17 °C Budapest
Ennyibe kerül havonta egy iskolás gyerek

Ennyibe kerül havonta egy iskolás gyerek

Pénzcentrum
2014. szeptember 1. 15:02

Átlagosan 58 ezer forintba kerül gyermekenként az iskolakezdés az idén, ami jelentős terhet ró a családokra - derült ki egy friss kutatásból. A felmérés szerint az egyetemista gyermekek őszi elindítása jelenti a legnagyobb terhet. A családok a beiskolázás előtt átlagosan öt hónapig takarékoskodnak, azonban így is minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt kell felvennie szeptemberben.

Egy egyetemistára a tanévkezdés kapcsán a családok átlagosan 124 ezer, egy középiskolásra közel 64 ezer forintot költenek, az általános iskolások pedig 48 ezer forintba kerülnek - derül ki a Budapest Bank felméréséből. A legnagyobb terhet a megfelelő ruházat és lábbelik, valamint a taneszközök és a tankönyvek beszerzése jelentik: ezek teszik ki a költségek 70 százalékát. A felsőoktatásban tanulók esetében ezeken kívül a tandíj is jelentős összeget jelent.

A családok többsége számára kiemelten fontos cél a gyerekek megfelelő iskoláztatása, amiért jelentősebb anyagi terhet is hajlandóak vállalni. Bár a megkérdezettek 80 százaléka nyilatkozta, hogy komoly anyagi megterhelést jelent a gyerekek iskoláztatása, tízből hét család mégis törekszik arra, hogy a lehetőségeihez mérten a legjobb minőségű termékeket vegye meg a gyerekek számára. Minden második szülő igyekszik az őszi kiadásokat több hónapra elosztani, és az iskolakezdéssel járó költségekre átlagosan 5 hónapig takarékoskodnak.

Miből telik?

Az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat általában egy család 60 százalékban a havi fizetésből, 40 százalékban a kifejezetten erre a célra félretett megtakarításokból, 35 százalékban pedig az iskolakezdési támogatásból finanszírozza.

Minden hatodik szülő tartja elképzelhetőnek, hogy hitelt vegyen fel szeptemberben a költségek fedezésére. Közülük minden második család ismerőstől vagy rokontól kérne kölcsön; kb. egyharmaduk használná a folyószámlahitel- illetve hitelkártya-keretét, egyötödük pedig egyéb hitelt venne igénybe.

Év közben is alig csökkennek a költségek

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A tanév folyamán átlagosan havonta 49 ezer forint kiadást jelent egy gyermek képzése a különórákat is beleértve. Míg egy általános iskolás esetében a havi költség mintegy 38 ezer forint, egy középiskolásnál ez már közel 55 ezer, egyetemistáknál pedig meghaladhatja a 113 ezer forintot is. Sok "kis" tételből jön össze a havi fizetnivaló: ezek jellemzően az étkezés, az informatikai eszközök beszerzésének és fenntartásának díjai, a különórák költsége és az utazás. Az egyetemisták szüleinek legkomolyabb kiadása a lakhatás, azaz a kollégium vagy az albérlet fedezése.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?