4 °C Budapest

Sokk helyett csak mély levegő - Mi lesz a lakáspiaccal?

Pénzcentrum
2006. május 5. 12:00

Tegnap felröppent a hír, hogy a leendő megszorítások égisze alatt, a jövőbeni kormány megvonná a lakáshitel-törlesztés után járó adókedvezményt és megszüntetné a forrásoldali jelzáloglevél kamattámogatást. De vajon milyen hatással lesz ez a lakóingatlanok piacára? Erről kérdeztünk néhány szakembert.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.A törvényjavaslat elfogadása nyomán várhatóan a lakáshitelek kamatai néhány százalékponttal, a törlesztőrészletek viszont akár 50 százalékkal is emelkedhetnek. Ennek következtében a devizakölcsönök aránya tovább nőne a lakossági hiteleken belül, további kockázatoknak kitéve ezáltal a jövendőbeli adósokat.

A már meglévő lakáshitelek nagy része (használt lakások esetében csaknem 100 százaléka) devizaalapon van finanszírozva, ezekre sem adókedvezmény sem pedig kamattámogatás nem vehető igénybe, ezért ezt a részt nem érinti a változás. Tehát ennek a csatának a kereskedelmi bankok lehetnek a nyertesei, ugyanis sokan újrafinanszíroztatják majd már meglévő hiteleiket valamilyen deviza alapú konstrukcióval.

De vajon lesz-e hatással ez a javaslat az ingatlanpiacra, amennyiben elfogadják? Előfordulhat-e, hogy a hirtelen megugró törlesztőrészletek hatására megsokszorozódik az eladatlan használt lakások száma a piacon, illetve a visszaesik-e az újlakás vásárlási kedv (mivel az önerő nélküli konstrukciókban inkább a forintalapúak az elterjedtek)? És milyen hatással lesz a ez az esetleges módosítás az ingatlanforgalmazó- és fejlesztő cégek működésére?

Valkó Dávid az Otthon Centrum elemzője szerint az ingatlant hitelből vásárlók körülbelül 85 százaléka a deviza alapú finanszírozási formát választja, akik forint alapú hitelből kívánnak lakást vásárolni azok leginkább az új lakások piacán válogatnak. Az elemző véleménye az , hogy ezen szűk szegmensbe tartozó vásárlók nagy része is áttér majd a deviza alapú kölcsönökre ezáltal jelentősebb piacbefolyásoló hatása nem lesz az esetleges döntésnek. A szakértő elmondása alapján könnyebb helyzetben van a kormány egy ilyen lépés megtételéhez mint 2004-ben, mikor a hitelportfolióból nagyobb részét a forint alapú hitelek tették ki, tehát egy nagyobb réteget érintettek volna a megszorítások.

Az ingatlanfejlesztők ebben az évben sem változtattak áraikon, ez nagyrészt a piacon lévő eladatlan lakások számának köszönhető. A szakértő szerint a fejlesztők nem az árak csökkentésével, hanem különböző értékesítési akciók keretében próbálnak meg túladni ingatlanjaikon. Ilyen kedvezmények lehetnek az önerő nélküli konstrukciók előnyben részesítése.

Szalma Krisztián a Gimesi Kft. értékesítési vezetője szerint azok a cégek kerülhetnek bajba a piacon, akik jellemzően hitelből finanszírozzák a fejlesztésüket és számukra létkérdés, hogy minél hamarabb értékesítsék lakásaikat. Számukra egy piaci lassulás akár végzetes is lehet. Az ingatlanpiaci szakember elmondása alapján a vevőkörük (a piaci standardoknak) megfelelően, 80-85 százaléka deviza alapú hitelből finanszírozza lakáshoz jutását, tehát nem számít jelentős keresletváltozásra a piacon ebből a tényezőből fakadóan. De természetesen figyelembe kell venni, hogy nagy számú új fejlesztésű ingatlan vár még gazdára, különösen a főváros területén, amelyek lassuló eladási dinamikája bajba sodorhat néhány vállalkozást.

 

Hogyan add el 5 nap alatt jó áron a lakásod? - Itt a megoldás!


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?