13 °C Budapest

Így kezdjük el a megtakarítást: milliók jöhetnek össze havi pár ezerből

Pénzcentrum
2013. április 15. 05:37

Kevés kétség fér ahhoz, hogy a magyar családok egy része úgy érzi, jelenlegi anyagi helyzetében képtelen megtakarítani. A felmérések azt mutatják, hogy nem kevés olyan háztartás van hazánkban, amit egy váratlan - akár csak néhány tízezer forintos - kiadás szinte megoldhatatlan helyzet elé állítana. Azt ugyanakkor kijelenthetjük, hogy bármilyen rossznak is érezzük anyagi helyzetünket, nem lehetetlen félretenni, megtakarítani. A hosszú távú megtakarítás azért kifizetődő, mert az így félretett összeg kamatozik - pénzünk tehát nekünk dolgozik.

Tudatos tervezés

A tudatos megtakarítást úgy tudjuk hatékonyan elkezdeni, ha pontosan tisztában vagyunk saját anyagi helyzetünkkel. Ha szűkösek anyagi erőforrásaink, a megtakarítást kezdjük alapos tervezéssel. Készítsünk családi költségvetést, írjuk össze bevételeinket (fizetés, szociális juttatások, stb.) és kiadásainkat (rezsi, utazási költségek, törlesztőrészlet, élelmiszer-költségek, stb.), és nézzük meg azt, melyek azok a területek, ahol a következő hónapban néhány ezer, tízezer forintot tudunk spórolni.

Tipikusan ilyen spórolási lehetőség lehet a spórolósabb áram- vagy vízfogyasztás; a tudatos vásárlás (például egy hétre előre megtervezzük, mit szeretnénk főzni; nem a sarki kisboltban vásárolunk); de akár a (mobil)telefonszámla csökkentése, vagy egy olcsóbb televízió-előfizetés választása is több ezer forintos megtakarítást hozhat a konyhára.

A legcélszerűbb, ha a megspórolt összeget még hónap elején félretesszük, és lehetőleg később sem használunk fel belőle. Próbáljunk hosszú távra tervezni: minden hónapban lehetőleg ugyanannyit - vagy a meghatározott összegnél többet - tegyünk félre. Döntsük el, mi a megtakarítás célja: esetleg egy új mosógépre gyűjtünk, lakásfelújításra teszünk félre, vagy hosszú távon spórolunk - például gyermekünk egyetemi éveire. Ha a tudatos tervezésnek köszönhetően a hónap végén is marad megtakarított pénzünk, ne költsük el azonnal, hanem gondoljuk át, hogy hozzá tudjuk-e tenni megtakarításainkhoz.

Keressünk olyan megtakarítási lehetőséget, amely leginkább megfelel céljainknak: alapvetően elmondható, hogy hosszabb távon többet kamatozik a pénzünk, igaz, sok esetben ehhez le kell kötni megtakarításainkat - tehát nem járunk jól, ha közben hozzányúlunk. A rövidebb távú megtakarításokkal rugalmasabban gazdálkodhatunk, ugyanakkor általában alacsonyabb kamatokkal kell számolnunk.

Hova tegyük, amit megspóroltunk?

Miután kiszámoltuk, hogy mennyit tudunk félretenni, érdemes tehát elgondolkodni, mit is szeretnénk elérni. Fontos cél lehet akár a hétköznapi biztonság megteremtése is, annak átgondolása, mihez kezdünk, ha valamilyen betegség ér vagy esetleg a munkánkat veszítjük el. Háromhavi fizetésnek megfelelő megtakarítás a legtöbb esetben fedezi ezeket az átmeneti időszakokra eső költségeket. Ha ilyen megtakarítást szeretnénk, akkor érdemes betétben lekötni vagy legalább az átlagnál magasabb hozamot nyújtó számlán tartani a pénzünket.

A nyugdíjcélra takarékoskodóknak az egyik legjobb pénzügyi megoldás lehet a nyugdíj-előtakarékossági számla. A tulajdonos dönthet például arról, hogy az általuk befizetett összeget milyen értékpapírba - részvénybe, kötvénybe, vagy befektetési jegybe - fektessék, a nyugdíjjogosultság idejéig nem fér hozzá a megtakarításához. A befizetések összegét előtakarékossági támogatás is növelheti. A számlatulajdonos a számlára befizetett összeg 20 százalékának elejéig (de legfeljebb 100 vagy 130 ezer forintnak megfelelő összegig életkortól függően) rendelkezhet az adójából a nyugdíj-előtakarékossági számlájának javára történő átutalásáról. A legalább tíz éves megtakarítás ráadásul kamatadó-mentes, így a végén nem kell a hozam 16 százalékát befizetni az államkasszába.

Több adómentes megtakarítás is létezik még. Lakáscélra a lakáskasszákban tehetünk félre, de a biztosítók is kínálnak úgynevezett unit-linked termékeket, melyekkel több a megtakarítás után adómentesség érhető el. Ezeknél a termékeknél érdemes nagyon figyelni a szerződés megkötésekor, a legtöbb esetben az első években a befizetett tőke egy részét elveszíthetjük, ha a megtakarításunkhoz kell nyúlnunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankokban is elérhető tartós befektetési számlán (TBSZ) megtakarítva ettől nem kell félnünk. A TBSZ esetén három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatunk a megtakarításunk hozamához. A pénzünkhöz pedig akkor is könnyen hozzáférhetünk, ha hirtelen bajba kerülünk, persze a kamatok részleges elvesztése és a kamatadó megfizetésével mellett.

A biztonság mellett a megtakarításunk akár lakásfelújításra is költhetjük. A megfelelő beruházással havonta is több ezer forintos megtakarítást érhetünk el, amit később újra megtakarításra fordíthatunk - és ingatlanunk értékét is növeljük vele. Ha havonta csak 10 ezer forintot teszünk félre, három év után kicserélhetjük a lakásunk nyílászáróit, hiszen 5 százalékos kamattal számolva közel 400 ezer forint gyűlik így össze, de lakáskasszában ez akár több százezer forinttal is nagyobb megtakarítás is lehet. Persze vannak nagyobb megtérülésű felújítási lehetőségek is, ilyen lehet egy családi ház esetén a rezsit akár 60 százalékkal is csökkentő szigetelési munkák.

Összefoglalva tehát a bankokban több olyan termék is megtalálható, mellyel állami segítséggel vagy adómentesen takaríthatunk meg akár egy-két ezer forintból is havonta. Legyen megtakarítási célunk és próbáljunk egyre többet félretenni, ahogy ezt megengedhetjük magunknak. Legalább a más költségeink növekedésével arányosan növeljük megtakarításainkat is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. február 29. 07:55
Ha jelzáloghitelt veszel fel, a bankod valószínűleg feltételül szabja, hogy lakásbiztosítást köss az...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
MEDIA1  |  2024. február 28. 21:25
A magyar állami tévé jobbnak látta, ha a nézői inkább nem értesülnek róla, hogy Orbán Viktor magyar...
MNB Intézet  |  2024. február 27. 10:28
Az emberi tényező okozta tévedések lehetősége része a tudományos folyamatnak. Mi történik, ha egy tu...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 29. csütörtök
Elemér
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem