1 °C Budapest

Egy újabb rejtély!-Félúton eltűnik a pénz

Pénzcentrum
2006. május 4. 12:10

Akciós személyi kölcsönök, alacsony THM-ek köszönnek vissza ránk reklámokból, óriásplakátokról. Találkozunk velük ha bankba megyünk, ha vásárolunk, ha utazunk és szinte már bárhol. Ma már egyre több a szabad felhasználású konstrukció, csak felvehetjük a pénzt és használhatjuk bármire. A lehetőség igen vonzó a lakosság széles rétegeinek, de vajon minek köszönhető ez a határtalannak tűnő kereslet? A kitartó és hatásos marketingmunkának, az igények valós növekedésének, a jövedelmi helyzet javulásának?A háztartások hitelei és kölcsönei az elmúlt kb. másfél évben több mint 40%-kal emelkedtek. A hitelek döntő többsége lakáshitel, ugyanakkor jelentős a fogyasztási hitelek súlya is (közel 30%). Korábban az állami kamattámogatás adott lendületet az ingatlanhiteleknek, az utóbbi időben ugyanakkor a devizahitelek vették át az uralkodó szerepet alacsony nominális kamataik miatt. A fogyasztási hiteleknél a rövidebb futamidőnél a forint típus maradt meghatározó a magas kamatok ellenére is, a devizahitelek térnyerése a hosszú, 5 éven túli lejáratoknál meghatározó.Ha megvizsgáljuk a Magyar Nemzeti Bank fogyasztási hitelekkel kapcsolatos statisztikáit azt mondhatjuk, hogy a forint alapú hiteltermékek nominális kamatai több-kevesebb késéssel követik a jegybanki kamat mozgását. A nominális kamat önmagában azonban csalóka, hiszen a folyósítást végző intézmények számos egyéb díjat számítanak még fel, mely a hitelt jelentősen megdrágíthatja. Igaz ez a lakáshitelekre, a fogyasztási hitelekre és az egyéb formákra is.Ha maradunk a piaci statisztikáknál az látható, hogy a forint hitelek tényleges hiteldíj mutatója (THM), amely a hitel kamata mellett tartalmazza a folyósítási jutalékot a kezelési költségeket és a futamidő alatt felmerülő egyéb költségeket is, akkor az elmúlt másfél évben ennek szintjében lassan történik érdemi változás. Hiába vannak tehát a plakátokon az egyre alacsonyabb akciós hitelkamatok, a hitelekért valójában nem fizetünk sokkal kevesebbet. Mert a csökkenő hitelkamatokat növekvő díjakkal "kompenzálják" a hitelt folyósítók. Ebből következik, hogy az ügyfél szinte semmit nem vesz észre a kamatcsökkentési hullámból legalábbis a hitel törlesztőrészleteit illetően.

Mindezek ellenére a fogyasztási hiteltermékekből kihelyezett mennyiség kb. 50%-kal nőtt a tavalyi év januárjához képest. Ez a növekedés egyrészt köszönhető annak, hogy a kedvezőbb THM-el rendelkező devizaalapú hitelek aránya közel hatszorosára változott a kihelyezett fogyasztási hiteleken belül. Látszik, hogy lakosság hosszabb távon inkább devizában eladósodni mitsem törődve az árfolyamkockázattal. Az alacsonyabb nominális kamat és a viszonylag stabil forintárfolyam mellett ez racionális választásnak tűnik. Forint alapon általában a folyószámlahiteleket és egyes nagyáruházak által kínált áruvásárlási hiteleket veszik fel a háztartások a gyors pénzhezjutás, vagy a kihagyhatatlan akciós vásárlás miatt.

Összességében elmondható, hogy ma Magyarországon az ügyfelek hosszú lejáratú fogyasztási hitel választásakor egyre jobban előnyben részesítik a deviza alapú hiteleket, és vásárlási kedvüknek nem szab határt a devizakockázat. A rövidebb futamidőknél a jelentős kereslet miatt a bankok még megtehetik, hogy magasan tartják a THM-eket. Úgy tűnik hiába a jegybanki kamatcsökkentések, az egyéb költségek beépítése miatt a bankok nem adnak olcsóbban pénzt a lakosság rövid távú finanszírozási problémáihoz.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 13:20
Tarolt a Larry.
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?