7 °C Budapest

10 elképesztő házi praktika, amivel csak az idődet vesztegeted: fabatkát sem érnek

2020. augusztus 20. 13:01

Mind ismerjük azokat a házi praktikákat, amelyek egyszerű és gyors sikert ígérnek a kertben, a ház körüli teendőkben vagy a főzésben, viszont amikor kipróbálja az ember, kudarc a vége. Érdemes minden ilyen fortélyt egészséges gyanakvással kezelni, ugyanis lehet, hogy az a tanács, amitől azt várnánk, megkönnyíti az életünket, hatástalan, vagy még baj is lehet belőle. Mutatjuk a 10 kedvenc házi praktikánkat, amik jó eséllyel nem működnek.

Vannak praktikák, amelyek hatásosak lehetnek a telfonserpenyő veszélytelen megtisztítására, a cigiszag kiűzésére a lakásból, vagy a megfelelő dinnye kiválasztására, és aláírjuk, az ecet szinte bármire jó. Vannak azonban olyan tippek, trükkök, fotélyok, amik csak bosszúságot okoznak, vagy teljesen hatástalanok, mégis csodamódszerként vannak beállítva. Összeszedtük azt a 10 házi praktikát, amivel nem érdemes próbálkozni, mert csalódás lehet a vége.

Kellemetlen szagokat elűző bűvös rozsdamentes acél

Ez egy olyan legenda, amelyre a teleshop reklámok, és a háziasszonyoknak szóló magazinok előszerettel erősítenek rá: a hagyma, fokhagyma kellemetlen szagától a kézen meg lehet szabadulni, ha rozsdamentes acél tárgyhoz dörzsöljük a kezünket. Mondván, hogy az acél megköti a kellemetlen szagokat okozó molekulát. Működik? Aligha. Inkább dörzsöljük át citromlével a kezünket, az majd elmulasztja a hagymabűzt.

Tojás szétválasztása műanyag flakonnal

Rengeteg videó bizonyította, milyen egyszerűen el lehet választani a tojásfehérjét a sárgájától úgy, hogy egy pet palackkal "kiszippantjuk" a sárgáját a fehérjéből. Igen, ha nem sérül meg a művelet közben a sárgája, és nem folyik szét. Esetleg, ha nem ügyesen emeljük ki a tálból, még vissza is toccsanhat a fehérjébe. Ez a módszer különösen nem ajánlott, ha piskótát készítünk például, ahol nem lehet egy csepp sárgája sem a fehérjében, különben nehéz lesz habot verni belőle.

Ehelyett mindenkinek javasoljuk a hagyományos módszert, hogy már akkor válasszuk külön a fehérjétől a sárgáját, mikor feltörjük a tojást, annak héjával. Ha pedig már elrontottuk és a sárgája még egyben benne csücsül a fehérjében, akkor halásszuk ki óvatosan merőkanállal, hogy biztos ne sérüljön.

Gyanútlan szamóca esete a szívószállal

Bárhogy hívjuk, szamócának vagy epernek, a praktika amellyel "könnyedén" ki lehet csumázni, hatalmas átverés. Azt tanácsolják ugyanis előszeretettel, hogy a gyümölcs aljába szúrjunk szívószálat, és alulról lökjük ki a csumáját, így nem lesz ragacsos a kezünk, nem kell jó részeket kivágni, és biztos nem marad benne a "kemény rész". Biztos.

Ennek a műveletnek a vége, ha nem épp a tökéletes állagú, és nagyságú eprekkel kísérletezünk, csak trancsírozás lehet. Aki epret akar csumázni, pokolra kell annak menni... egyszerűen meg kell dolgozni a hagyományos kézzel kipiszkálós, késsel kivágós módszerrel, nincs rövidebb út egy szívószálon keresztül.

Palacsinta csodák ketchupos flakonnal

Moss tisztára egy ketchupos - vagy majonézes, mustáros, tusfürdős, akármilyen - flakont, töltsd fel palacsintatésztával, és süss, alkoss, gyarapíts! Igazi palacsintakölteményeket varázsolhatsz, amelytől mosoly fakad a férjed, gyermeked arcán, ezzel a trükkel te leszel az apák császára, stb. Az apróbetűs rész az, hogy a megfelelő állagú palacsintatészta nélkül ennek csak csalódás, dühöngés, vagy akár válás is lehet a vége - hiszen egy rosszul elsült palacsintasütés minden embernek kihozza a legsötétebb oldalát.

