Fontos változás a családi pótléknál: ezt minden magyar szülőnek tudnia kell

Fontos változás a családi pótléknál: ezt minden magyar szülőnek tudnia kell

2020. augusztus 24. 11:07

Jövő kedden megkezdődik a tanév a hagyományos formában, tehát nem lehet tovább várni: a szülőknek be kell szerezniük a szükséges taneszközöket. Ebben nagy segítség lehet, hogy már a héten utalják a szeptemberi családi támogatásokat, éppen az iskolakezdés miatt. Az intézkedés 1,2 millió gyermekes családot érint.

Az iskolakezdés a gyermekes családok számára komoly kiadásokkal jár, és igaz idén sokan kivárnak a tanszerek megvásárlásával az utolsó pillanatig, most már nem lehet tovább húzni: egészen biztos, hogy a hagyományos módon kezdődik meg a 2020/2021-es tanév. A GKI összeállítása szerint az iskolakezdés gyerekenként átlagosan 50 ezer forintba kerül, még úgy is, hogy a tankönyveket ettől az évtől kezdve már minden évfolyam ingyen kapja.

A gyermeket nevelő családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat, így viszont legközelebb csak októberben érkezik támogatás, méghozzá a hónap második napján. Az EMMI tájékoztatása szerint Magyar Államkincstár augusztus 23-ától, vagyis már péntektől folyósítja a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlával rendelkező jogosultaknak várhatóan kedden érkezik az utalás, és a postai kézbesítés is megtörténik a hét elején.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Mennyi is pontosan?

A családi pótlék összege amúgy a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ. Alábbi infografikán mutatjuk, ki mekkora összegre számíthat 2020-ban.


Egy kétszülős két gyereket nevelő család tehát 26 600 forintot kap. A családi pótlék összege tíz éve változatlan.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A családi pótlék - minden magyar állampolgárnak, Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező európai uniós állampolgárnak vagy letelepedési (bizonyos esetekben tartózkodási) engedéllyel rendelkező külföldinek, alanyi jogon járó közvetlen állami támogatási forma. Folyósítása a gyerek születésétől kezdve annak nappali tagozatos tanulói jogviszonyának befejeződéséig tart. Nevelési ellátásra jogosult:
  • a saját háztartásban nevelt gyermek vér szerinti, vagy örökbe fogadó szülője,
  • a saját háztartásban nevelt gyermek szülőjével együtt élő házastárs,
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van (a fentiek elnevezése együttesen: szülő)
  • a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja,
  • a nevelőszülő, a gyám,
  • akinél a gyermeket a Gyvt. alapján ideiglenes hatállyal elhelyezték
  • a gyermekotthon vezetője a gyermekotthonban nevelt,
  • a szociális intézmény vezetője az intézményben elhelyezett, még nem tanköteles gyermekre tekintettel.

A többi támogatás is érkezik a héten

A jogosultak a családi pótlék mellett, a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) és a gyermeknevelési támogatást is kézhez kapják, hogy könnyebb legyen számukra az iskolakezdés. A GYES gyerekenként 28 500 forint, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni. A gyermeknevelési támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, 28 500 forin. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

Mindezek mellett a 20 982 forintos fogyatékossági támogatás, és a vakok személyi járadéka (21 785 forint) is korábban érkezik.Az államkincstári utalási naptára szerint a tavalyi évvel ellentétben idén decemberben nem hozzák előre a 2021. januári családi pótlék utalását a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?