelvezetés a kerítések megfelelő kezelése mind-mind olyan szempont, amelyek elhanyagolása néhány éven belül megkeserítheti a tulajdonosok sorsát.

Egy másik lényeges kérdés, amit mindenképpen tisztázni kell átvételkor, az a földcsere problémája. Kertes családi ház esetében, illetve olyan társasházaknál, amelyek rendelkeznek udvarral a tulajdonos, vagy tulajdonosok, általában szeretnének némi zöld felületet kialakítani. Azonban ez füstbe ment terv lehet abban az esetben, ha az építkezési törmelékekkel telített talajt nem cserélik ki termőföldre. A kivitelezők ezt egy huszárvágással úgy szokták megoldani, hogy a ráhordanak némi termőtalajt a szennyezett földre, mintegy elfedve annak valódi tartalmát. Ez első pillantásra jól néz ki, de a tulajdonosok a parkosítás után ébredhetnek rá arra, hogy nem sok növény bírja a szélsőséges viszonyokat.

Az előforduló rengeteg hiba, vásárlói panaszok és a projekt lefutása után szinte azonnal felszívódó cégek miatt egy minőség ellenőrző rendszer bevezetésére készül a lakáshivatal, ami remélhetőleg e hibák, visszaszorítását eredményezi. Addig is nem árt, ha az új tulajdonos "résen van" és minden hibát írásba foglaltat és konkrét határidőt jelöl meg azok kijavítására. Mivel az új lakásoknak van egy óriási előnye minden más ingatlantípussal szemben: a jótállás. Bármilyen hibát is találunk, a megfelelő garancia esetén a kivitelező-beruházó páros köteles azt orvosolni. Éppen ezért, még a lakás átvétele előtt győződjünk meg arról, hogy az épület szerkezetére szól-e az általában tízéves, a többi részére pedig az egy-két éves jótállás.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?