8 °C Budapest

Sokk helyett csak mély levegő - Mi lesz a lakáspiaccal?

Pénzcentrum
2006. május 5. 12:00

Tegnap felröppent a hír, hogy a leendő megszorítások égisze alatt, a jövőbeni kormány megvonná a lakáshitel-törlesztés után járó adókedvezményt és megszüntetné a forrásoldali jelzáloglevél kamattámogatást. De vajon milyen hatással lesz ez a lakóingatlanok piacára? Erről kérdeztünk néhány szakembert.



A törvényjavaslat elfogadása nyomán várhatóan a lakáshitelek kamatai néhány százalékponttal, a törlesztőrészletek viszont akár 50 százalékkal is emelkedhetnek. Ennek következtében a devizakölcsönök aránya tovább nőne a lakossági hiteleken belül, további kockázatoknak kitéve ezáltal a jövendőbeli adósokat.

A már meglévő lakáshitelek nagy része (használt lakások esetében csaknem 100 százaléka) devizaalapon van finanszírozva, ezekre sem adókedvezmény sem pedig kamattámogatás nem vehető igénybe, ezért ezt a részt nem érinti a változás. Tehát ennek a csatának a kereskedelmi bankok lehetnek a nyertesei, ugyanis sokan újrafinanszíroztatják majd már meglévő hiteleiket valamilyen deviza alapú konstrukcióval.

De vajon lesz-e hatással ez a javaslat az ingatlanpiacra, amennyiben elfogadják? Előfordulhat-e, hogy a hirtelen megugró törlesztőrészletek hatására megsokszorozódik az eladatlan használt lakások száma a piacon, illetve a visszaesik-e az újlakás vásárlási kedv (mivel az önerő nélküli konstrukciókban inkább a forintalapúak az elterjedtek)? És milyen hatással lesz a ez az esetleges módosítás az ingatlanforgalmazó- és fejlesztő cégek működésére?

Valkó Dávid az Otthon Centrum elemzője szerint az ingatlant hitelből vásárlók körülbelül 85 százaléka a deviza alapú finanszírozási formát választja, akik forint alapú hitelből kívánnak lakást vásárolni azok leginkább az új lakások piacán válogatnak. Az elemző véleménye az , hogy ezen szűk szegmensbe tartozó vásárlók nagy része is áttér majd a deviza alapú kölcsönökre ezáltal jelentősebb piacbefolyásoló hatása nem lesz az esetleges döntésnek. A szakértő elmondása alapján könnyebb helyzetben van a kormány egy ilyen lépés megtételéhez mint 2004-ben, mikor a hitelportfolióból nagyobb részét a forint alapú hitelek tették ki, tehát egy nagyobb réteget érintettek volna a megszorítások.

Az ingatlanfejlesztők ebben az évben sem változtattak áraikon, ez nagyrészt a piacon lévő eladatlan lakások számának köszönhető. A szakértő szerint a fejlesztők nem az árak csökkentésével, hanem különböző értékesítési akciók keretében próbálnak meg túladni ingatlanjaikon. Ilyen kedvezmények lehetnek az önerő nélküli konstrukciók előnyben részesítése.

Szalma Krisztián a Gimesi Kft. értékesítési vezetője szerint azok a cégek kerülhetnek bajba a piacon, akik jellemzően hitelből finanszírozzák a fejlesztésüket és számukra létkérdés, hogy minél hamarabb értékesítsék lakásaikat. Számukra egy piaci lassulás akár végzetes is lehet. Az ingatlanpiaci szakember elmondása alapján a vevőkörük (a piaci standardoknak) megfelelően, 80-85 százaléka deviza alapú hitelből finanszírozza lakáshoz jutását, tehát nem számít jelentős keresletváltozásra a piacon ebből a tényezőből fakadóan. De természetesen figyelembe kell venni, hogy nagy számú új fejlesztésű ingatlan vár még gazdára, különösen a főváros területén, amelyek lassuló eladási dinamikája bajba sodorhat néhány vállalkozást.

 

Hogyan add el 5 nap alatt jó áron a lakásod? - Itt a megoldás!


 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem