Filléres csodaszerből spájzoltak be a magyarok: nem is hinnéd, mi mindenre jó

2020. augusztus 17. 16:47

Tavasszal eszeveszett felhalmozásba kezdtek a magyarok: összevásároltak mindent a tisztítószertől kezdve a liszten át egészen az ecetig. Szerencsére nem kellett szigorú karanténintézkedéseket, kijárási tilalmat bevezetni Magyarországon, így viszont a rengeteg áru csak áll a hazai spájzokban, kamrákban. Például az ecet is pont olyan, amiből egy átlag háztartás évente pár palackkal vesz: most meg rengetegen több literrel betáraztak. Alább mutatunk pár háti praktikát, hogy legyen valami haszna is az otthoni ecetkészleteknek, ne csak porosodjanak a polcon a flakonok.

Brutális felvásárlásba kezdtek tavasszal a magyarok, főképpen miután a vírus megjelent Európában is, és egyes országok már komolyabb intézkedéseket vezettek be a járvány miatt. A magyar lakosság döntő többsége elkezdett aggódni, ez jelentős viselkedésbeli változásokat hozott ki az emberekből: a GfK Hungária tavaszi felmérése szerint például a magyar háztartások döntő többsége vásárlásait a korábban leginkább látogatott élelmiszer boltokban bonyolította, de a lakosság 16 százaléka boltot váltott - a más boltba járók döntését befolyásoló tényezők között a fizikai közelség vagy a korábbi bolt zsúfoltsága állt. A fertőtlenítőszer volt a legkeresettebb termék, mégis csupán a lakosság egyharmada számára volt kiemelkedően fontos.

Tapasztalhattuk, milyen az, mikor valamelyik boltban hiánycikk a liszt, az élesztő, és jobb híján sokan ecetből is bespájzoltak, hiszen ha nincs más, tisztítószernek, fertőtlenítőnek az is jó lehet. A komolyabb járvány, és a durvákk karanténintézkedések elmaradtak, és áruhiány sem ütött be Magyarországon, úgyhogy most sokaknál állhat a spájzban a korábban betankolt liszt, tészta, tartós élelmiszer. És perce az ecet is flakonszámra: ez is tipikusan olyan dolog, amiből a legtöbben évente maximum 1-2 palackkal vesznek - most meg ránk maradt egy csomó.

Mutatunk pár olyan házi praktikát, amelyekhez pont kapóra jön, hogy pár hónapja betáraztál ecetből. Így valami haszna is lesz, nem csak áll a kamrában!

Viszlát szagok!

Az ecet remekül elnyeli, semlegesíti a szagokat: az állatszagtól kezdve a cigiszagon át egészen a kukabűzig. Tegyél ki egy kis edénybe ecetet azokra a helyekre, ahol kellemetlen szagokat tapasztalsz. A konyhát remekül szagtalaníthatod, ha egy bögre ecetet két bögre vízzel felforralsz. Ha a ruháknak, függönyöknek van nagyon kellemetlen szaga (mondjuk a cigitől), akkor a mosógépbe is tehetsz egy keveset.

Csodát tesz a mikróval

Mindenkivel megesett már, hogy valamit túl sokáig hagyott a mikróban, az étel pedig szétfröcsögte az egész készüléket - miután kihűlt, aztán pedig tényleg hosszadalmas kitakarítani. Viszont, ha van otthon ecet, akkor sokkal könnyebb dolgod van: egyszerűen dobj be a mikróba egy csésze vízben nyeged csésze ecetet - ha gondolod, pár csepp citromlé is mehet bele. Mindezt mikrózd 3-5 percig, majd hagyd kihűlni. És láss csodát: a makacs szennyeződéseket is simán le tudod törölni a mikró belsejéből!

A kocsiban is hasznát veszed

A szobák mellett az autódból is kiűzheted a rossz szagokat az ecet segítségével: a művelet is majdnem ugyanaz, hagyj egy csésze ecetet éjjelre a kocsiban, és láss csodát! Az ablaktörlőket is leápolhatod időnként egy ecetes ronggyal, így nem csak csíkmentesen fognak törölni a lapátok, de télen kisebb eséllyel fognak ráfagyni a szélvédőre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mosásnál is jól jöhet

Mint fentebb írtuk, a ruhák szagtalanítására remekül alkalmaz az ecet, de ez még nem minden! Mindenkinek van olyan fehér ruhája, ami egy idő után besárgult már a verejtékfoltoktól: önts közvetlenül az érintett területre egy kis ecetet, majd pedig sikáld bele. Emellett házi szövetfrissítőt is gyárthatsz: tölts ecet és víz 1:3 arányú keverékét, illetve némi illőolajat egy pricnibe. Az így kapott keveréket egyszerűen permetezd a ruhára, majd hagyd megszáradni.

Nem csak tisztítószer

Emellett száraz sampont is lehet készíteni belőle: adjunk hozzá egy teáskanál ecetet egy csésze vízhez, majd fújjuk a hajtövekre. Emellett, manikűr és pedikűr előtt is érdemes ecetes vízbe áztatni a körmöket - ha lakkozni is akarsz, akkor az ecettől tartósabb is lesz!

Sőt, ha rádjön a mulaszthatatlan csuklás, akkor is jól jön az ecet a háznál. A mechanizmus pontosan nem ismert, de egy teáskanál ecet vízbe keverve simán elmulasztja a legvadabb csuklásrohamot is. A véraláfutások is könnyebben eltűnnek, ha ecettel borogatod őket: javítja az adott területen a vérálamlást, könnyebben felszívódik a folt. Simán tegyél a véraláfutásra ecetes vattát 30 percre, ezt napi kétszer kell megismételni, ameddig el nem tűnik a folt - kezelés után érdemes lemosni a bőrt.

Rovarcsípésekre is alkalmazhatod a borogatást, de akár a haj tetvek elleni küzdelemben is hasznát veheted az ecetnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm