21 °C Budapest
MRI image of brain showing area of Alzheimer patient.

Meglepő dolog derült ki az emberi agyról: a kutatók is megdöbbentek, mire bukkantak

2024. március 12. 15:41

Egy új kutatás, amely többnyelvű résztvevők agyi aktivitását vizsgálta különböző nyelveken elhangzó szövegek hallgatása közben, arra a következtetésre jutott, hogy az anyanyelvükön kevesebb agyi reakciót váltanak ki, mint más ismert nyelveken, ami azt sugallja, hogy az anyanyelvi feldolgozás hatékonyabb az agyban - számolt be a Reuters.

Egy friss kutatás, amely többnyelvű emberek bevonásával készült, új betekintést nyújt abba, hogyan dolgozza fel az agy a nyelveket. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) McGovern Institute for Brain Research munkatársai által végzett tanulmányban a résztvevők agyi aktivitását funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó módszerrel vizsgálták, miközben különböző nyelveken olvasott szövegeket hallgattak.

A kutatás során megfigyelték, hogy azokban az agykéreg területeken, amelyek a nyelvfeldolgozáshoz kapcsolódnak, megnőtt az aktivitás azon nyelvek hallgatása közben, amelyeket a résztvevők jól ismertek. Ez összefüggésbe hozható azzal a tényezővel, hogy ismerős nyelvek esetén az agy képes teljes mértékben aktiválni a nyelvi műveleteket. Evelina Fedorenko, az MIT idegtudósa és a tanulmány vezető szerzője szerint ez lehetővé teszi a szavak jelentéseinek elérését és komplex jelentések feldolgozását.

Azonban egy érdekes kivételt is észleltek:

sok résztvevő esetében az anyanyelvükön történő hallgatás kisebb agyi reakciót váltott ki más ismert nyelvekhez képest.

Olessia Jouravlev, a Carleton Egyetem kutatója és a tanulmány társszerzője szerint ez arra utalhat, hogy az anyanyelvi feldolgozás hatékonyabbá válik a poliglottoknál. A tanulmány 34 résztvevőjének - 20 férfi és 14 nő - agytevékenységét vizsgálták többféle nyelven elhangzó szövegrészletek hallgatása közben. A résztvevők között voltak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • angol,
  • francia,
  • orosz,
  • spanyol,
  • holland,
  • német,
  • magyar
  • és mandarin anyanyelvűek.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél több jelentést tudnak kivonni egy adott nyelvi inputból a résztvevők, annál nagyobb aktivitást mutatnak az agyuk nyelvi régiói - kivéve az anyanyelvet. Saima Malik-Moraleda szerint ez arra utalhat, hogy az anyanyelven való kommunikáció során hatékonyabban tudjuk értelmezni és feldolgozni a jelentéseket. A kutatócsoport megfigyelte ezt a jelenséget leginkább akkor, amikor bibliai történeteket hallgattak - ezek egyszerűbb nyelvezete miatt lehetett markánsabb.

Bár sok kutatás foglalkozik nyelvi nehézségekkel küzdő egyénekkel, fontos olyan személyeket vizsgálniuk, akik kiemelkednek valamely funkcióban - mint például a poliglottok -, mivel ez segíthet jobban megérteni egy adott kognitív vagy idegi infrastruktúra működését

- hangsúlyozta Evelina Fedorenko. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm