Nem is él villában, mégis bevallotta

Pénzcentrum
2006. május 9. 16:00

A Főpolgármesteri Hivatalhoz eddig 352 bevallás érkezett a becsült 3-4000-ből, vidéken még rosszabb az arány. A korábban remélt egymilliárd forintos bevételnek csak a töredékére lehet számítani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Még mindig érkeznek luxusadó-bevallások a fővárosi adóhatósághoz, pedig a nyomtatványok benyújtásának határideje egy héttel ezelőtt, május 2-án volt. A már beérkezett bevallások száma, a becslések szerinti 3-4 ezer fővárosi luxusingatlanhoz képest igencsak elenyésző, sőt ezek közül 33 esetben olyan bevallásról van szó, ahol nem adóköteles ingatlan után töltötték ki a lapokat. Ezen kívül a bevallások között 110 tartalmi és formai hibát tartalmazó nyomtatványt találtak, kijavítása a jövő héten kezdődhet meg az adóalanyokkal való egyeztetés keretében. A főváros körülbelül 70 millió forint bevételre számíthat ebből az adónemből.

Mint ismert, a pénzügyminisztérium korábbi becslései alapján egymilliárd forint költségvetési bevételt és tízezer luxusadó-bevallást remélt erre az évre. A május elsejei határidőig azonban országosan kevesebb mint 400 tulajdonos vállalta, hogy százmillió forintnál értékesebb ingatlana után megfizeti az értékhatár feletti részre kirótt fél százalékos adót - írja az mno.hu.

Magyarország öt leggazdagabb vidéki településéről mindössze öten vallolták be a luxusadót. Budajenő például az ország negyedik leggazdagabb települése, luxusadó-bevallást ennek ellenére egyetlen lakója sem nyújtott be, és nem sokkal jobb a helyzet hazánk egyik leggazdagabb megyéjében, Győr-Moson-Sopronban, ahonnan mindössze egy bevallás érkezett: egy mosonmagyaróvári polgár fizet 200 ezer forintot. Vidéken az is problémát jelenthet, hogy a legtöbb önkormányzat nem is szerepelteti idei költségvetésében a luxusadó-bevételt, sok helyen pedig egyszerűen az apparátus hiányzik az adó behajtásához és ellenőrzéshez.

A luxusadó-fizetési kötelezettség alól egyébként meglehetősen könnyű kibújni: elég a luxusingatlant két helyrajzi számra bontani, vagy egy cég nevére íratni, miután luxusadót csak magánszemélynek kell fizetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?