Magánnyugdíj-pénztárak hozamai 2005-ben: a nyertesek és a vesztesek

Pénzcentrum
2006. március 10. 10:45

A korábbi évekhez képest jó teljesítményt nyújtottak 2005-ben a hazai magánnyugdíj-pénztárak, melyek hozamai jócskán meghaladták az infláció mértékét - derül ki a PSZÁF legfrissebb adatiból. A teljesítmények összehasonlítására azonban alkalmasabb az elmúlt 5 év átlagos hozamait figyelembe venni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az alábbi táblázat az egyes magánnyugdíj-pénztárak bruttó, nettó, valamint a pénztárak referencia hozamait tartalmazza. A pénztárválasztásnál azonban nem az éves hozamokat, hanem sokkal inkább az elmúlt 5 év átlagos éves hozamait érdemes figyelembe venni. (Az átlagos éves hozamokat a pénztárak a 2001-2005. évek pénztári szintű nettó éves hozamaik alapján, mértani átlagformulával számolták ki.)


Átlagos infláció: 5.22 % (az átlaghozamokkal azonos módon, a 2001-2005. évekre számítva).

A hazai magánnyugdíj-pénztárak a hazai kötvénypiacon elérhető hozamoknál kedvezőbb teljesítményt nyújtottak, vélhetően elsősorban a részvény kitettségnek köszönhetően.


Érdekes megfigyelni, hogy a legjobban teljesítő nyugdíjpénztárak azok, amelyek bank/biztosító csoporttól függetlenek, így saját maguk tudják kiválasztani a vagyonkezelőket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?