15 °C Budapest

Fontos változás a családi pótléknál: ezt minden magyar szülőnek tudnia kell

2020. augusztus 24. 11:07

Jövő kedden megkezdődik a tanév a hagyományos formában, tehát nem lehet tovább várni: a szülőknek be kell szerezniük a szükséges taneszközöket. Ebben nagy segítség lehet, hogy már a héten utalják a szeptemberi családi támogatásokat, éppen az iskolakezdés miatt. Az intézkedés 1,2 millió gyermekes családot érint.

Az iskolakezdés a gyermekes családok számára komoly kiadásokkal jár, és igaz idén sokan kivárnak a tanszerek megvásárlásával az utolsó pillanatig, most már nem lehet tovább húzni: egészen biztos, hogy a hagyományos módon kezdődik meg a 2020/2021-es tanév. A GKI összeállítása szerint az iskolakezdés gyerekenként átlagosan 50 ezer forintba kerül, még úgy is, hogy a tankönyveket ettől az évtől kezdve már minden évfolyam ingyen kapja.

A gyermeket nevelő családok már augusztus végén megkapják a szeptemberben esedékes családtámogatásokat, így viszont legközelebb csak októberben érkezik támogatás, méghozzá a hónap második napján. Az EMMI tájékoztatása szerint Magyar Államkincstár augusztus 23-ától, vagyis már péntektől folyósítja a szeptemberi családtámogatásokat: a családi pótlékot, a gyermekgondozást segítő ellátást és a gyermeknevelési támogatást. A bankszámlával rendelkező jogosultaknak várhatóan kedden érkezik az utalás, és a postai kézbesítés is megtörténik a hét elején.

Hirtelen pénzre van szükséged? Nézd meg a bankok kölcsönajánlatait Pénzcentrum kalkulátorát!

Mennyi is pontosan?

A családi pótlék összege amúgy a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ. Alábbi infografikán mutatjuk, ki mekkora összegre számíthat 2020-ban.


Egy kétszülős két gyereket nevelő család tehát 26 600 forintot kap. A családi pótlék összege tíz éve változatlan.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A családi pótlék - minden magyar állampolgárnak, Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező európai uniós állampolgárnak vagy letelepedési (bizonyos esetekben tartózkodási) engedéllyel rendelkező külföldinek, alanyi jogon járó közvetlen állami támogatási forma. Folyósítása a gyerek születésétől kezdve annak nappali tagozatos tanulói jogviszonyának befejeződéséig tart. Nevelési ellátásra jogosult:
  • a saját háztartásban nevelt gyermek vér szerinti, vagy örökbe fogadó szülője,
  • a saját háztartásban nevelt gyermek szülőjével együtt élő házastárs,
  • az a személy, aki a saját háztartásában nevelt gyermeket örökbe kívánja fogadni, és az erre irányuló eljárás már folyamatban van (a fentiek elnevezése együttesen: szülő)
  • a szülővel együtt élő élettárs, ha az ellátással érintett gyermekkel életvitelszerűen együtt él és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában, vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja,
  • a nevelőszülő, a gyám,
  • akinél a gyermeket a Gyvt. alapján ideiglenes hatállyal elhelyezték
  • a gyermekotthon vezetője a gyermekotthonban nevelt,
  • a szociális intézmény vezetője az intézményben elhelyezett, még nem tanköteles gyermekre tekintettel.

A többi támogatás is érkezik a héten

A jogosultak a családi pótlék mellett, a gyermekgondozást segítő ellátást (GYES) és a gyermeknevelési támogatást is kézhez kapják, hogy könnyebb legyen számukra az iskolakezdés. A GYES gyerekenként 28 500 forint, amelyből 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetni. A gyermeknevelési támogatás havi összege - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, 28 500 forin. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíj kerül levonásra.

Mindezek mellett a 20 982 forintos fogyatékossági támogatás, és a vakok személyi járadéka (21 785 forint) is korábban érkezik.Az államkincstári utalási naptára szerint a tavalyi évvel ellentétben idén decemberben nem hozzák előre a 2021. januári családi pótlék utalását a.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem