14 °C Budapest
Primary school classroom.

Ezek az idei tanév legnagyobb kihívásai: nem csak a járvány nehezíti az iskolák dolgát

2021. augusztus 16. 08:15

A 2021/2022-es tanév előre láthatóan a pandémia előtt megszokott hagyományos formában indul, és az előző évvel ellentétben idén a tanév rendjét is időben kihirdették. A tanév azonban így sem indul kihívások nélkül.

Ha minden jól megy és a járványhelyzet sem indokol szigorításokat, akkor szeptemberben újra iskolapadba ülnek az általános és középiskolás diákok. Mire számíthatnak idén? Mennyibe kerül majd a beiskoláztatásuk? Mi lesz a digitális oktatással? Milyen lesz az új érettségi? Egyáltalán kik és hogyan kaphatnak most oltást? Ennek jártunk most utána a HelloVidék.

A pedagógushiány például egyre nagyobb gondot okoz. Szakemberek szerint jóval több, mint tízezer tanár és tanító hiányzik a rendszerből. A legsúlyosabb a helyzet Budapesten és Pest megyében, pusztán az üres állások alapján, viszont a kisvárosokban, falvakban még nehezebb feladat egy-egy állás betöltése. A 2023/2024-es tanévben érettségizőknek pedig már most a megváltozott érettségi vizsgakövetelményekre gondolva kell majd folytatniuk a felkészülést a hátralévő tanulmányaik alatt.

A 2021/2022-es tanév rendjéről szóló kormányrendelet alapján az iskolai év szeptember 1-jén, szerdán kezdődik, és 2022. június 15-ig, szerdáig tart. Így rövid héttel kezdődik majd a tanév. A következő tanévben összesen 181 napig – a szakgimnáziumokban 179, a gimnáziumokban és szakiskolákban 180 napig – kell majd iskolába járni. Ez alól a végzősök kivételek: az érettségi előtt álló középiskolásoknak az utolsó tanítási nap 2022. április 29-én lesz. A két évfolyamos rész-szakképesítésekre való felkészítő szakiskolákban pedig 2022. május 31-ig tart majd a tanév.

A legtöbb iskolában a nyári szünet utolsó napjaiban osztják ki a tankönyveket, jellemzően augusztus 27-31. között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A teljes cikk az iskolakezdés kihívásairól a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem