21 °C Budapest
Senior woman of 74 years old at home.

Nyugdíj utalás 2024 január: itt a kalkulátor, pontosan ennyi pénzt kapnak a magyar nyugdíjasok

2023. december 28. 07:15

A 2024. évi nyugdíjemelésről szóló hivatalos rendelet 2023. december 1-jén jelent meg a Magyar Közlönyben, eszerint 2024. januárban az éves nyugdíjemelés 6 százalékos lesz. Vagyis a kormány 6 százalékos éves inflációra számít. A Pénzcentrum idén is elkészítette azt a nyugdíjemelés kalkulátort, amellyel könnyedén ki lehet számítani, hogy pontosan mennyivel emelkedik az idősek nyugdíja és számos egyéb járandóság 2024-ben, illetve hogy mekkora lesz a 13. havi nyugdíj februárban. Mutatjuk a pontos összegeket!

Fontos, hogy nemcsak az öregségi nyugdíj, hanem számos más járandóság is emelkedik 2024-ben 6 százalékkal. A rendelet szerint az öregségi nyugdíjon túl ugyancsak 6 százalékkal emelik januártól özvegyi nyugdíjat, szülői nyugdíjat, árvaellátást, baleseti hozzátartozói nyugellátást, mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot, mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát, korhatár előtti ellátást, szolgálati járandóságot, átmeneti bányászjáradékot, táncművészeti életjáradékot, rokkantsági ellátást, rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, bányászok egészségkárosodási járadékát, fogyatékossági támogatást, vakok személyi járadékát, a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást, polgármesterek közszolgálati járadékát, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását, a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást, a hadigondozásról szóló törvény alapján a Tny. 62. §-ában foglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokat, házastársi pótlékot, házastárs után járó jövedelempótlékot, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot, nemzeti gondozási díjat és azokat az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emeléseket és juttatásokat, amelyeknek a Tny. 62. §-ában foglaltak szerinti emelését kormányrendelet elrendeli.

Fontos az is, hogy az emelésre csak az jogosult, aki 2023. december 31-ig nyugdíjjogosultságot szerez. Akinek 2024-ben állapítják meg a nyugdíjjogosultságát, az nem várhat emelést sem januárban, sem az év további részében, ha szükség lenne olyan korrekciókra 2024-ben is, mint az elmúlt években.

Nyugdíjemelés 2024. január

A Magyar Közlönyben 2023. december 1-jén megjelent rendelet szerint a nyugdíjemelés mértéke 2024. januárban 6 százalékos lesz. Így már biztos, milyen összeggel számolhatnak a jogosultak jövőre. A Pénzcentrum 2024. januári nyugdíjemelés kalkulátorával egyszerűen kiszámolható, mennyi lesz jövőre emelt nyugdíj összege, illetve mekkora lesz a 13. havi nyugdíj összege.

A Pénzcentrum 2024-es nyugdíjemelés kalkulátor használata

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mekkora összeg várható 2024. januárban a 6 százalékos emelést követően, nincs más teendőnk, mint beírni a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátorába a 2023. december havi nyugdíj összegét és a Kalkuláció gombra kattintani:

Mivel az emelés százalékos mértékű - ahogy írtuk korábban, 2024. januártól 6 százalékkal emelkednek a juttatások -, attól függ, mekkora összeget kap valaki, hogy eddig mennyi volt a nyugdíja. Az öregségi nyugellátás átlagos összege utolsó friss adataink szerint októberben 210 940 forint volt. Ez novembertől 3,5 százalékkal nőtt, elvileg 218 323 forintra. Tehát az átlagnyugdíj 231 422 forint körül alakulhat januártól a 6 százalékos emelést követően:

az átlagos nyugdíjösszeg 13 ezer forinttal nő 2024-ben.

Ez azonban csak az átlag! Akinek 150 ezer forint a nyugdíja, az például csak 9 ezer forintnyi emelésre számíthat, akinek viszont eléri a 300 ezer forintot a juttatása 18 ezer forint körüli plusz összeggel számolhat. A pontos, egyéni összeg kiszámításához érdemes használni a 2024. januári nyugdíj kalkulátort!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Bár a fenti számítások az öregségi nyugdíjra vonatkoznak, azonban más járulékok, nyugdíjszerű ellátások esetén is, amelyeket a rendelet felsorol, ugyanúgy emelkednek. A Pénzcentrum 2024. januári nyugdíjemelés kalkulátora így nem csak öregségi nyugdíj kalkulátor, hanem az egyéb jogosultságok emelését is megmutatja, ha a járandóságot beírjuk a megfelelő helyre és a Kalkuláció gombra kattintunk.

Mennyi lesz a 13. havi nyugdíj 2024-ben? 13. havi nyugdíj kalkulátor 2024

A 13. havi nyugdíj összege megegyezik a 2024. januári nyugdíjemelést követően kapott összeggel. Pontosan akkora összegű nyugdíj, mint egy normál hónapra járó juttatás. A 13. havi nyugdíj a februári nyugdíjjal együtt érkezik. A pontos összeg attól függ, kinek mekkora lesz a nyugdíja 2024 januárjában. Ez könnyen kiszámolható a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalulátorával.

Mikor lesz nyugdíjemelés, nyugdíj utalás 2024-ben?

Már megjelentek a hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok, melyeket a Magyar Államkincstár tett közzé. Ez alapján jövőre három hónapban érkezik majd korábban a nyugdíj azoknak, akik bankszámlára kérték az összeget. Kiemeltük a rendkívüli hónapokat:

  • január 12. (péntek)
  • február 12. (hétfő) + 13. havi nyugdíj
  • március 12. (kedd)
  • április 12. (péntek)
  • május 10. (péntek)
  • június 12. (szerda)
  • július 12. (péntek)
  • augusztus 12. (hétfő)
  • szeptember 12. (csütörtök)
  • október 11. (péntek)
  • november 12. (kedd) (az esetleges novemberi nyugdíjkorrekcióval, januárig visszamenőleg)
  • december 3. (kedd)

Azok, aki postán kapják a nyugdíjat, jövőre is a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban megjelölt napon számíthatnak a nyugdíj érkezésére. A naptárakat novemberben küldte ki a posta.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2023

Egy olyan eseménydús, bonyolult és főleg nehéz év végén, mint az idei volt, érdemes megállni egy pillanatra és elgondolkozni, hogyan is telt, hogyan is érezzük magunkat a bőrünkben. 2023-ban csúcsokat döngetett az infláció: a fizetések hónapról hónapra kevesebbet érnek, miközben a szolgáltatások és a termékek ára az egekben. Ezen kívül továbbra is háború dúl a szomszédos országban, ahogy a Közel-Keleten is eszkalálódott a konfliktus. A pandémia ugyan hivatalosan is véget ért, ám a következményeit még sokáig fogjuk nyögni, az éghajlatváltozást pedig már a saját bőrünkön tapasztalhatjuk: elég csak kinézni az ablakon. Törökországot és Szíriát pusztító földrengések tarolták le, amiben több, mint 57 ezer ember vesztette életét. Ilyen körülmények között nehéz pozitívnak maradni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem