31 °C Budapest
Fontos változás a családi pótléknál: ezt minden magyar szülőnek tudnia kell

Fontos változás a családi pótléknál: ezt minden magyar szülőnek tudnia kell

2020. augusztus 24. 11:07

Jövő kedden megkezdődik a tanév a hagyományos formában, tehát nem lehet tovább várni: a szülőknek be kell szerezniük a szükséges taneszközöket. Ebben nagy segítség lehet, hogy már a héten utalják a szeptemberi családi támogatásokat, éppen az iskolakezdés miatt. Az intézkedés 1,2 millió gyermekes családot érint.

Az iskolakezdés a gyermekes családok számára komoly kiadásokkal jár, és igaz idén sokan kivárnak a tanszerek megvásárlásával az utolsó pillanatig, most már nem lehet tovább húzni: egészen biztos, hogy a hagyományos módon kezdődik meg a 2020/2021-es tanév. A GKI összeállítása szerint az iskolakezdés gyerekenként átlagosan 50 ezer forintba kerül, még úgy is, hogy a tankönyveket ettől az évtől kezdve már minden évfolyam ingyen kapja.

A gyermeket nevelő családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat, így viszont legközelebb csak októberben érkezik támogatás, méghozzá a hónap második napján. Az EMMI tájékoztatása szerint Magyar Államkincstár augusztus 23-ától, vagyis már péntektől folyósítja a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlával rendelkező jogosultaknak várhatóan kedden érkezik az utalás, és a postai kézbesítés is megtörténik a hét elején.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Mennyi is pontosan?

A családi pótlék összege amúgy a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ. Alábbi infografikán mutatjuk, ki mekkora összegre számíthat 2020-ban.


Egy kétszülős két gyereket nevelő család tehát 26 600 forintot kap. A családi pótlék összege tíz éve változatlan.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A családi pótlék - minden magyar állampolgárnak, Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező európai uniós állampolgárnak vagy letelepedési (bizonyos esetekben tartózkodási) engedéllyel rendelkező külföldinek, alanyi jogon járó közvetlen állami támogatási forma. Folyósítása a gyerek születésétől kezdve annak nappali tagozatos tanulói jogviszonyának befejeződéséig tart. Nevelési ellátásra jogosult:
  • a saját háztartásban nevelt gyermek vér szerinti, vagy örökbe fogadó szülője,
  • a saját háztartásban nevelt gyermek szülőjével együtt élő házastárs,
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van (a fentiek elnevezése együttesen: szülő)
  • a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja,
  • a nevelőszülő, a gyám,
  • akinél a gyermeket a Gyvt. alapján ideiglenes hatállyal elhelyezték
  • a gyermekotthon vezetője a gyermekotthonban nevelt,
  • a szociális intézmény vezetője az intézményben elhelyezett, még nem tanköteles gyermekre tekintettel.

A többi támogatás is érkezik a héten

A jogosultak a családi pótlék mellett, a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) és a gyermeknevelési támogatást is kézhez kapják, hogy könnyebb legyen számukra az iskolakezdés. A GYES gyerekenként 28 500 forint, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni. A gyermeknevelési támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, 28 500 forin. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

Mindezek mellett a 20 982 forintos fogyatékossági támogatás, és a vakok személyi járadéka (21 785 forint) is korábban érkezik.Az államkincstári utalási naptára szerint a tavalyi évvel ellentétben idén decemberben nem hozzák előre a 2021. januári családi pótlék utalását a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?