Luxusadó: A füstbe ment terv

Pénzcentrum
2006. április 27. 13:00

Igazuk lehet az önkormányzatoknak, ugyanis ők már előre jelezték, hogy a luxusadóból nem várható értékelhető bevétel. Az adóosztályok többségéhez még nem érkezett bevallás - pénzügyi tárca továbbra is egymilliárdot remél az adónemből.


Nem ostromolják a Fővárosi Önkormányzatot a luxusadóra kötelezettek, eddig mindössze nyolc bevallás érkezett - mondta Illy Tibor, az adóügyosztály helyettes vezetője. A Főpolgármesteri Hivatal internetes oldalán, országos napilapokban megjelent hirdetésekben, illetve rádiós és televíziós riportokban is figyelmeztette az érintetteket, hogy május 2-án éjfélig nyújthatják be bevallásukat.

A határidő letelte után az önkormányzatok munkatársai vizsgálatot indíthatnak a potenciális adóalanyok ellen, és határozattal megállapíthatják az ingatlan értékét. Ha meghaladja a 100 millió forintot, a bevallás elmulasztása miatt legfeljebb 100 ezer forint bírságot szabhatnak ki és kivethetik az adót is - mondta Zara László az Adótanácsadók Egyesületének elnöke. A szakértő szerint erre legfeljebb a néhány potenciális ingatlant számon tartó kistelepülések adóosztályainak lehet kapacitása, a nagyobb városok önkormányzatainak viszont nem. A fővárosban 980 ezer lakóingatlan található, és nincs olyan nyilvántartás, amely nyomon követné ezek értékét. Amíg nincs bevallás, lehetetlen a kivetés - tette hozzá Illy.

Az adóirodák munkatársai a 100 ezer forintos mulasztási bírságból átlagosan legfeljebb 5-20 ezer forintot terveznek kiszabni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?