Így kezdjük el a megtakarítást: milliók jöhetnek össze havi pár ezerből

Pénzcentrum
2013. április 15. 05:37

Kevés kétség fér ahhoz, hogy a magyar családok egy része úgy érzi, jelenlegi anyagi helyzetében képtelen megtakarítani. A felmérések azt mutatják, hogy nem kevés olyan háztartás van hazánkban, amit egy váratlan - akár csak néhány tízezer forintos - kiadás szinte megoldhatatlan helyzet elé állítana. Azt ugyanakkor kijelenthetjük, hogy bármilyen rossznak is érezzük anyagi helyzetünket, nem lehetetlen félretenni, megtakarítani. A hosszú távú megtakarítás azért kifizetődő, mert az így félretett összeg kamatozik - pénzünk tehát nekünk dolgozik.

Tudatos tervezés

A tudatos megtakarítást úgy tudjuk hatékonyan elkezdeni, ha pontosan tisztában vagyunk saját anyagi helyzetünkkel. Ha szűkösek anyagi erőforrásaink, a megtakarítást kezdjük alapos tervezéssel. Készítsünk családi költségvetést, írjuk össze bevételeinket (fizetés, szociális juttatások, stb.) és kiadásainkat (rezsi, utazási költségek, törlesztőrészlet, élelmiszer-költségek, stb.), és nézzük meg azt, melyek azok a területek, ahol a következő hónapban néhány ezer, tízezer forintot tudunk spórolni.

Tipikusan ilyen spórolási lehetőség lehet a spórolósabb áram- vagy vízfogyasztás; a tudatos vásárlás (például egy hétre előre megtervezzük, mit szeretnénk főzni; nem a sarki kisboltban vásárolunk); de akár a (mobil)telefonszámla csökkentése, vagy egy olcsóbb televízió-előfizetés választása is több ezer forintos megtakarítást hozhat a konyhára.

A legcélszerűbb, ha a megspórolt összeget még hónap elején félretesszük, és lehetőleg később sem használunk fel belőle. Próbáljunk hosszú távra tervezni: minden hónapban lehetőleg ugyanannyit - vagy a meghatározott összegnél többet - tegyünk félre. Döntsük el, mi a megtakarítás célja: esetleg egy új mosógépre gyűjtünk, lakásfelújításra teszünk félre, vagy hosszú távon spórolunk - például gyermekünk egyetemi éveire. Ha a tudatos tervezésnek köszönhetően a hónap végén is marad megtakarított pénzünk, ne költsük el azonnal, hanem gondoljuk át, hogy hozzá tudjuk-e tenni megtakarításainkhoz.

Keressünk olyan megtakarítási lehetőséget, amely leginkább megfelel céljainknak: alapvetően elmondható, hogy hosszabb távon többet kamatozik a pénzünk, igaz, sok esetben ehhez le kell kötni megtakarításainkat - tehát nem járunk jól, ha közben hozzányúlunk. A rövidebb távú megtakarításokkal rugalmasabban gazdálkodhatunk, ugyanakkor általában alacsonyabb kamatokkal kell számolnunk.

Hova tegyük, amit megspóroltunk?

Miután kiszámoltuk, hogy mennyit tudunk félretenni, érdemes tehát elgondolkodni, mit is szeretnénk elérni. Fontos cél lehet akár a hétköznapi biztonság megteremtése is, annak átgondolása, mihez kezdünk, ha valamilyen betegség ér vagy esetleg a munkánkat veszítjük el. Háromhavi fizetésnek megfelelő megtakarítás a legtöbb esetben fedezi ezeket az átmeneti időszakokra eső költségeket. Ha ilyen megtakarítást szeretnénk, akkor érdemes betétben lekötni vagy legalább az átlagnál magasabb hozamot nyújtó számlán tartani a pénzünket.

A nyugdíjcélra takarékoskodóknak az egyik legjobb pénzügyi megoldás lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla. A tulajdonos dönthet például arról, hogy az általuk befizetett összeget milyen értékpapírba - részvénybe, kötvénybe, vagy befektetési jegybe - fektessék, a nyugdíjjogosultság idejéig nem fér hozzá a megtakarításához. A befizetések összegét előtakarékossági támogatás is növelheti. A számlatulajdonos a számlára befizetett összeg 20 százalékának elejéig (de legfeljebb 100 vagy 130 ezer forintnak megfelelő összegig életkortól függően) rendelkezhet az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájának javára történő átutalásáról. A legalább tíz éves megtakarítás ráadásul kamatadó-mentes, így a végén nem kell a hozam 16 százalékát befizetni az államkasszába.

Több adómentes megtakarítás is létezik még. Lakáscélra a lakáskasszákban tehetünk félre, de a biztosítók is kínálnak úgynevezett unit-linked termékeket, melyekkel több a megtakarítás után adómentesség érhető el. Ezeknél a termékeknél érdemes nagyon figyelni a szerződés megkötésekor, a legtöbb esetben az első években a befizetett tőke egy részét elveszíthetjük, ha a megtakarításunkhoz kell nyúlnunk.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankokban is elérhető tartós befektetési számlán (TBSZ) megtakarítva ettől nem kell félnünk. A TBSZ esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához. A pénzünkhöz pedig akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk, persze a kamatok részleges elvesztése és a kamatadó megfizetésével mellett.

A biztonság mellett a megtakarításunk akár lakásfelújításra is költhetjük. A megfelelő beruházással havonta is több ezer forintos megtakarítást érhetünk el, amit később újra megtakarításra fordíthatunk - és ingatlanunk értékét is növeljük vele. Ha havonta csak 10 ezer forintot teszünk félre, három év után kicserélhetjük a lakásunk nyílászáróit, hiszen 5 százalékos kamattal számolva közel 400 ezer forint gyűlik így össze, de lakáskasszában ez akár több százezer forinttal is nagyobb megtakarítás is lehet. Persze vannak nagyobb megtérülésű felújítási lehetőségek is, ilyen lehet egy családi ház esetén a rezsit akár 60 százalékkal is csökkentő szigetelési munkák.

Összefoglalva tehát a bankokban több olyan termék is megtalálható, mellyel állami segítséggel vagy adómentesen takaríthatunk meg akár egy-két ezer forintból is havonta. Legyen megtakarítási célunk és próbáljunk egyre többet félretenni, ahogy ezt megengedhetjük magunknak. Legalább a más költségeink növekedésével arányosan növeljük megtakarításainkat is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Bankmonitor  |  2022. szeptember 26. 16:49
Bár a legnépszerbb lakáshitelek kamata már 7-8 százalékról indul a támogatott hiteleknek köszönheten...
MEDIA1  |  2022. szeptember 26. 16:35
A cél, hogy 1 millió ember imádkozzon három napon át az esti órákban a békéért.
Kiszámoló  |  2022. szeptember 26. 15:28
Megjelent a tájékoztató az új prémium állampapírokról. Az ötéves 0.75 százalékos prémiumot fizet, de...
Számvető  |  2022. szeptember 26. 05:12
A diszkont kincstárjegy nagyon felkapott lett az elmúlt fél évben. Ez nem is csoda, hiszen az 1 éves...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?