Tökéletes unikornis mintás palacsinta ugyanúgy csak a YouTube-séfek filterektől csillógó álomvilágában létezik, ahogy a mikróban 2 perc alatt elkészíthető csodamuffin, vagy glutén-tojás-cukor és tejmentes piskóta sem, ami éppen olyan mint az eredeti. Hogyha ezt elfogadjuk, az életünk sokkal könnyebb, boldogabb lesz.

Mobil + WC-papír guriga = profi hangrendszer

Már a feltételezés is abszurd, hogy attól, hogy a telefonod hangzását felturbózhatod azzal, ha gurigákból  meg műanyag poharakból összeeszkábálsz egy állványt neki. Nem csak hülyén néz ki, a hatása csapnivaló. Ha jó hagzást akarsz, akkor vegyél rendes hagszórót, a gurigák, poharak, egyebek pedig mehetnek a szelektívbe, ahová valók.

Így maradnak frissek a vázában a virágok?

Gyakori tanács, hogy a vázába helyezett vágott virág tovább friss marad, ha érmét dobsz a vízbe, merthogy az érmék megkötik a baktériumokat, amiktől a csokor elrohadna. Ez a tévedés onnan jön, hogy az érmék tartalmaznek rezet, amely köztudottan a baktériumok ellensége. A valóság az, hogy a 65%-nál magasabb réztartalommal bíró ötvözetek képesek deaktiválni bizonyos baktériumokat. Nade van a mai forintérmékben ennyi réz?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB adatai szerint az 5 és 20 forintos réz (75%)-nikkel (4%)-cink (21%) ötvözet, a 10-es és az 50-es réz (75%)-nikkel (25%) ötvözet, a 100-as színesfém ötvözet (a körgyűrű réz (65%), nikkel (15%) és cink (20%) ötvözete; belső része - magja - réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözete), a 200 forintos körgyűrűje pedig aranysárga színű réz (75%)- nikkel (4%)-cink (21%) ötvözet, belső része (magja) réz (75%)-nikkel (25%) ötvözet (bimetál). Hol a hiba akkor?

A bökkenő, hogy a szilárd réz anyagok atmoszferikus körülmények között képesek antimikrobiális hatásukat, például egy rézkilincs, ami a szabad levegőn van. Ezért is van, hogy a rézcsöveknek van ívóvíztisztító hatásuk, de a baktériumokat nem pusztítják el maradéktalanul. Ha jót akarsz inkább cukrot vagy vodkát öntesz a vízbe.

Rakj keresztbe egy fakanalat és akkor nem fut ki a...

... de igen, kifut. Ezzel a praktikával megint az a baj, hogy univerzálisnak gondolják sokan, pedig ha csurig van az edény, akkor csinálhatsz akármit, nem fog működni. Hogyha tejjel, tejszínnel főzöl, az kifut, ha nem figyelsz, ha van fakanál, ha nincs. Viszont pélsául rántásos levesek vagy a rizs habját, ha nincs teljesen tele az edény, meg tudja állítani ez a praktika.

(Ne) tartsd az elemeket a hűtőben

Te is hallottad már, hogy az elemek tovább maradnak feltöltve, ha a hűtőben tartod őket? Valójában a hideg még tönkre is teheti azokat. Ennyi erővel az autó akkumulátor sem merülne le olyan gyorsan télen, pedig tudjuk, hogy lemerül. Tartsd az elemeket szobahőmérsékleten, és olyasmit tárolj a hűtőben, aminek tényleg ott a helye.

A só kihozza a vörösbor foltot a ruhából

Nem hozza ki, de nem is ez a legnagyobb baj. Vannak olyan kényes ruhaanyagok, amelyet sóval, és egy kis dörzsöléssel olyan prímán tönre lehet tenni, amelyre semmilyen borfolt nem lenne képes. Manapság már egész jó folttisztítókat kapni így a 21. században, ezért érdemes a speciálisan erre kifejlesztett megbízható szereket bevetni, ha fontos számunkra a ruhadarab.

Ha valaki mindenképp házi praktikával próbálkozna, akkor a még nedves borfoltra a macskaalmot, a már beszáradtra a borotvahabot ajánljuk, de a siker itt sem minden esetben garantált.

Ha a krumplit alma mellett tárolod...

... akkor várhatod, hogy ettől majd nem fog kicsírázni, mert egyáltalán nem hatja meg a krumplit az almák jelenléte, és ugyanúgy szemérmetlenül kicsíráznak. A krumplit legjobb hűvös, sötét helyen tárolni, ha az elkerülhetetlen természetes folyamatot szeretnéd elodázni valamivel. A hűvös helyet egyébként az almák is szeretik, burgonya ide, krumpli oda.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm