bookshop, library, indoors, kids, sitting, activity, people, casual, desk, gender blending, tablet, tablet computer, technology, looking at, group, stripy, touching,

Óvodai beiratkozás, általános iskolai beiratkozás 2022: itt vannak a határidők, tudnivalók

2022. április 20. 11:31

Most, hogy vége a hosszúhétvégének az egyik legfontosabb teendő vár a szülőkre: elkezdődik ugyanis az általános iskolai beiratkozás 2022, illetve az óvodai beiratkozás a 2022/2023-as időszaka. Mutatjuk, hogy mikre kell odafigyelni és milyen dátumokat kell észben tartani, hogy gördülékenyen menjen a folyamat.

Április 20-án megkezdődött az óvodai beiratkozás, ami egészen május 20-áig fog tartani. Az Oktatási Hivatal tájékoztatásai szerint minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodába kell járnia. Ennek célja az, hogy időben elkezdődjön a gyerekek közösségbe szoktatása és felkészítése az iskolai évekre.

Az óvodai felvételi kérelmet a szülőnek, vagy a gondviselőnek kell kezdeményeznie, ehhez pedig feltétlen tisztában kell lenni a határidőkkel, tudnivalókkal. Az intézmények, illetve az Oktatási Hivatal oldalain minden fontosabb információt meg lehet találni, amiket annak ellenére is érdemes megnézni, hogy mi összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Ugyanis az óvodai beiratkozás esetében önkormányzatonként és óvodánként is változhat az eljárás.

Mikor van az óvodai beiratkozás?

Az óvodai beiratkozás 2022/2023-ra ma, április 20-án kezdődött meg és egészen május 20-ig fog tartani. Ahogyan az Eduline tájékoztatásában is áll minden gyerek, aki augusztus 31-ig betölti a harmadik évét legalább napi négy órában óvodába kell járnia.

Fontos, hogy április 15-ig lehetett csak kérvényezni az óvodakezdés halasztását, a területileg illetékes járási hivatalnál. Ezt csak akkor lehetett megtenni, ha a családi körülmények, vagy a gyerek sajátos helyzete ezt indokolta, de ebben az esetben is csak mindössze annak az évnek az augusztus 31-éig kaphatott felmentést, amikor betölti a 4. életévét. Ebben az esetben nincs szükség beiratkozásra, de mindenképpen érdemes a bölcsödével egyeztetni adott esetben.

A jelenleg hatályos rendelkezések szerint a szülő szabadon választhatja meg a gyerekének az óvodát, az alapján, hogy szerinte mi felel meg a legjobban a gyermeke képességeinek, érdeklődési körének, vagy akár a család vallási és világnézeti meggyőződésének. A beiratkozás pontos menetéről a szülő a kiválasztott intézet honlapján tud tájékozódni.

Mikor van az iskolai beiratkozás?

Az általános iskolák egy jóval rövidebb időintervallumban tartják a beiratkozást, hiszen április 21-22 között tudja leadni a felvételi kérelmét a szülő vagy a gondviselő, írja az Eduline. Annak viszont érdemes mindenképpen utánajárni még most, hogy az adott iskola kéri-e a személyes beiratkozást, vagy elég online jelentkezni.

Viszont érdemes használni akkor is a KRÉTA rendszer e-Ügyintéző felületét, ha az iskola igényt tart a személyes jelenlétre, hiszen ez jelentősen meggyorsíthatja az ügyintézés hosszadalmas folyamatait a beiratkozás napján. Figyeljünk oda arra, hogy mindkét esetben lehetőleg még ma töltsük fel a szükséges személyes adatokat, mert ha az utolsó pillanatra hagyjuk könnyedén ütközhetünk technikai problémákba, amiket később még nehezebb kiküszöbölni. Ráadásul felesleges feszültséget szül, amikor 10 percünk van még hátra, de a rendszer meghalt, mi meg ülünk és nem tudunk mit csinálni.

Az általános iskolai felvételi űrlapjának kitöltésének menete

Legelőször a tanuló személyes adatait kell feltöltenünk a gyerekünk hivatalos okmányai alapján. Az oktatási azonosító ebben az esetben megegyezik az óvodai rendszerben regisztrált oktatási azonosítóval. Ezt követően bár nem kötelező, de ha a beiratkozási okot szeretnénk indokolni, akkor ezt megtehetjük a szabadon szerkeszthető szöveges ablakban, majd csatolnunk kell a kötelező dokumentumokat. Ez utóbbit az e-Ügyintézés folyamataiban általánosan alkalmazott adatkezelési műveletek oldalon elmondottak szerint tehetjük meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos, hogy mielőtt az űrlap kitöltését befejezzük mindenképpen jelöljük be a beiratkozás típusát, ugyanis ettől függően fogja az oldal felajánlani nekünk a választható intézményeket. Ekkor két opció közül tudunk választani. Az első esetében (lakcímkártya szerinti körzetes iskolába szeretnénk beíratni) a körzetes intézmény adatai automatikusan kitöltődnek. Ha a második opciót szeretnénk (nem körzetes iskola), akkor már nekünk kell kitöltenünk az adatokat.

Mielőtt véglegesítjük a jelentkezést mindenképpen ellenőrizzük a megadott adatokat!

Melyik a körzetes iskola? Nem mindegy!

Ha esetleg nem tudjuk még, hogy melyik a lakóhelyünk szerinti körzetes iskola, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni az Oktatási Hivatal keresőfelületére, ahol ezt percek alatt ki tudjuk nyomozni. Mindössze annyi dolgunk van, hogy a feladatellátás típusa nevű sorban rákattintunk az általános iskolai körzet sorra, majd beírjuk a települést és az utca nevet, ahol lakunk. A kereső pedig ki fogja dobni az összes iskolát és annak az adatait.

Ha pedig több információra lenne szükségünk az általános iskolákról, akkor ugyanazon a felületen rá tudunk keresni az iskola nevére, majd a jobb ikonra kattintva megnézhetünk minden szükséges adatot: hány diákot tanítanak, hány pedagógus dolgozik az intézményben és milyen eredményeket értek el a gyerekek az országos kompetenciamérésen. Persze ezeken a száraz adatokon felül érdekes rákeresni a Facebookon vagy a Google-ben az adott iskolára, hiszen itt az ott tanuló szülők véleményét is elolvashatjuk, illetve betekintést nyerhetünk az iskolai életbe és láthatjuk kik is fogják tanítani a gyerekünket.

Az ekreta.hu hívja fel a figyelmünket arra, hogy az óvodai ellátás után a tanköteles és iskolaérett gyermeket a szülő/gondviselő köteles beíratni a lakóhelye szerinti illetékes vagy a választott iskola első évfolyamába. Amennyiben a kiválasztott iskola igazgatója elutasítja a felvételt, a szülő a döntés jogerőre emelkedését követő öt napon belül köteles beíratni a kötelező felvételit biztosító iskolák egyikébe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem