1 °C Budapest

Fontos változás a családi pótléknál: ezt minden magyar szülőnek tudnia kell

2020. augusztus 24. 11:07

Jövő kedden megkezdődik a tanév a hagyományos formában, tehát nem lehet tovább várni: a szülőknek be kell szerezniük a szükséges taneszközöket. Ebben nagy segítség lehet, hogy már a héten utalják a szeptemberi családi támogatásokat, éppen az iskolakezdés miatt. Az intézkedés 1,2 millió gyermekes családot érint.

Az iskolakezdés a gyermekes családok számára komoly kiadásokkal jár, és igaz idén sokan kivárnak a tanszerek megvásárlásával az utolsó pillanatig, most már nem lehet tovább húzni: egészen biztos, hogy a hagyományos módon kezdődik meg a 2020/2021-es tanév. A GKI összeállítása szerint az iskolakezdés gyerekenként átlagosan 50 ezer forintba kerül, még úgy is, hogy a tankönyveket ettől az évtől kezdve már minden évfolyam ingyen kapja.

A gyermeket nevelő családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat, így viszont legközelebb csak októberben érkezik támogatás, méghozzá a hónap második napján. Az EMMI tájékoztatása szerint Magyar Államkincstár augusztus 23-ától, vagyis már péntektől folyósítja a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlával rendelkező jogosultaknak várhatóan kedden érkezik az utalás, és a postai kézbesítés is megtörténik a hét elején.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Mennyi is pontosan?

A családi pótlék összege amúgy a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ. Alábbi infografikán mutatjuk, ki mekkora összegre számíthat 2020-ban.


Egy kétszülős két gyereket nevelő család tehát 26 600 forintot kap. A családi pótlék összege tíz éve változatlan.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 
A családi pótlék - minden magyar állampolgárnak, Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező európai uniós állampolgárnak vagy letelepedési (bizonyos esetekben tartózkodási) engedéllyel rendelkező külföldinek, alanyi jogon járó közvetlen állami támogatási forma. Folyósítása a gyerek születésétől kezdve annak nappali tagozatos tanulói jogviszonyának befejeződéséig tart. Nevelési ellátásra jogosult:
  • a saját háztartásban nevelt gyermek vér szerinti, vagy örökbe fogadó szülője,
  • a saját háztartásban nevelt gyermek szülőjével együtt élő házastárs,
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van (a fentiek elnevezése együttesen: szülő)
  • a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja,
  • a nevelőszülő, a gyám,
  • akinél a gyermeket a Gyvt. alapján ideiglenes hatállyal elhelyezték
  • a gyermekotthon vezetője a gyermekotthonban nevelt,
  • a szociális intézmény vezetője az intézményben elhelyezett, még nem tanköteles gyermekre tekintettel.

A többi támogatás is érkezik a héten

A jogosultak a családi pótlék mellett, a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) és a gyermeknevelési támogatást is kézhez kapják, hogy könnyebb legyen számukra az iskolakezdés. A GYES gyerekenként 28 500 forint, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni. A gyermeknevelési támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, 28 500 forin. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

Mindezek mellett a 20 982 forintos fogyatékossági támogatás, és a vakok személyi járadéka (21 785 forint) is korábban érkezik.Az államkincstári utalási naptára szerint a tavalyi évvel ellentétben idén decemberben nem hozzák előre a 2021. januári családi pótlék utalását a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem