17 °C Budapest
Classroom with blackboard

Már szavaztak is a 6 napos iskolahétről: egyértelmű a döntés, így készülnek a szülők

2022. augusztus 31. 13:03

A szülők többsége nem támogatja a 6 napos iskolai hetet - derült ki a Pénzcentrum felméréséből, amelyen több mint 6000 olvasónk mondta el vélemnyét. A legtöbbeknek az az aggálya, hogy a szombati tanítás teljesen felborítaná a család életét. Kedden derült ki, hogy egy győrszentiváni iskola úgy spórolna a fűtési költségeken, hogy meghosszabbítanák a téli szünetet a szombati tanítási napokkal. Az oktatási igazgató szerint így két heti fűtést meg tudnak spórolni.

Több mint 6000 olvasónk mondta el véleményét a 6 napos iskolahétről. A téma kedden robbant be a magyar köztudatba, amikor kiderült, hogy szombaton is lesz tanítás egy győrszentiváni általános iskolában, hogy ezzel december 19-től január 6-ig tarthasson a téli szünet, így pedig spóroljanak a fűtésen.

A döntés hátteréről és az egyeztetésekről Hardi Titusz, a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolát fenntartó Pannonhalmi Főapátság oktatási igazgatója beszélt a Portfolio Checklistben. Mint elmondta, két hét fűtési költségét spórolja meg az iskola azáltal, hogy az őszi szünetig szombaton is tanítás lesz.

Hardi Titusz elmondta azt is, hogy a bencéseknél nem példa nélküli a hat napos iskolai rend. A pannonhalmi iskolájukban ugyanis régóta így tanítják a fiatalokat. A döntést hosszas egyeztetések előzték, mind a szülői munkaközösség, mind pedig a tanárok pozitívan fogadták a döntést.

Az ügy kapcsán a Belügyminisztérium a Pénzcentrumnak arról beszélt: az egyházi fenntartású oktatási, nevelési intézmények fenntartói körébe tartozó kérdésekről nem formál véleményt. Állami iskolában ilyen döntés nem született. A tárcának nincs központi iránymutatáa az ügyben, csupán a jogszabályok betartását kérik az intézményektől. A köznevelési törvény egyébként lehetővé teszi a 6 napos tanítás bevezetését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezt gondolják a szülők

A győrszentiváni szülőkkel ellentétben a Pénzcentrum olvasói már nem örülnének annyira a 6 napos iskolahét bevezetésének. Korábban szavazást indítottunk ugyanis a témában, és a közel 12 ezer szavazat alapján elmondható, hogy a válaszadók 80 százaléka nemmel válaszolt a kérdésünkre, és csak 20 százalék támogatná az ötletet.

A kommentekből pedig az derült ki, hogy a szülőknek a legnagyobb kifogása az volt, hogy a szombati tanítás teljesen felforgatná a család életét - nem lehetne például egy hosszú hétvégét szervezni. A támogatók pedig ugyanazt hozták fel, mint a győrszentivániak: ha így hosszabb lesz a téli szünet, akkor a gyerekek a karácsonyi időszakban többet lehetnek otthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?