5 °C Budapest

Új lakást veszel? - Ezekre a hibákra figyelj!

Pénzcentrum
2006. június 20. 12:00

Már évek óta szinte gomba módjára nőnek ki a földből az új lakóparkok és társasházak szerte az egész országban. Egyre több vállalkozás vágott bele a zsíros üzletbe, amelyek közül nem egy tűnt el azonnal a projekt befejezése után (vagy a projekt alatt), gondot okozva ezáltal azoknak a vásárlóknak, akik minőségi kifogásaik orvoslását várták. Mert kifogás az akad bőven a sebtiben, legtöbbször "külföldi szakértők" által összerakott épületekben. Nézzünk, néhány szinte állandó jelleggel jelentkező problémát!

Már évek óta szinte gomba módjára nőnek ki a földből az új lakóparkok és társasházak szerte az egész országban. Egyre több vállalkozás vágott bele a zsíros üzletbe, amelyek közül nem egy tűnt el azonnal a projekt befejezése után (vagy a projekt alatt), gondot okozva ezáltal azoknak a vásárlóknak, akik minőségi kifogásaik orvoslását várták. Mert kifogás az akad bőven a sebtiben, legtöbbször "külföldi szakértők" által összerakott épületekben. Nézzünk, néhány szinte állandó jelleggel jelentkező problémát!

Talán nincs is olyan ember hazánkban, aki ne halott volna már néhány rémtörténetet a lakóparki lakásokról, vagy "jó képességű" szakemberek által felépített házakról. Ezek között vannak kisebb, azonnali javítással orvosolható problémák, de sajnos találkozhatunk igazán komoly esetekkel is, amelyek közül sok egyáltalán nem vagy csak nagyon költségesen, illetve kockázatosan javítható.

A legszélsőségesebb esetek közzé tartoznak, mikor az új ház egyik fele megsüllyed és elreped a ház oldal (konkrétan kettétörik) vagy az ártérre (!) épült háznak a pincéje, illetve mélygarázsa az év minden napján tele van vízzel.

Ezek ismeretében már szinte bagatel kárnak tűnik az átadáskor már rozsdásodó erkélykorlát, a beszakadó beltéri ajtó, az összekarcolt műanyag ablak és a felpúposodó parketta. De ne rohanjunk ennyire előre!

Az építkezés alatt

Amennyiben lehetőségünk van rá és még az építkezés folyamán megvásároltuk a lakásunkat, rendszeresen látogassunk ki az építkezésre, még akkor is, ha nem vagyunk a téma avatott szakértői. Ugyanis, így folyamatosan ellenőrizhetjük, hogy a műszaki leírásban szereplő anyagok valóban beépítésre kerülnek-e (leginkább a szigetelő anyagok amelyeket később már nem tudunk ellenőrizni), illetve elegendő lesz-e az elektromos kiállás, lámpahely, csatlakozó kiállás és azok megfelelő helyre kerülnek-e.

Az építkezés előrehaladtával ellenőrizhetjük, hogy az általunk kiválasztott burkolatokat használják fel. Ilyenkor nem árt, ha a járólapból néhány négyzetméterrel többet vásárolunk egy esetleges későbbi javítás érdekében.

Mikor már elkészült a lakás

Az új lakás átvételekor - ami rendszerint a kivitelező és/vagy beruházó jelenlétében történik - a legelső dolgunk legyen a nyílászárók vizsgálata. Az illeszkedések pontossága, a szigetelések sértetlensége fontos a fenntartási költségek szempontjából. Különösen fa nyílászárók esetén fordul elő, hogy ha a hosszú értékesítési idő miatt eltelik néhány hónap, kissé "mozog" az anyag, és nyitáskor karcolni kezdi az ablak a párkányt, vagy az ajtó nekiütődik a félfának.

Az anyag mozgása azonban nem csak a nyílászárókat érintheti. A télen átadott lakásokban szokásos probléma, hogy a lakás felfűtését követően a laminált parketta szegőléce megnyúlik és felpúposodik. Ez a hiba könnyen orvosolható, csak ne kerülje el a figyelmünket.

A műanyag nyílászárók esetében gyakran előforduló probléma, hogy a védő fólia eltávolításakor felsértik a keret festését. A fából készült nyílászárókon is gyakran találkozhatunk karcolásokkal. Azért nem kell megijedni, emiatt nem kell kivenni a falból az ablakkeretet, ám ismételt csiszolását, kezelését elvárhatjuk.

Amennyiben konyhabútor is jár a házhoz, akkor annak esetleges hibáit is szemrevételezzük átadáskor. Ellenőrizzük a beépített egységek, bútorok találkozási pontjait, és jelöljük be a réseket. Mindenképpen cseréltessük ki a konyhabútor munkalapját, amennyiben azon karcolásokkal találkozunk.

Amennyiben a házhoz tartozik udvar azt is vizsgáljuk meg. A térkő megfelelő lerakása, a vízelvezetés a kerítések megfelelő kezelése mind-mind olyan szempont, amelyek elhanyagolása néhány éven belül megkeserítheti a tulajdonosok sorsát.

Egy másik lényeges kérdés, amit mindenképpen tisztázni kell átvételkor, az a földcsere problémája. Kertes családi ház esetében, illetve olyan társasházaknál, amelyek rendelkeznek udvarral a tulajdonos, vagy tulajdonosok, általában szeretnének némi zöld felületet kialakítani. Azonban ez füstbe ment terv lehet abban az esetben, ha az építkezési törmelékekkel telített talajt nem cserélik ki termőföldre. A kivitelezők ezt egy huszárvágással úgy szokták megoldani, hogy a ráhordanak némi termőtalajt a szennyezett földre, mintegy elfedve annak valódi tartalmát. Ez első pillantásra jól néz ki, de a tulajdonosok a parkosítás után ébredhetnek rá arra, hogy nem sok növény bírja a szélsőséges viszonyokat.

Az előforduló rengeteg hiba, vásárlói panaszok és a projekt lefutása után szinte azonnal felszívódó cégek miatt egy minőség ellenőrző rendszer bevezetésére készül a lakáshivatal, ami remélhetőleg e hibák, visszaszorítását eredményezi. Addig is nem árt, ha az új tulajdonos "résen van" és minden hibát írásba foglaltat és konkrét határidőt jelöl meg azok kijavítására. Mivel az új lakásoknak van egy óriási előnye minden más ingatlantípussal szemben: a jótállás. Bármilyen hibát is találunk, a megfelelő garancia esetén a kivitelező-beruházó páros köteles azt orvosolni. Éppen ezért, még a lakás átvétele előtt győződjünk meg arról, hogy az épület szerkezetére szól-e az általában tízéves, a többi részére pedig az egy-két éves jótállás.
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem