Exam with school student having a educational test, thinking hard, writing answer in classroom for  university education admission and world literacy day concept

Hivatalos: komoly változások várnak az idén érettségizőkre

2021. június 11. 10:02

Változik a 2021-es felvételi pontszámítási szabálya. Az erről szóló rendelkezések a tegnap esti Magyar Közlönyben jelentek meg. 

Eltérően az általános szabályoktól - ahol csak a komplex nyelvvizsga ért többletpontot -, idén az írásbeli vagy a szóbeli részvizsgáért is kaphatnak a diákok többletpontot, az alábbi rendszerben:

  • egy középfokú (B2) írásbeli nyelvvizsga 28 többletpont
  • egy felsőfokú (C1) írásbeli nyelvvizsga pedig 40 többletpont jár
  • egy B2-es szóbeli vizsga 14 pontot ér
  • egy C1-es szóbeli vizsga pedig 20 pluszpontot

Ez a rendelet a járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályvesztésekor szintén hatályát veszti majd, addig viszont a 2021-es általános felvételi eljárásban a pótfelvételi eljárásban élő szabályokat is felülírja.

Arról azonban nem esik szó a közlönyben, hogy a kormány döntött-e a végzős egyetemistákat érintő nyelvvizsga-amnesztia ügyében. Így sok egyetemen már elkezdődött a záróvizsga-időszak, de a végzős egyetemisták és főiskolások még mindig nem tudják, nyelvvizsga nélkül is megkaphatják-e majd a diplomájukat. Mint ismeretes tavaly lehetővé tették a hallgatóknak, hogy nyelvvizsga nélkül átvehessék a diplomájukat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 12. 19:20