25 °C Budapest
Elképesztő a munkaerőhiány az iskolákban és óvodákban

Elképesztő a munkaerőhiány az iskolákban és óvodákban

2019. március 5. 10:01

Nagy a munkaerőhiány az iskolai és óvodai pszichológus munkakörben: van, ahol 450 gyerekre egyetlen pszichológus jut. A vg.hu által Nagy-Kálmánczhelyi Orsolyával készített interjúban a köznevelési intézmények helyzetéről is beszélt a szakpszichológus. Bár a legtöbb óvoda és iskola rendelkezik pszichológus státusszal nincsenek betöltve a pozíciók, így a gyerekek gyakran ellátatlanul maradnak. 

A magatartászavar sok területen, sokféle viselkedés formájában jelentkezhet, viszont legtöbbször az óvodai és iskolai környezetben okoznak a problémát. Azonban nem csak az igény egyre nagyobb a magatartászavarok szakszerű kezelésére, a munkaerőben is egyre nagyobb hiány mutatkozik. Ennek leginkább a gyerekek látják kárát. 

Pedagógiai Szakszolgálatok túlterheltsége olyannyira megnő, hogy egy egyéni pszichológiai ellátásra, vagy akár egy szorongásoldó csoportra fél éves várakozás után tud bejutni a szülő a gyermekével

- mondta Nagy-Kálmánczhelyi Orsolya. 

Pedig az óvoda- és iskolapszichológusok munkája jelentős terhet tudna levenni a pedagógusok válláról. Azonban túlterheltségük miatt csökken munkájuk hatékonysága, illetve gyakran a pedagógusok pszichés megsegítése is részét képezi a munkájuknak. 

Sok magatartászavaros gyermek integrációja megoldható lenne, akár a kerületileg illetékes iskola keretei között is. A sokszor 32 fős osztálylétszám, az egyre növekvő pedagógushiány, és a sajátos nevelési igényű gyermekek növekvő száma azonban egyszerre képezi akadályát a valódi és hatékony integrációnak

- mondta el a szakpszichológus. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Léteznek olyan intézmények, amelyek kifejezetten a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek oktatását, nevelését vállalják. Az ilyen iskolákban kisebb létszámú osztályokkal, speciálisan felkészült pedagógusok, fejlesztő pedagógusok és pszichológusok foglalkoznak az SNI-s gyermekekkel, segítve a későbbi, társadalmi integrációt. Azonban ilyen intézményekből jóval kevesebb van, mint amennyire szükség lenne.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 7. csütörtök
Apollónia
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 7. 07:02