11 °C Budapest
Közel 200 településen keresnek tanárokat: óriási a munkaerőhiány

Közel 200 településen keresnek tanárokat: óriási a munkaerőhiány

2017. szeptember 27. 09:02

Több mint 180 olyan magyar településen okoz gondot, hogy nincs elég tanár. Egy budafoki iskolában már bármilyen szakos tanárt is felvennének.

A kormány által létrehozott Közszolgálati Állásportálon, a Közigálláson a kormány­tiszt­vi­selői, köztisztviselői és közalkalmazotti álláslehetőségeket átböngészve a 24.hu több mint 2600 állásajánlatot talált, amik jelentős része közalkalmazottaknak, elsősorban tanároknak és tanítóknak szólt.

Az is kiderült, nem csak szórványos problémáról van szó, országos szinten komoly gondokat okoz a munkaerőhiány:

több mint 180 olyan magyar települést találtak, ahol jelenleg is keresnek tanítót vagy különböző szakos tanárt.

Van, ahol - hiába van már szeptember - rengeteg pedagógusra lenne szükség. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrőn az általános iskolába például magyar nyelv és irodalom-, matematika- és némettanárt is keresnek. Arról pedig már mi is írtunk, hogy van olyan sikola, ahol már bármilyen szakos tanárt is felvennének.

Megkérdezték a Klebelsberg Központot is, országosan hány betölteten álláshelyről tudnak, ezt a választ kapták:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a tankerületi központokhoz tartozó köznevelési intézményekben a szeptember eleji adatok alapján mintegy 1000 álláshely volt betöltetlen, amely az állami fenntartóknál dolgozó több mint 90 ezres pedagóguslétszámhoz képest igen csekély arány, ráadásul időközben folyamatosan csökken ez a szám.

Mutatjuk térképen is, hogy hol keresnek tanárokat:

NEKED AJÁNLJUK

Nagyon sok módszertani tartalék van az oktatási rendszerben Hajnal Gabriella szerint. A Klebelsberg Központ új elnöke egy friss interjújában többek közt arról beszélt, hogy fontos...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?