Árulod a lakásod? - 5 apró trükk!

Pénzcentrum
2006. július 10. 08:30

Sokat lehet olvasni mostanában az ingatlanpiaci szárnyalás végéről, a kereslet visszaeséséről, az új viszonyokhoz pedig alkalmazkodni kell mindenkinek, aki lakása értékesítését tervezi. Igyekezzünk azonban fájdalommentesen, jó áron elpasszolni az ingatlant és ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni a drámai képet festő hírek által. A következőkben 5 apró trükköt mutatunk be, amiket nem árt alkalmazni, hátha nyerünk velük valamit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Fontos tudnunk, hogy ma már nem úgy megy, hogy az eladó kiír egy árat és a tolongó vevők megküzdenek a lehetőségért, hogy megvehessék a lakást, ezért az eladóknak sokszor különféle praktikákhoz kell folyamodniuk. A legegyszerűbb és egyben legfájdalmasabb megoldás az ár jelentős csökkentése a tranzakció idejének lerövidítése érdekében. Nézzük, mi mást tehetünk!

Járd körül a konkurenseket!

Addig már a legtöbben eljutottak, hogy a hirdetési újságokban böngészve megnézik, környékükön mennyiért árulják a különböző kategóriájú ingatlanokat. Nyerők azonban csak akkor lehetünk, ha a vevő fejével tudunk gondolkodni, aki viszont az árérték arányra kíváncsi mindenhol.

Mivel az újsághirdetés magában nem sokat mond, járjuk körül a miénkkel azonos kategóriájúnak tűnő ingatlanokat és nézzük meg, milyen állapotban vannak és milyen az eladók hozzáállása. Mindez elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy a lehető legjobban határozzuk meg a lakás reális árát.

Alapadatokat persze az internetről is gyűjthetünk, a tengerentúlon ennek már hatalmas piaca van, amint arról korábban beszámoltunk.


 

Mennyiért vett lakást a szomszéd? - Már ez sem titok!

Egy kicsi diszkont kell!

Miután belőttük a reális árat, valamivel ez alatt hirdessük meg a lakást, hogy lássa a vevő, hogy komolyan el akarjuk adni, nem csak próbaképpen hirdettük meg.

A tényleges piaci áron annyi ajánlattal fog találkozni a potenciális vásárlónk, hogy csak azokra fog odafigyelni, melyek legalább minimálisan az adott szint alatt árazottak.

Ingatlanügynökök sokszor panaszkodnak arra, hogy nehéz meggyőzni az ügyfeleket arról, hogy a megadott összegért nem fog elkelni az ingatlan.


Ne csak az ügynökben bízz!

Egyre gyakoribb a fejlettebb piacokon, hogy az eladók olyan megállapodást kötnek az ügynökökkel, melynek keretében ők maguk is igyekeznek eladni az ingatlant és amennyiben találnak vevőt, akkor csak minimális jutalékot fizetnek a közvetítőnek, aki szintén próbálkozott.

Halálos megegyezés - Miben mesterkedik az ingatlanügynök?

Mivel az ügynöki piacon is éles a verseny, sokszor eleve nem reménytelen megpróbálni alkudni a jutalékból, mivel a százalékosan kicsinek tűnő engedmény nyomán a végén nagy pénz maradhat a zsebünkben.

Számolj az idő-tényezővel is!

Lehet, hogy nem mindig helyes visszautasítani az első ajánlatot, amennyiben az elfogadhatónak tűnik, az idő ugyanis nem nekünk dolgozik, ha hiszünk a piacot elemző szakértőknek.

Ügynöki beszámolók szerint gyakran megesik, hogy az ügyfelek végül hónapokkal az első ajánlatot követően végül önként engedik le az árat arra szintre, ahol már az első napokban el tudták volna adni a lakást, mivel nem túl nagy a vevői érdeklődés.

Ha a piac összeomlására számítunk, nem érdemes sokáig húzunk az értékesítést, inkább vállaljuk az eredeti elképzeléseinknél kicsit alacsonyabb árat, hogy megelőzzük a nagyobb veszteséget.

Ajánld fel, hogy...

A sok hasonló ajánlat közül kiemelheted a tiédet azzal, hogy felajánlod a komoly érdeklődőknek a kisebb javítások elvégzését. Ez a gesztus sokszor rengeteget jelent, mert közelebb hozhatja egymáshoz a feleket, és ne feledjük, a vevők végül a legritkább esetben hoznak 100%-osan racionális döntést.

Gyakorlatilag az ilyen kis praktikák bevetésével ússzuk meg a nagyobb árcsökkentés szükségességét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?