Új vizekre evez az AEGON

Pénzcentrum
2006. március 23. 15:30

Ismét egy jó évet tudhat maga mögött az AEGON Magyarország Zrt. A cég konszolidált adózás előtti profitja megközelítette a 20 Mrd forintot. Ennek elérésében meghatározó szerepet kapott a biztosító 7 százalékos növekedése az élet-, lakás- és gépjármű-biztosításban, valamint az erős költségkontrolja és sikeres befektetési teljesítménye. Éppen ezért az igazgatóság úgy döntött, hogy a múltbéli sikereket meglovagolja és új babérokra tőr. Nézzük a részleteket!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Ismét egy jó évet tudhat maga mögött az AEGON Magyarország Zrt. A cég konszolidált adózás előtti profitja megközelítette a 20 Mrd forintot. Ennek elérésében meghatározó szerepet kapott a biztosító 7 százalékos növekedése az élet-, lakás- és gépjármű-biztosításban, valamint az erős költségkontrolja és sikeres befektetési teljesítménye. Éppen ezért az igazgatóság úgy döntött, hogy a sikereket meglovagolja és új babérokra tör. Nézzük a részleteket!
A társaság konszolidált adózás előtti eredménye egy több mint 5 százalékos növekedés után, 19,4 milliárd forintos szinten állapodott meg. Ebből az eredményből, egy közel 7 százalékos növekedést követően, a biztosító 18,7 milliárd forinttal részesedett. Ennek elérésében meghatározó szerepet kapott a biztosító több mint 7 százalékos növekedése az élet-, lakás- és gépjármű-biztosításban, valamint hagyományosan erős költségkontrollja és kimagaslóan sikeres befektetési teljesítménye. A társaság által kezelt szerződések darabszáma megközelíti a 2 milliót. Ebben az évben várhatóan 6,7 milliárd forint osztalékot fizet a cég a holland tulajdonosnak, ez mindössze 0,2 milliárd forinttal haladja meg a tavalyi évben kifizetett összeget.
Dr. Kepecs Gábor az AEGON Magyarország Zrt. És a közép-kelet európai régió vezérigazgatója elmondta, hogy ennek a "visszafogott" osztalékfizetésnek a hátterében egy új területre való belépés áll.
A díjbevételek tavaly átlagosan 7,2 százalékkal 71,7 milliárd forintra emelkedtek, míg a kárkifizetés 20,5 százalékkal 43,3 milliárd forintra nőtt.
A kifizetéseket tekintve a tavalyi év viharos év volt, komoly esőzésekkel ami a károk megugrását okozta a lakások esetében, így e kifizetés 6,6 milliárd forintról 7,4 milliárd forintra nőt. Gépjárművek esetében ennél is nagyobb volt az ugrás a bruttó kifizetések ugyanis 36,5 százalékkal 5,3 milliárd forintra emelkedett. Az összes kárkifizetés 20,5 százalékkal 43,3 milliárd forintra nőtt.
Az Aegon a csoport régiós beruházásait illetően is sikeres évet zárt. 2005 januárjában kezdte meg működését az Aegon szlovákiai magánnyugdíjpénztár, amely jelenleg már közel 100 ezer tagot tudhat magáénak. A csehországi életbiztosító vállalat 2005 áprilisától saját hálózatán keresztül az ország egész területén kínálja a cseh piac igényeinek megfelelő modern életbiztosításokat. Tavaly a lengyel piacon is megjelent a társaság. Az Aegon csoport tavaly megvásárolta a Nationwide amerikai biztosító lengyelországi életbiztosítási leányvállalatát. Az Aegon Lengyelország piacvezető az egyszeri díjas életbiztosítások területén, s 2005-ben a teljes életbiztosítási piac 4. legerősebb életbiztosítója.
Kepecs Gábor bejelentette, hogy biztosítási és nyugdíjpénztári sikerek után, önálló pénzügyi vállalkozást alapít az Aegon Magyarország a jelzáloghitel tevékenység megkezdése céljából - jelentette ki a biztosító elnök-vezérigazgatója.

A társaság az év utolsó negyedévében kezdi meg működését és 3-5 éven belül 5-10 százalékos piaci részesedést szeretne elérni. Kepecs szerint a jelzálogintézmény megalapítására a biztosító saját forrásai elegendőek. Az Aegon nem kíván egyéb területeken versenyezni a hazai kereskedelmi bankokkal. Termékei között szerepelni fognak mind a forint alapú mind pedig a deviza alapú jelzáloghitelek. Természetesen új és használt lakás vásárlást, felújítását is szeretnék finanszírozni de szabad felhasználásra is folyósítanak majd hiteleket. Azonban, a törvényi szabályozásnak köszönhetően, nem folyósítanak majd kamattámogatott hiteleket és rövid távon azt sem tervezi, hogy refinanszírozóként jelennek meg a jelzálogpiacon. A társaság a piacra való sikeres betörés érdekében elsősorban a már meglévő tanácsadói állományára támaszkodik(2500 fő), valamint még 12 "hitelcentrumot" szeretne létrehozni a jelenleg is működő 10 ügyfélszolgálati iroda mellé, amelyek szintén bekapcsolódnak majd a hitelezésbe.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG