image of elderly woman with a bag on wheels on the street, rear view

Óriási nyugdíjreform készül Magyarországon: sok időst érinthet, ekkortól vezetnék be

2024. május 18. 11:03

A magyar kormány vállalta, hogy 2023 végéig elkészíti és az Európai Bizottságnak benyújtja a hazai nyugdíjrendszer átfogó felülvizsgálatáról szóló, független jelentést, amely az uniós helyreállítási alapok lehívásának egyik előfeltétele. De a jelentés nyilvánosságra hozatalának határideje elhalasztódott, és a társadalmi konzultációra vonatkozó tervek is homályosak maradtak.

A magyar nyugdíjrendszer reformjának kérdése az Európai Bizottság által jóváhagyott Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) részeként került elő, amelynek értelmében a magyar kormányzatnak 5,8 milliárd eurós (kb. 2320 milliárd forint) támogatást lehet lehívnia. Ennek egyik előfeltétele egy átfogó jelentés elkészítése a hazai nyugdíjrendszer állapotáról és reformlehetőségeiről 2023 végéig, amely feladatot az OECD-re bízták a 24.hu cikke szerint.

A jelentés elkészítését követően a következő lépés a reformjavaslatok társadalmi konzultációja lenne 2024. június 30-ig, majd a végleges reform elfogadása 2025. március 31-ig. Azonban jelenleg nincs információ arról, hogy a jelentés elkészült volna, vagy hogy elérhető lenne online.

A Pénzügyminisztériumtól érkező válaszok nem tartalmaztak konkrétumokat a jelentés állapotáról vagy annak nyilvánosságra hozataláról. A minisztérium csak annyit közölt, hogy a magyar nyugdíjrendszer stabilan működik, és folyamatosan figyelemmel kísérik annak működését.

Az Országos Nyugdíjas Parlament több kísérletet is tett arra, hogy információt szerezzenek a nyugdíjreform állásáról. Tompos Márton országgyűlési képviselő és Varga Zoltán, az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának elnöke is megkereste a pénzügyminisztert ezzel kapcsolatban, de válaszaik nem hoztak áttörést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Nyugdíjas Parlament az OECD-hez is fordult információért, de választ még nem kaptak. Emellett megemlítették, hogy a www.palyazat.gov.hu oldalon sem található információ a nyugdíjreformmal kapcsolatos társadalmi egyeztetésről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem