2021. január 19. kedd Sára, Márió

Mi ez a kavarás a nyugdíjakkal? Durván visszaestek az új megállapítások 2020-ban


Idén januártól júniusig sokkal kevesebb nyugdíjmegállapításra került sor, mint az elmúlt években. 2020 első félévében mindössze 31607 új nyugdíjmegállapítás történt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 51218, tavalyelőtt pedig 65171. Ezzel kapcsolatban a Pénzcentrum megkereste Budapest Főváros Kormányhivatalát, amely a nyugdíjmegállapításokért felelős. Érdeklődtünk, hogy a járvány lehet-e annak hátterében, hogy a megelőző években ennyivel több új megállapítás történt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyilvántartásában lapunk arra lett figyelmes, hogy az új nyugdíj és egyéb ellátás megállapítások száma (a teljesítő határozatok alapján) 2020. I. félévében elmarad a korábbi években történt megállapításoktól. Az új megállapítások száma 2016 óta egyszer sem volt ilyen kevés januártól júniusig, az öregségi nyugdíj megállapítások 2020-as számánál is csak 2017-ben volt kevesebb:

Az azzal kapcsolatos megkeresésünkre, miért történt számottevően kevesebb új öregségi nyugdíjmegállapítás 2020. I. félévében, mint a korábbi évek azonos időszakában, illetve ennek köze lehet-e a járványhoz, Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtóosztálya az alábbiakról tájékoztatta lapunkat:

A tavalyi és idei év közötti eltérés oka a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott, az öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatár lépcsőzetes emelésének szabálya. Ennek megfelelően ugyanis az 1956-ban születettek esetében a 64. életév betöltését követő 183. nap az öregségi nyugdíjkorhatár. Ha az érintett a 64. életévét 2020. első félévében töltötte be, úgy az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020. második félévében éri el. Öregségi nyugdíj megállapításra ezen okból az első félévben nem is kerülhetett sor az 1956-ban születettek részére

- tájékoztattak, és Budapest Főváros Kormányhivatala kiemelte: "A koronavírus-járvány számottevően nem befolyásolta a benyújtott öregségi nyugdíjigények számát, mivel az igény elektronikus úton és postai úton is előterjeszthető. A benyújtott nyugdíjigények feldolgozását a Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Főosztálya az első félévben is folyamatosan, fennakadás nélkül végezte."

Ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy nem csak az öregségi nyugdíjmegállapítások száma volt kisebb idén, hanem a rokkantsági és rehabilitációs ellátásoké is, azonban ennek okai szerteágazóbbak lehetnek.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked