14 °C Budapest

Nem állunk jobban, mint fél éve: egyre kevesebb a megtakarítás

Pénzcentrum
2012. április 12. 14:01

Egyre többen ismerik fel, hogy a jövőjük anyagi biztonságáról való gondoskodás elsősorban a saját feladatuk, nem pedig az államé. Az egyéni felelősségvállalásban tapasztalt pozitív tendencia ellenére 36-ról 34-re csökkent a lakosság öngondoskodási képességét kifejező OTP Öngondoskodási Index értéke. Az elhúzódó válság miatt sokan élték fel tartalékaikat, az anyagi pozíciójuk romlása és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság miatt pedig jelenleg kevesebben tervezik, hogy a közeljövőben megtakarítást indítanak.

Az OTP Öngondoskodási Index 2012. márciusi, 34 pontos eredményét ismertetve Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte: "A nehezebb körülmények között sem szabad lemondani arról, hogy a jövőnkről gondoskodjunk. Nem csak nagy összegekkel, hanem havi pár ezer forinttal is sokat tehetünk azért, hogy növeljük anyagi biztonságunkat."

Az OTP vezérigazgató-helyettese példaként az árfolyamgát révén felszabaduló jövedelmek megtakarítását említette: "A családi kasszában maradó többletet, vagy annak egy részét érdemes előrelátó módon félre tenni, hogy a tehercsökkenés ne csak ma jelentsen könnyebbséget, hanem hosszabb távon is növelje a pénzügyi lehetőségeket. Az árfolyamgát révén csökkenő törlesztőrészletek mellett érdemes például lakástakarékpénztárral takarékoskodni, mert így állami támogatással is ki lehet egészíteni a megmaradó jövedelmet. A megtakarítási idő végén az állami támogatással gyarapodó összeget - akár a konstrukcióhoz kapcsolódó kedvezményes forintkölcsönnel kiegészítve - előtörlesztésre lehet fordítani, így hosszabb távon is csökkenteni lehet a terheket."

Csökkenő lakossági tartalékok

2011 júniusa óta 63%-ról 56%-ra csökkent azok aránya, akik rendelkeznek valamilyen pénzügyi öngondoskodási formával. Leggyakrabban váratlan helyzetre tartalékolnak az emberek, ám tavaly nyár óta folyamatos csökkenés tapasztalható a "vésztartalékokban" is. Míg 2011 júniusában a válaszadók 28%-a rendelkezett az előre nem látható helyzetekre félretett pénzzel, idén márciusban már csak 23%. Egyre hosszabb időre elegendő viszont a vésztartalék: szűkre fogott kiadásokkal most átlagosan 20 hónapig tudnának megélni azok, akiknek van ilyen megtakarítása. Tavaly nyáron átlagosan 16 hónapra volt elegendő a félretett pénz. A növekedés arra utal, hogy elsősorban azok élték fel a vésztartalékot, akik kisebb megtakarítással rendelkeztek.
A tartalékok csökkenése szinte valamennyi pénzpiaci megtakarítási formát érintette. Csupán két forma - az egészségpénztár és a START számla - esetében nem tapasztalható szignifikáns változás. Szembetűnő a csökkenés viszont a legnépszerűbb megtakarítási konstrukció, a lekötött betét esetén, ahol tavaly nyár óta 7 százalékpontos csökkenés látható: 2011 nyarán 20%, jelenleg pedig csupán 13% rendelkezik lekötött betéttel. Alacsonyabb lett az egy főre eső öngondoskodási formák száma is. 2011 júniusában a vizsgált 15 konstrukcióból átlagosan 1,5-tel rendelkeztek a válaszadók, jelenleg csak 1,1-gyel.

A végtörlesztés is szerepet játszott a megtakarítások felélésében

Az összes megkérdezett 16%-ának volt olyan devizahitel tartozása tavaly szeptemberben, amelynél élhetett végtörlesztéssel. Közülük majdnem minden ötödik (19%) kedvezményes árfolyamon fizette vissza a tartozását. Az érintett devizahitelesek 8%-a saját forrásból, 5% saját forrásból és kölcsönből, 6%-a pedig teljes mértékben hitelből végtörlesztett.

