Classroom with blackboard

Már szavaztak is a 6 napos iskolahétről: egyértelmű a döntés, így készülnek a szülők

2022. augusztus 31. 13:03

A szülők többsége nem támogatja a 6 napos iskolai hetet - derült ki a Pénzcentrum felméréséből, amelyen több mint 6000 olvasónk mondta el vélemnyét. A legtöbbeknek az az aggálya, hogy a szombati tanítás teljesen felborítaná a család életét. Kedden derült ki, hogy egy győrszentiváni iskola úgy spórolna a fűtési költségeken, hogy meghosszabbítanák a téli szünetet a szombati tanítási napokkal. Az oktatási igazgató szerint így két heti fűtést meg tudnak spórolni.

Több mint 6000 olvasónk mondta el véleményét a 6 napos iskolahétről. A téma kedden robbant be a magyar köztudatba, amikor kiderült, hogy szombaton is lesz tanítás egy győrszentiváni általános iskolában, hogy ezzel december 19-től január 6-ig tarthasson a téli szünet, így pedig spóroljanak a fűtésen.

A döntés hátteréről és az egyeztetésekről Hardi Titusz, a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolát fenntartó Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója beszélt a Portfolio Checklistben. Mint elmondta, két hét fűtési költségét spórolja meg az iskola azáltal, hogy az őszi szünetig szombaton is tanítás lesz.

Hardi Titusz elmondta azt is, hogy a bencéseknél nem példa nélküli a hat napos iskolai rend. A pannonhalmi iskolájukban ugyanis régóta így tanítják a fiatalokat. A döntést hosszas egyeztetések előzték, mind a szülői munkaközösség, mind pedig a tanárok pozitívan fogadták a döntést.

Az ügy kapcsán a Belügyminisztérium a Pénzcentrumnak arról beszélt: az egyházi fenntartású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formál véleményt. Állami iskolában ilyen döntés nem született. A tárcának nincs központi iránymutatáa az ügyben, csupán a jogszabályok betartását kérik az intézményektől. A köznevelési törvény egyébként lehetővé teszi a 6 napos tanítás bevezetését.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezt gondolják a szülők

A győrszentiváni szülőkkel ellentétben a Pénzcentrum olvasói már nem örülnének annyira a 6 napos iskolahét bevezetésének. Korábban szavazást indítottunk ugyanis a témában, és a közel 12 ezer szavazat alapján elmondható, hogy a válaszadók 80 százaléka nemmel válaszolt a kérdésünkre, és csak 20 százalék támogatná az ötletet.

A kommentekből pedig az derült ki, hogy a szülőknek a legnagyobb kifogása az volt, hogy a szombati tanítás teljesen felforgatná a család életét - nem lehetne például egy hosszú hétvégét szervezni. A támogatók pedig ugyanazt hozták fel, mint a győrszentivániak: ha így hosszabb lesz a téli szünet, akkor a gyerekek a karácsonyi időszakban többet lehetnek otthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem