15 °C Budapest
senior old adult pension tea coffee

Fontos szabály a 13. havi nyugdíj kapcsán: mutatjuk, pontosan kinek mekkora összeg jár 2023-ban

2023. január 30. 16:14

Hamarosan érkeznek a jogosultakhoz az öregségi nyugdíjak és egyéb járandóságok, mely akár több nappal korábban is jöhet a megszokottnál. Viszont sokan - nem kizárólag nyugdíjasok - nem tudják, jogosultak-e tizenharmadik havi kifizetésre. Mutatjuk, hogy kik azok, akik számíthatnak egy plusz havi kifizetésre 2023 februárjában, és azt is, várhatóan mekkora összegre.

Fontos, hogy egy friss bejelentés szerint akik postai úton kérték, azoknak három nappal korábban érkezhet a februári és a 13. havi nyugdíj, és számos más nyugdíjszerű juttatás. Akik banki utalással kapják a járandóságukat, azoknál nem lesz változás: február 10-én érkezik az utalás.

Arról, ki jogosult tizenharmadik havi nyugdíjra, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 6/A §-a rendelkezik, minden más tizenharmadik havi ellátást a 342/2020. (VII. 14.) Korm. rendelet
a tizenharmadik havi ellátásról határoz meg.

Kinek jár 13. havi nyugdíj 2023-ban?

A plusz egy havi nyugdíjra jogosult minden nyugdíjas, aki 2023. január 1-jét megelőzően legalább egy napra, valamint 2023 januárjára társadalombiztosítási nyugellátásban részesült (vagy azzal egy tekintet alá eső járadékban, mint a saját jogú vagy hozzátartozói jogon szerzett mezőgazdasági szövetkezeti járadék, mezőgazdasági szakszövetkezeti járadék, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű járadék ). Az említetteken túl számíthatnak 13. havi kifizetésre más ellátások jogosultjai is, mint

 • a korhatár előtti ellátásban,
 • szolgálati járandóságban,
 • átmeneti bányászjáradékban,
 • táncművészeti életjáradékban,
 • rokkantsági ellátásban,
 • rehabilitációs ellátásban,
 • baleseti járadékban,
 • bányászok egészségkárosodási járadékában,
 • fogyatékossági támogatásban,
 • vakok személyi járadékában,
 • rokkantsági járadékban,
 • a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátásban,
 • polgármesterek közszolgálati járadékában,
 • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatásában,
 • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatásban,
 • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti vagy a NAV személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatásban,
 • a hadigondozásról szóló törvény alapján a nyugellátások évenkénti rendszeres emelése szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokban,
 • az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó – kormányrendelet alapján a nyugdíjak évenkénti rendszeres emelése szerint megemelendő emelésben vagy juttatásban, a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban,
 • nemzeti gondozási díjban,
 • házastársi pótlékban,
 • vagy házastárs után járó jövedelem pótlékban részesülőket,

ha tavaly legalább egy napjra és idén januárban jogosultak voltak az ellátásra. Mindenfajta jogosultság esetén a 13. havi nyugdíjhoz hasonlóan az ellátás összege plusz egy teljes hóra járó összeget jelent. Amennyiben a jogosult egyszerre több ellátásban részesül, a 13. havi ellátásra való jogosultságot ellátásonként kell vizsgálni. A kifizetés a februárban esedékes ellátással egyidőben érkezi, külön kérelem nélkül.

Mikor jön a 13. havi nyugdíj utalás februárban?

A februári ellátás és a 13. juttatások egyidőben érkeznek a jogosultaknak. A nyugdíj - és más nyugdíjszerű járadékok - kifizetése azok számára, akik postai úton kapják az összeget, a nyugdíj kifizetési naptár szerint történik. A pontos dátumot így abban ellenőrihetik a jogosultak. Fontos, hogy akik postai úton kérték, azoknak akár három nappal is korábban érkezhet a februári és a 13. havi nyugdíj, és számos más nyugdíjszerű juttatás egy friss bejelentés szerint, ugyanis hamarabb kezdik a kézbesítést a postások.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akik banki utalással kapják a járandóságukat, azoknál nem lesz változás: a kifizetés ugyanúgy a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső első  munkanapjára esik, de nem később mint 12-e. Az utalás a Magyar Államkincstártól (MÁK) érkezik.

Mekkor összeg érkezik februárban? Itt a nyugdíj kalkulátor

2023. januárban emelkedett az öregségi nyugdellátás összege, ezért a Pénzcentrum elkészített egy kalkulátort, mellyel a december havi összegből kiszámolható, mekkora az emelés. Ez a kalkulátor megmutatja azt is, februárban mekkora összegre lehet számítani, csak a decemberi - tehát még az emelés előtti - összeget kell hozzá beírni.

Mi lesz azzal, aki 2023-ban ment nyugdíjba?

Ahogy a fentiekből kiderült, aki 2022. december 31-én ment nyugdíjba, az jogosult a 13. havi ellátásra, aki viszont 2023. január 1-től, az nem - hiszen nem volt legalább 1 napig a tárgyévet megelőző évben is már jogosult a nyugellátásra. Tehát aki 2023-ban vonult nyugdíjba, az leghamarabb 2024-ben kaphat 13. havi juttatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?