7 °C Budapest

Amit soha nem mertél megkérdezni a betétedről: itt a válasz

Pénzcentrum
2013. április 11. 05:29

A ciprusi betétesek esete rávilágított, hogy ha a bankok bajba kerülnek akár a megtakarításunk nagy részét is elveszíthetjük. Kezdetben akár a legkisebb megtakarítások összegéből is elvontak volna, hogy kisegítsék a bajban lévő bankokat, de végül "csak" a 100 ezer euró feletti betéteseknek kell vesztességgel számolnia. Az ügy tanulságain kiindulva az európai szabályozás abba az irányba indulhat el, hogy a bankok bajba kerülése esetén a nagybetétesek is hozzá kell járulni a pénzügyi helyzet rendezéséhez. De ez inkább előrelépésnek tekinthető a megtakarítások védelmében, hiszen eddig a csőd volt az első figyelmeztetés, ami a biztosítással nem rendelkező betétek teljes elvesztését jelentette. De, ami leginkább izgathatja a magyar betéteseket, hogy mit kell tennünk, ha nem akarunk a ciprusiak sorsára jutni?

Jelenleg is védelem alatt állnak a 100 ezer euró alatti betétek. Ez a jelenlegi árfolyamon közel 30 millió forintos védelmet jelent a megtakarítóknak, ami alatt nem veszíthetik el a pénzüket. Magyarországon erre az OBA, az Országos Betétbiztosítási Alap ad garanciát. Az alap közbeavatkozására már itthon is többször volt szükség, mint például a Jógazda Takarékpénztár csődje kapcsán, amikor 8,5 milliárdot fizetett ki a betéteseknek egy hónapon belül.

A készülő európai bankbiztonsági direktíva valóban azt fogja tartalmazni, hogy a bajba jutott bankok helyzetének rendezése során akár a 100 ezer euró feletti nagybetétesek is áldozatvállalásra késztethetők - erősítette meg a múlt héten már elhangzott információt egy finn televíziós nyilatkozatban Olli Rehn. De ez az európai szintű változás biztonságosabbá teszi a betétképzést, hiszen már egy esetleges vészhelyzetben értesülnek a betétesek a bank helyzetéről.


Ilyen vészhelyzetben lesz lehetőség az esetleges új szabályozással, hogy a 100 ezer euró feletti betétek összegéből a bank működőképessége helyreállítható legyen. Ez előrelépést jelent, hiszen nem a bank csődjekor ébredhetnek (túl későn) a megtakarítók és nem veszítik el teljes mértékben a biztosított összegen felüli megtakarításaikat. Ehhez természetesen szükség van egy európai szintű bankfelügyeletre is, ami időben képes felismerni a hitelintézeteket veszélyeztető eseményeket. Ha ez megvalósul, akkor elmondható, hogy a ciprusi történések után a betétesek nagyobb biztonságban tudják a pénzüket a bankokban, mint korábban.

Bedőlhet a bankom?

A magyar bankrendszer Európa egyik legstabilabb bankrendszere, tőkemegfelelési mutatója alapján pedig a legstabilabb - így fogalmazott a Magyar Bankszövetség elnöke. Év végén a magyar bankok átlagos tőkemegfelelési mutatója közel 15% volt. Ez azt jelenti, hogy ha az összes betétes megrohamozná a bankokat, akkor a 100-ból 15 meg is kapná a pénzét. Ami nagyon jó aránynak számít. A pénz fennmaradó része a bankok által kihelyezésre került, amint visszafizetik ezek az összegeket a betétek is kifizethetővé válnak.

Patai: aki Matolcsyn gúnyolódik, Magyarország ellen dolgozik

Ez persze a bankrendszer egészére igaz. A már említett Jógazda Takarékpénztár esetén például 2011-ben is majdnem 5 ezer betétes került bajba. A 100 ezer euró alatti betétesek egy hónapon belül pénzükhöz jutottak az OBA-Nak köszönhetően.

Mit tegyünk, ha 30 milliós védelem nem elég?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kisbetétesek tulajdonképpen biztonságban érezhetik 100 ezer euró alatti betétjeiket. Azonban az e feletti összegű betétek védelmét is biztosítani lehet, ha az ügyfél több bankban helyezi el a betéteit. A biztosítás ugyanis bankonként vonatkozik az ügyfelekre, tehát a betétek felosztásával, több hitelintézetnél való elhelyezésével a 100 ezer eurónak többszörösét is biztosíttatni lehet. A privát banki ügyfelek többsége, vagyis a nagybetétesek, már eddig is több (általában 2-3 ) számlával rendelkeztek, bankonként pedig átlagosan 30 millió forintnyi betétállományt birtokolnak (ami nagyjából éppen a 100 ezer eurós összeghatárnak felel meg).

Mivel az egyéni vállalkozók jogilag elkülönülnek a magánszemélyektől, az ugyanazon személy háztartásának és egyéni vállalkozásának a banki számlái és betétei - a betétbiztosítás szempontjából - külön betéteknek minősülnek. Ezért lényegében véve akár egy bankon belül több betétállományra is vonatkozhat a garancia.

Kereshetünk más megtakarításokat is. Például értékpapírszámlát nyithatunk vagy a magyar államkincstár rendszerein keresztűl állampapírt vásárolhatunk, de lehet megoldás más befektetési forma is, mint például az arany vásárlás. Ezek többségének kockázata is magasabb, mint a betéteknek, de hasonló befektetéseknél is elérhető biztosítás.

Magyarországon is létezik a befektetéseket védelmező alap, amely a betétbiztosítási alaphoz hasonlóan tagsági formában működik. Ez 20 ezer euró összeghatárig biztosít. A befektetők továbbá csak 1 millió forintig élveznek teljes garanciát, ugyanis az e feletti összegekért 20 ezer euróig csak legfeljebb 90 százalékban biztosítja az alap. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a teljes 20 ezer eurós garanciát azok a befektetők kaphatják meg, akik például egy brókercég csődje esetén keddi árfolyamon számolva körülbelül 22000 euróval rendelkeztek, mivel az 1 millió forint (3300 euró) feletti összegekre csak 90 százalékos garanciát vállal az alap.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 08:26
A múlt század közepén a legtöbb országban a cégek voltak az egyik legjelentősebb adóbefizetők, a tel...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem