1 °C Budapest
In the Classroom Multi Ethnic Students Listening to a Lecturer and Writing in Notebooks. Smart Young People Study at the College. cimlapi

Rengeteg középiskolás, egyetemista tanulhatna ösztöndíjjal, mégsem teszik: mitől ijedtek meg?

2021. október 20. 09:31

Eddig összesen 260 ezer pályázó nemzetközi tapasztalatszerzését tette lehetővé mintegy 193 milliárd forintos forrás felhasználásával a Tempus Közalapítvány. A források nem szűkösek, mégis kevesen jelentkeznek a külföldi kurzusokra, holott sokkal nagyobb aktivitást is tudnának finanszírozni. Az okokat meg kell vizsgálni, de a hallgatók érdeklődését nyilván visszavetették a járvány kapcsán elrendelt utazási korlátozások és a digitális oktatás elterjedése is.

Az 1996-ban létrehozott Tempus Közalapítvány (TKA) az elmúlt 25 évben folyamatosan bővülő lehetőségeket nyújtott a felsőoktatás hallgatóinak és oktatóinak is – mondta a VG-nek Czibere Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alatt működő szervezet elnöke. Bár jelenleg is rengeteg ösztöndíj-lehetőség van a Tempusnál, és a források sem szűkösek, mégis kevesen jelentkeznek a külföldi kurzusokra.

Az alapítvány eddig összesen 260 ezer pályázó nemzetközi tapasztalatszerzését tette lehetővé mintegy 193 milliárd forint felhasználásával, a pályázók pedig összesen 19 ezer projektet nyújtottak be. Az Erasmus+ program keretében az idén mintegy 18 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésére, a másik két kiemelt program pedig hazai finanszírozásból valósul meg. Ezek egyike a világjárvány miatt elhalasztott Külföldi nyelvtanulási program, amely a kilencedikes és a tizenegyedikes középiskolásoknak kínál idegen nyelvi fejlődési lehetőséget, összesen 70 milliárd forintból. A tervek szerint 2022 nyarán indul. A harmadik nagy projekt a Külgazdasági és Külügyminisztérium Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramja, amely a tehetséges külföldi diákoknak nyújt tanulási lehetőséget magyarországi egyetemeken, ezáltal pedig elősegíti a hazai felsőoktatás nemzetközivé válását.

Az Erasmus+ programok a legkeresettebbek, mert ezek egyre rugalmasabbak, egyre rövidül a pályázatok időtartama: már nemcsak féléves, de akár néhány napos kurzusok is elérhetők a tanulók és pedagógusok számára is.

A Tempusnál arra törekszenek, hogy legyenek többlettámogatások a hátrányos helyzetű, illetve a fogyatékos hallgatók számára, azaz olyan esélyegyenlőségi ösztöndíj, amellyel az érintettek még könnyebben hozzáférhetnek a lehetőségekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?