A szűkülő anyagi lehetőségek miatt kevesebben terveznek új megtakarítást

A korábbi mérések eredményével megegyezően az emberek 58%-a készít pénzügyi tervet a következő hónapra, hosszabb távon pedig továbbra is jóval alacsonyabb ez az arány: a következő évre 24%, öt-tíz évre 7%, évtizedekre előre pedig csupán 4%. Nincs szignifikáns változás a megtakarítási célok esetében sem: hosszabb távú megtakarítási célokkal a megkérdezettek egyharmada rendelkezik csupán.
A konkrét öngondoskodási formákkal kapcsolatos tervek esetén viszont jelentős változások tapasztalhatóak. 2011 nyaráról 2011 őszére 42%-ról 46%-ra nőtt a konkrét öngondoskodást tervezők aránya - miközben a tényleges megtakarítási formákkal rendelkezők aránya már akkor is csökkenő tendenciát mutatott. Idén tavasszal azonban az őszi adatokhoz képest érzékelhető visszaesést mért a kutatás: 41%-ra csökkent azok aránya, akik bármilyen öngondoskodási formát terveznek.

Pénzügyi kényszerek érzékelhetőek az öngondoskodás nem pénzügyi területein is

A pénzügyi lehetőségek szűkülésével az öngondoskodás különböző területeinek rangsorolásában egyre hátrébb kerül a pénzügyi öngondoskodás. A környezetvédelem terén pedig jól látszik, hogy elsősorban azok a környezetvédelmet is szolgáló tettek erősödnek, amely a pénztárcánkat is érinti - így például mind többen takarékoskodnak az árammal, a csapvízzel és a gázzal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Változatlan borúlátás, erősödő tudatosság

Az emberek döntő többsége továbbra is bizonytalannak ítéli meg a jövőbeni pénzügyeit: 74%-a látja kiszámíthatatlannak a pénzügyi helyzetét hosszabb távon, és 70% a következő évekről is ugyanezt gondolja. Nincs érdemi változás abban sem, hogy a megkérdezettek 4/5-e szerint nem lesz elegendő az állami nyugdíja a tisztességes öregkori megélhetéshez.

A bizonytalan kilátások és az állami nyugdíjjal kapcsolatos aggodalmak ellenére továbbra is többségben vannak azok, akik elsődlegesen állami felelősségnek tartják a tisztességes öregkor biztosítását, de biztató jel, hogy egyre többen ismerik fel a saját felelősségüket is.
Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az egyéni felelősségvállalásban tapasztalható pozitív tendenciával kapcsolatban kiemelte: "Az öngondoskodásban fontos szerepet játszik a tudatosság, a saját felelősség felismerése azonban csak az első lépés. Az OTP Bank abban is segítséget kíván nyújtani, hogy megmutassa, mit tehetnek az emberek a jövőjük biztonságáért. Az OTP Öngondoskodási Index mellett ezt szolgálják a bank olyan kezdeményezései, mint az Alma Mater program, amelynek keretében OTP-s vezetők pénzügyi edukációs foglalkozást tartanak középiskolákban, vagy a Takarékossági Világnaphoz kapcsolódó országos kampány, amellyel a tudatos pénzügyi tervezés gondolatát próbáljuk minél több emberhez eljuttatni."

Az elhúzódó válság az Index eredményén is érezteti hatását

Már a tavalyi októberi felmérésben is érzékelhető volt a válság hatása: enyhe mértékben csökkentek a lakosság pénzügyi tartalékai, ezzel párhuzamosan viszont nőtt a megtakarítási szándék és felértékelődtek az öngondoskodás nem pénzügyi területei, a család és az egészségmegőrzés szerepe. Az ellentétes hatások azonban kiegyenlítették egymást, így az Index értéke júniusban és októberben is 36 pont volt.

A 2012. március adatfelvétel alapján látható, hogy a válság elhúzódása miatt is folytatódó tendencia a lakossági tartalékok csökkenése. Ugyanakkor kevesebben érzik úgy, hogy a közeljövőben újabb öngondoskodási formát tudnának indítani. A válság mindennapokban tapasztalható negatív hatásai a tervekben, attitűdökben is érzékeltetővé váltak: a legfontosabb a napi megélhetés, a távolabbi jövőről való gondoskodás pedig jelenleg kevésbé aktuális. A túlsúlyba kerülő negatív irányú változások miatt 34 pontra csökkent az OTP Öngondoskodási Index értéke.

Bár az Index értéke csökkent, a kutatásból jól látható, hogy egyre többen ismerik fel a saját felelősségüket. Ez egy nagyon fontos eredmény, hiszen az öngondoskodás egyik legfontosabb tényezője a tudatosság: annak a felismerése, hogy nem várhatjuk mástól, hogy jövőnk anyagi biztonságát megteremtse.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem