7 °C Budapest

Nagyot fordult a világ a magyar nyugdíjasokkal

Pénzcentrum
2014. július 30. 05:32

Szinte hihetetlen, de igaz: több nyugdíjasnak utalják a nyugdíját, mint amennyinek a postás viszi. Ennek ellenére a bankok kínálatában egyre kevesebb olyan számlacsomagot találhatunk, amely kifejezetten az idősebbek bankolási szokásaihoz lenne kialakítva. Folyamatosan nő azok száma is, akik külföldre kérik az ellátásukat.

Előző cikkünkben összegyűjtöttük a hazai nyugdíjrekordereket. Így kiderült az is, hogy a hazánkban élő legidősebb nyugdíjas 110 éves, míg a legmagasabb havonta folyósított nyugellátás összege 870 ezer forint. Ez egyébként több mint hétszerese az átlagos nyugdíj értékének: a januári adatok szerint 116 ezer forintot kapnak havonta átlagosan az ellátottak. A számokat jobban megnézve ugyanakkor kiderül, hogy az átlagot valószínűleg felhúzzák a kisebb számú, de magas értékű ellátások, ugyanis a nyugdíjasok több mint 50 százaléka (1,1 millióan) még százezer forintot sem kapnak. A 200 ezer forinti pontos összegek habár nincsenek részletezve, annyi kiderül az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adataiból, hogy közel 90 ezren (4,4 százalék) kapnak ennél magasabb ellátást.

KATTINTS! Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, mennyit kap a leggazdagabb?

Habár tavaly ősszel még úgy tűnt, hogy a banki költségek emelkedése miatt egyre több nyugdíjas kérte az addigi banki utalás helyett ellátása postai kézbesítését, végül tavaly év végére mégis megfordult az addigi arány. Míg 2009-ben a nyugdíjasok több mint 56 százalékának kézbesítette a Posta az ellátását, addig most júliusban már csak 48,5 százalékuknak - tájékoztatta lapunkat az ONYF. Ez azt jelenti, hogy összesen 1,35 milliónál is több személyhez csenget minden hónapban a postás.

Az arány egyébként pont a tavalyi évben fordult meg, mivel 2012-ben még 50,1 százalék kérte a postai kézbesítést, 2013 végére viszont ez lecsökkent 48,9 százalékra. Látható tehát, hogy a nyugdíjasok egyre szívesebben választják a banki utalást, melyek napja előre meg van határozva az idei év végéig, így minden nyugdíjas, akinek folyószámlára érkezik az ellátása, egy napon kapja meg a pénzt. Akiknek a postás viszi a nyugdíjat, még tavaly novemberben kaptak egy levelet személyre szabottan, melyben tájékoztatják a pontos dátumról. Természetesen bármikor lehet kérni, hogy a későbbiekben inkább folyószámlára utalja a Nyugdíjfolyósító a nyugellátást. Fontos, hogy más (például gyermek, unoka, családtag) számlájára nem kérhetik a nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

Egyre többen kérik külföldre a nyugdíjat

Évről-évre emelkedik a nemzetközi egyezmények alapján elbírált nyugdíjügyek száma is. Így már 30 ezernél is több idős költi el külföldön a Magyarországról kapott ellátását. A legtöbb nyugdíjat hazánkból Németországba utalják, ott több mint 11 ezren kapnak ellátást (miközben öt évvel ezelőtt a hétezret sem érte el a Németországban élő magyar nyugdíjasok száma). Ausztriába és Kanadába is közel 3-3 ezer főnek utalnak, mögöttük pár száz fővel lemaradva az USA és Svédország következik.


KATTINTS! Külföldön dolgozol? Szinte biztos a luxusnyugdíj

Az, aki külföldre szeretné kérni a nyugdíját, csak banki utalással kaphatja meg. Ebben az esetben is érvényes, hogy csak saját névre szóló, vagy társtulajdonosi jogviszonyban lévő számlára kérheti az ellátást, és saját számlaszáma mellett a külföldi bank nevét, címét, számlaszámát is meg kell adnia (a magyar nyugdíjfolyósítási törzsszám mellett). Egyébként akkor is szükséges értesíteni a Nyugdíjfolyósítót, ha a külföldi tartózkodás várható ideje meghaladja a 90 napot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A külföldre utalás csak az Európai Gazdasági Térség (EGT) területén díjmentes a nyugdíjasnak, azonban a más országokban élő ellátottaknak azonban 1900 forintba kerül csak az, hogy elutalják és külföldön megkapja a nyugdíját. (Ezen költségen felül a jogosultaknak esetlegesen számolniuk kell a külföldi pénzintézetek üzletszabályzatában meghatározott fogadási költséggel is.)

De hova tűntek a nyugdíjas számlacsomagok?

Nincsenek ugyanakkor könnyű helyzetben azok, akik kifejezetten nyugdíjasoknak szóló számlacsomagot keresnek maguknak hazánkban. Az elmúlt hónapokban ugyanis számos ilyen termék tűnt el a pénzintézetek kínálatából: megszüntette az Erste, a CIB, valamint egy hónappal ezelőtt az MKB is az idősekre szabott számlákat. Így jelenleg a Pénzcentrum.hu információi szerint K&H-nál és az FHB-nál lehet ilyen, az idősek igényeire és élethelyzeteire szabott csomagot igényelni.

A K&H-nál 254 forint a számlavezetés (minimum 50 ezer forintos jóváírás és havonta legalább két darab csoportos beszedési megbízás teljesülése esetén, melyeknek egyenként 98 forintos díja van). A mobilinfo 328 forint, az e-bank 271 forint.

Az FHB számlája díjmentes, ahogy a telebank és a netbank is. Az ügyfelek értékelik, hogy a számlacsomag kimondottan a nyugdíjas ügyfélszokások szerint került kialakításra, így célcsoportjában népszerűnek mondható a szolgáltatás - tájékoztatta lapunkat az FHB.

Természetesen érdemes lehet körbenézni a "sima" lakossági bankszámlák között is, azonban érdemes figyelembe venni, hogy azok a számlák, amelyeknek kedvezőek a fenntartási költségei, általában az átlagos nyugdíjnál magasabb havi jóváírást várnak el (jellemzően 150 ezer forintot).

Pedig folyamatosan emelkedik azoknak a nyugdíjasoknak az aránya, akik nyitottak az új technológiákra és megoldásokra: idén nyáron már a 60 év feletti magyaroknak a 7 százaléka használja az internetet. Ez pedig azt jelenti, hogy ők akár kipróbálnák az elektronikus bankolást, így például a csoportos (közüzemi) megbízásokat vagy átutalásokat.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm