MRI image of brain showing area of Alzheimer patient.

Meglepő dolog derült ki az emberi agyról: a kutatók is megdöbbentek, mire bukkantak

2024. március 12. 15:41

Egy új kutatás, amely többnyelvű résztvevők agyi aktivitását vizsgálta különböző nyelveken elhangzó szövegek hallgatása közben, arra a következtetésre jutott, hogy az anyanyelvükön kevesebb agyi reakciót váltanak ki, mint más ismert nyelveken, ami azt sugallja, hogy az anyanyelvi feldolgozás hatékonyabb az agyban - számolt be a Reuters.

Egy friss kutatás, amely többnyelvű emberek bevonásával készült, új betekintést nyújt abba, hogyan dolgozza fel az agy a nyelveket. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) McGovern Institute for Brain Research munkatársai által végzett tanulmányban a résztvevők agyi aktivitását funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó módszerrel vizsgálták, miközben különböző nyelveken olvasott szövegeket hallgattak.

A kutatás során megfigyelték, hogy azokban az agykéreg területeken, amelyek a nyelvfeldolgozáshoz kapcsolódnak, megnőtt az aktivitás azon nyelvek hallgatása közben, amelyeket a résztvevők jól ismertek. Ez összefüggésbe hozható azzal a tényezővel, hogy ismerős nyelvek esetén az agy képes teljes mértékben aktiválni a nyelvi műveleteket. Evelina Fedorenko, az MIT idegtudósa és a tanulmány vezető szerzője szerint ez lehetővé teszi a szavak jelentéseinek elérését és komplex jelentések feldolgozását.

Azonban egy érdekes kivételt is észleltek:

sok résztvevő esetében az anyanyelvükön történő hallgatás kisebb agyi reakciót váltott ki más ismert nyelvekhez képest.

Olessia Jouravlev, a Carleton Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője szerint ez arra utalhat, hogy az anyanyelvi feldolgozás hatékonyabbá válik a poliglottoknál. A tanulmány 34 résztvevőjének - 20 férfi és 14 nő - agytevékenységét vizsgálták többféle nyelven elhangzó szövegrészletek hallgatása közben. A résztvevők között voltak

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • angol,
  • francia,
  • orosz,
  • spanyol,
  • holland,
  • német,
  • magyar
  • és mandarin anyanyelvűek.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél több jelentést tudnak kivonni egy adott nyelvi inputból a résztvevők, annál nagyobb aktivitást mutatnak az agyuk nyelvi régiói - kivéve az anyanyelvet. Saima Malik-Moraleda szerint ez arra utalhat, hogy az anyanyelven való kommunikáció során hatékonyabban tudjuk értelmezni és feldolgozni a jelentéseket. A kutatócsoport megfigyelte ezt a jelenséget leginkább akkor, amikor bibliai történeteket hallgattak - ezek egyszerűbb nyelvezete miatt lehetett markánsabb.

Bár sok kutatás foglalkozik nyelvi nehézségekkel küzdő egyénekkel, fontos olyan személyeket vizsgálniuk, akik kiemelkednek valamely funkcióban - mint például a poliglottok -, mivel ez segíthet jobban megérteni egy adott kognitív vagy idegi infrastruktúra működését

- hangsúlyozta Evelina Fedorenko. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem